Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Mariusz Maksiński" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Kwas moczowy - podniesiony poziom
Date: Sun, 7 Jul 2002 17:49:41 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 46
Message-ID: <ag9nsn$oos$1@news2.tpi.pl>
References: <7...@n...onet.pl> <ag3nv0$qqd$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pm236.dhcp.adsl.tpnet.pl
X-Trace: news2.tpi.pl 1026056920 25372 217.98.32.236 (7 Jul 2002 15:48:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 7 Jul 2002 15:48:40 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:76504
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Mariusz Maksiński" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ag3nv0$qqd$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik <z...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:718b.00007953.3d24d505@newsgate.onet.pl...
> > Witam
> >
> > Mam podniesiony poziom kwasu moczowego (7,5 mg/dl) co jest
> > pozostałością po kamienicy nerkowej. Chciałbym się dowiedzieć
> > czy są jakieś naturalne sposoby na obniżenie poziomu kwasu moczowego ?
> > (Słyszałem, że należy wyluczyć z diety podroby)
> >
> > Pozdrawiam
> > Zbyszek.
> >
> >
> > --
> > Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
>
>
> prawidłowy poziom kwasu moczowego w surowicy krwii wynosi : 2,5 - 8.0
mg/dl
>
Poziom Pana kwasu moczowego w surowicy krwi jest jeszcze w normie. Kwas
moczowy w surowicy występuje jako sól sodowa w stężeniu bliskim wysycenia.
Przy wyższych stężeniach ( powyżej 8,0 mg/dl) sól ta ulega wykrystalizowaniu
w postaci moczanu sodu, co prowadzi do Dny moczanowej ( inaczej podagra),
czego skutkiem jest pojawienie się kryształków tej soli w stawach co jest
przyczyną silnych bólów ( atak choroby). W ataku choroby ból najczęściej
występuje w obrębie palucha, może być zlokalizowany także w stawie
kolanowym, skokowym lub w nadgarstkach. Mężczyźni chorują częściej niż
kobiety.
Do czynników sprzyjających rozwojowi choroby zaliczana jest dieta zbyt
bogata w mięso, ryby ( są źródłem puryn co prowadzi co zwiększenia poziomu
kwasu moczowego), konsumpcja bardzo dużych ilości podrobów oraz nadmierne
spożywanie alkoholu.
Narazie nie ma co się nie pokroić (poziom kwasu nie przekroczył normy),
dopóki nie wystąpią powyższe objawy choroby Dny moczanowej
Mariusz Maksiński - Technik Analityki
med.
|