« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-06 15:26:17
Temat: Lilla - prośbę mam do Ciebie :-)
> Tort snikers byl bardzo dobry i baaardzo wysoki, bo wchodza tam
> 2 rodzaje ciast - ciemny biszkopt i ciasto orzechowe.
>
> Pozdrawiam
> Lilla
Witam czy moge prosić przepis na tort snikers? . W goglach znalazłam na
ciasto snikers ale o torcie nie ma mowy . Tort bezowy z truskawkami równiez
był.
Przepis pewnie był tak smaczny że został wchłonięty :-)
Ładnie proszę .
Pozdrawiam Ania z fasolką.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-07 06:16:37
Temat: Re: Lilla - prośbę mam do Ciebie :-)Użytkownik "Ania" <a...@h...pl> napisała:
> Witam czy moge prosić przepis na tort snikers? . W goglach znalazłam na
> ciasto snikers ale o torcie nie ma mowy .
Trzeba bylo szukac tortu snickers, a nie snikers ;-)
Mam nadzieje, ze nadal potrzebujesz tego przepisu, wiec podaje go za
Benia:
Tort snickers
Przepis na duza tortownice
CIASTO ORZECHOWE
5 białek ubić, dodać niecałą szklankę cukru, 1 łyżkę miodu, 25 dag posiekanych
orzechów włoskich, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę mąki tortowej, 1
łyżeczkę proszku do pieczenia. Z tych składników upiec ciasto.
CIASTO CZEKOLADOWE
7 białek ubić, dodać niecałą szklankę cukru, zółtka, 5 łyżek mąki tortowej, 2
łyżki kakao, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Z tych składników upiec ciasto,
przekroić na 2 części.
Masa:
Zagotować 1 i 1/4 szklanki mleka, dodać 5 zółtek, 1/2 szklanki cukru,
1 kopiatą łyżkę mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy. Ugotować budyń.
Kostkę masła utrzeć. Zimny budyń utrzeć z masłem, dodać 2 lyżki kwaśnej
śmietany. Mase podzielić na 2 części, do jednej dodać 2 łyżki kakao.
KULKI KOKOSOWE
10 dkg kokosu , 3/4 szklanki mleka, 2 i 1/2 łyżki cukru, 1 łyżka mąki
ziemniaczanej.
Mleko z cukrem zagotować, wymieszać z kokosem i mąką.
Kiedy masa kokosowa ostygnie, formować z niej kulki.
Przekładać tort w następujący sposób:
- ciasto czekoladowe
- masa jasna
- ciasto orzechowe
- połowa masy ciemnej
- kulki kokosowe
- reszta masy ciemnej
- ciasto ciemne
Tort można polać polewą lub udekorować w dowolny sposób.
To tyle przepis, a teraz moje uwagi:
Tort wyszedl mi dosc wysoki, bo robilam go w tortownicy fi 26 cm,
wiec biszkopt z 7 jajek bardzo wyrosl. Przepis jest na duza tortownice,
wiec chyba chodzi o taka fi 28 cm.
Najpierw warto upiec ciemny biszkopt, czyli ciasto czekoladowe,
a potem ciasto orzechowe i zrobic mase.
Biszkopt po przekrojeniu warto nasaczyc ponczem.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |