Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kurkuma

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kurkuma

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-09-05 18:23:29

Temat: Kurkuma
Od: emilka <z...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jak w tytule:

Co to jest?
Jak to wyglada (kawalki, proszek,pasta,plyn..........)?
Jak to smakuje (ostre,slone,kwasne...........)?
Gdzie to kupic
Ile to kosztuje

Pozdrowienia i Dzieki.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-09-05 19:12:44

Temat: Re: Kurkuma
Od: Eulalka <e...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik emilka napisał:
> Jak w tytule:
>
> Co to jest?

Przyprawa

> Jak to wyglada (kawalki, proszek,pasta,plyn..........)?

Proszek - wygląda jak mielona papryka, tyle, że jest intensywnie
pomarańczowa

> Jak to smakuje (ostre,slone,kwasne...........)?

w nadmiarze lekko gorzkawe i korzenne, ale w ilościach do barwienia
smaku się raczej nie odczuwa intenmsywnie

> Gdzie to kupic

W Gdyni można w zwykłym spożywczym na półce z przyprawami.

> Ile to kosztuje

jakieś 2-3 zł.
>
> Pozdrowienia i Dzieki.

Nie ma za co ;-)

Eulalka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-05 22:46:00

Temat: Re: Kurkuma
Od: "Izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

emilka <z...@w...pl> napisał(a):

> Jak w tytule:
>
> Co to jest?
> Jak to wyglada (kawalki, proszek,pasta,plyn..........)?
> Jak to smakuje (ostre,slone,kwasne...........)?
> Gdzie to kupic
> Ile to kosztuje

kurkuma (TumericHaldi) - pochodzi z rosliny zwanej Curuma longa.
Jej podziemne klacza moga byc uzywane swieze lub suszone.
Najczesciej spotykana jest ta przyprawa w formie sproszkowanej.
Oszyszczone klacza sa gotowane a potem suszone na sloncu - czasami nawet do
dwoch-trzech tygodni.
Po oskrobaniu skorki klacze jest mielone.
Przyprawa owa przechwuje sie bardzo dlugo w szczelnym pojemniku.
Jest nieodlacznym skladnikiem potraw z kuchni hinduskiej nadajac im
charakterystycznego pomaranczowego koloru (nie mylic z krwiscie czerwonym,
ktory pochodzi ze sztucznych barwnikow).
Nadmiar moze dodac potrawie lekko gorzki posmak.
W Ayu Veda - hinduskiej tradycyjnej medycynie uzywany on jest do oczyszczania
krwi jak i w masciach i nalewkach stosowanych do leczenia ran.

Iza



--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

surowka z marchwi i ananasa
PROTEST!
"wytrawne" leniwe...
roza
certo liquid - co to takiego?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »