Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Lepienie pierogów. Re: Lepienie pierogów.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Lepienie pierogów.

« poprzedni post następny post »
Data: 2017-06-11 17:08:53
Temat: Re: Lepienie pierogów.
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki

W dniu .06.2017 o 14:55 tandoori.curry <t...@g...com> pisze:

> Witam wszystkich,
>
> próbowałem ostatnio kleic pierogi z mięsem ale spora częśc otworzyła sie
> podczas gotowania. Jak sądzicie od czego to zależy i na co należy
> zwrócić uwagę ? Być może jest jakaś sztuczka której nie znam....))

Nadzienie nie może zabrudzić ciasta przy sklejanym brzegu. Taki pieróg
warto ulepić od nowa.
Jeśli ciasto jest twarde i mączyste, należy zwilżyć brzeg przed sklejaniem.

Warto też pomyśleć o wzorku/warkoczyku na lepionym brzegu:
https://www.youtube.com/watch?v=hgCC40RNaWg

To powinno wzmocnić lepiony brzeg.
W ostateczności można zlepiony brzeg naciskąć zębami widelca na płask,
byle tylko nie przerwać ciasta. To zamiast owego wzorku, warkoczyka jak z
filmu.

http://polki.pl/gwiazdka/kuchnia,jak-lepic-pierogi-3
-sposoby,10055603,galeria.html

> PS: nie pytam o czulent

Pyszny, mam swoją wersję z kaszą gryczaną - to już na pewno jest potrawa
polska, bo moja :)


> barszcz ukraiński

To tylko nazwa, typowo polska wersja jest z fasolą i ja inaczej barszczu
ukraińskiego sobie nie wyobrażam.

> i kebaby bo rozumiem że nie
> ma tu moderatorów którzy zwrócili by uwagę na merytoryczną stronę
> wypowiedzi. Po co wywoływac kolejną świętą wojnę nawet zupełnie
> niechcący.

Jedną z podstawowych zalet większości grup usenet jest brak moderacji,
czyli de facto cenzury.
Każdy powinien sam się cenzurować, ale np. Ikselka nie potrafi i woli
śmiecić na grupie i wymyślać nowe zasady nawet w kuchni.

Nota bene ciecierzyca, najwcześniej jako groch turecki, a później jako
włoski, była obecna w polskiej kuchni "od zawsze" i mamy pełne prawo
zajadać się pastami z ciecierzycy bez kompleksów.
Wypędź precz Ikselkę z kuchni!!!

--
Trefniś

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
11.06 Ikselka
11.06 Trefniś
11.06 Ikselka
11.06 Trefniś
11.06 Ikselka
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?
SZOK
Kara wiezienia.
Fiducia supplicans.
Na kłopoty - ZIELONI ????