Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Lepienie pierogów.
Date: Sun, 11 Jun 2017 18:35:08 +0200
Organization: private
Lines: 53
Message-ID: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
References: <ohjejs$6md$1@sunflower.man.poznan.pl>
<593d62ef$0$5158$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<593d6d6e$0$15203$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 088156090073.wroclaw.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1497198924 30277 88.156.90.73 (11 Jun 2017 16:35:24
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 11 Jun 2017 16:35:24 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:377077
Ukryj nagłówki
W dniu .06.2017 o 18:18 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> W dniu .06.2017 o 17:34 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>>
>>> tandoori.curry <t...@g...com> wrote:
>>>> Witam wszystkich,
>>>>
>>>> próbowałem ostatnio kleic pierogi z mięsem ale spora częśc otworzyła
>>>> sie
>>>> podczas gotowania. Jak sądzicie od czego to zależy i na co należy
>>>> zwrócić uwagę ? Być może jest jakaś sztuczka której nie znam....))
>>>
>>> Jest. Przed sklejeniem brzeg każdego pieroga lekko posmarować białkiem,
>>> którego niewielką ilość warto w tym celu zostawić na spodeczku, przed
>>> dodaniem jaja do ciasta.
>>> Żaden pieróg się nie rozklei.
>>
>> Jajko w cieście na pierogi jest IMHO zbędne.
>> To _nie_ jest makaron.
>>
>
> JA dodaję. Nie interesuje mnie YO.
Ależ mam cię z tyłu, to było do wątkotwórcy.
Świat nie kręci się wokół Ikselki.
Jajko dodane do ciasta na pierogi to ciasto twarde, a zatem może być też
ciężkie do lepienia.
Żółtawy kolor, jeśli komuś to potrzebne, można uzyskać dodając szczyptę
zdrowej i modnej ostatnio kurkumy.
Oczywiście piszę o cieście na pierogi ruskie, bo np. ravioli ortodoksyjnie
powinno być na cieście jajecznym. Ale czy ortodoksyjnie z twardym ciastem,
czy miękkie ravioli - każdy wybrać musi osobiście.
--
Trefniś
|