Data: 2017-06-11 18:35:08
Temat: Re: Lepienie pierogów.
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .06.2017 o 18:18 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> W dniu .06.2017 o 17:34 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>>
>>> tandoori.curry <t...@g...com> wrote:
>>>> Witam wszystkich,
>>>>
>>>> próbowałem ostatnio kleic pierogi z mięsem ale spora częśc otworzyła
>>>> sie
>>>> podczas gotowania. Jak sądzicie od czego to zależy i na co należy
>>>> zwrócić uwagę ? Być może jest jakaś sztuczka której nie znam....))
>>>
>>> Jest. Przed sklejeniem brzeg każdego pieroga lekko posmarować białkiem,
>>> którego niewielką ilość warto w tym celu zostawić na spodeczku, przed
>>> dodaniem jaja do ciasta.
>>> Żaden pieróg się nie rozklei.
>>
>> Jajko w cieście na pierogi jest IMHO zbędne.
>> To _nie_ jest makaron.
>>
>
> JA dodaję. Nie interesuje mnie YO.
Ależ mam cię z tyłu, to było do wątkotwórcy.
Świat nie kręci się wokół Ikselki.
Jajko dodane do ciasta na pierogi to ciasto twarde, a zatem może być też
ciężkie do lepienia.
Żółtawy kolor, jeśli komuś to potrzebne, można uzyskać dodając szczyptę
zdrowej i modnej ostatnio kurkumy.
Oczywiście piszę o cieście na pierogi ruskie, bo np. ravioli ortodoksyjnie
powinno być na cieście jajecznym. Ale czy ortodoksyjnie z twardym ciastem,
czy miękkie ravioli - każdy wybrać musi osobiście.
--
Trefniś
|