« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-05 18:23:29
Temat: KurkumaJak w tytule:
Co to jest?
Jak to wyglada (kawalki, proszek,pasta,plyn..........)?
Jak to smakuje (ostre,slone,kwasne...........)?
Gdzie to kupic
Ile to kosztuje
Pozdrowienia i Dzieki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-05 19:12:44
Temat: Re: KurkumaUżytkownik emilka napisał:
> Jak w tytule:
>
> Co to jest?
Przyprawa
> Jak to wyglada (kawalki, proszek,pasta,plyn..........)?
Proszek - wygląda jak mielona papryka, tyle, że jest intensywnie
pomarańczowa
> Jak to smakuje (ostre,slone,kwasne...........)?
w nadmiarze lekko gorzkawe i korzenne, ale w ilościach do barwienia
smaku się raczej nie odczuwa intenmsywnie
> Gdzie to kupic
W Gdyni można w zwykłym spożywczym na półce z przyprawami.
> Ile to kosztuje
jakieś 2-3 zł.
>
> Pozdrowienia i Dzieki.
Nie ma za co ;-)
Eulalka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-05 22:46:00
Temat: Re: Kurkumaemilka <z...@w...pl> napisał(a):
> Jak w tytule:
>
> Co to jest?
> Jak to wyglada (kawalki, proszek,pasta,plyn..........)?
> Jak to smakuje (ostre,slone,kwasne...........)?
> Gdzie to kupic
> Ile to kosztuje
kurkuma (TumericHaldi) - pochodzi z rosliny zwanej Curuma longa.
Jej podziemne klacza moga byc uzywane swieze lub suszone.
Najczesciej spotykana jest ta przyprawa w formie sproszkowanej.
Oszyszczone klacza sa gotowane a potem suszone na sloncu - czasami nawet do
dwoch-trzech tygodni.
Po oskrobaniu skorki klacze jest mielone.
Przyprawa owa przechwuje sie bardzo dlugo w szczelnym pojemniku.
Jest nieodlacznym skladnikiem potraw z kuchni hinduskiej nadajac im
charakterystycznego pomaranczowego koloru (nie mylic z krwiscie czerwonym,
ktory pochodzi ze sztucznych barwnikow).
Nadmiar moze dodac potrawie lekko gorzki posmak.
W Ayu Veda - hinduskiej tradycyjnej medycynie uzywany on jest do oczyszczania
krwi jak i w masciach i nalewkach stosowanych do leczenia ran.
Iza
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |