Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Lepienie pierogów.
Date: Sun, 11 Jun 2017 17:08:53 +0200
Organization: private
Lines: 78
Message-ID: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
References: <ohjejs$6md$1@sunflower.man.poznan.pl>
NNTP-Posting-Host: 088156090073.wroclaw.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1497193749 19862 88.156.90.73 (11 Jun 2017 15:09:09
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 11 Jun 2017 15:09:09 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:377070
Ukryj nagłówki
W dniu .06.2017 o 14:55 tandoori.curry <t...@g...com> pisze:
> Witam wszystkich,
>
> próbowałem ostatnio kleic pierogi z mięsem ale spora częśc otworzyła sie
> podczas gotowania. Jak sądzicie od czego to zależy i na co należy
> zwrócić uwagę ? Być może jest jakaś sztuczka której nie znam....))
Nadzienie nie może zabrudzić ciasta przy sklejanym brzegu. Taki pieróg
warto ulepić od nowa.
Jeśli ciasto jest twarde i mączyste, należy zwilżyć brzeg przed sklejaniem.
Warto też pomyśleć o wzorku/warkoczyku na lepionym brzegu:
https://www.youtube.com/watch?v=hgCC40RNaWg
To powinno wzmocnić lepiony brzeg.
W ostateczności można zlepiony brzeg naciskąć zębami widelca na płask,
byle tylko nie przerwać ciasta. To zamiast owego wzorku, warkoczyka jak z
filmu.
http://polki.pl/gwiazdka/kuchnia,jak-lepic-pierogi-3
-sposoby,10055603,galeria.html
> PS: nie pytam o czulent
Pyszny, mam swoją wersję z kaszą gryczaną - to już na pewno jest potrawa
polska, bo moja :)
> barszcz ukraiński
To tylko nazwa, typowo polska wersja jest z fasolą i ja inaczej barszczu
ukraińskiego sobie nie wyobrażam.
> i kebaby bo rozumiem że nie
> ma tu moderatorów którzy zwrócili by uwagę na merytoryczną stronę
> wypowiedzi. Po co wywoływac kolejną świętą wojnę nawet zupełnie
> niechcący.
Jedną z podstawowych zalet większości grup usenet jest brak moderacji,
czyli de facto cenzury.
Każdy powinien sam się cenzurować, ale np. Ikselka nie potrafi i woli
śmiecić na grupie i wymyślać nowe zasady nawet w kuchni.
Nota bene ciecierzyca, najwcześniej jako groch turecki, a później jako
włoski, była obecna w polskiej kuchni "od zawsze" i mamy pełne prawo
zajadać się pastami z ciecierzycy bez kompleksów.
Wypędź precz Ikselkę z kuchni!!!
--
Trefniś
|