Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: tomek wilicki <t...@w...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Lista objawów
Date: Mon, 13 Aug 2007 18:22:09 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 43
Message-ID: <f9q0h7$de9$3@atlantis.news.tpi.pl>
References: <f9pl5m$j97$1@news.onet.pl> <5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: user15.231.udn.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1187022184 13769 82.139.15.231 (13 Aug 2007 16:23:04
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 13 Aug 2007 16:23:04 +0000 (UTC)
User-Agent: KNode/0.10.4
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:236121
Ukryj nagłówki
Iwon(K)a wrote:
> (...)
>> Zgadza się. Jednak mimo wszystko nie ma nic ważniejszego od wartościowego
>> odżywiania. To podstawa żeby cokolwiek uległo długotrwałej poprawie.
>
>
> to racja. Zajrzyj Tomku na strony medyczne, zobacz nowa, przebudowana
> piramide zywieniowa. poczytaj, przeanalizuj i zastosuj :)
>
>
(anulowałem poprzednią wiadomość, jak ktoś odbierze dwie to przepraszam)
Myślę, że w moim przypadku starczy, abym przestał odżywiać zupkami chińskimi
popijanymi słodką, gazowaną wodą. Właśnie kończę przygotowywać przepyszny
ryż z soczewicą i warzywami. Pierwszy od 2 lat :D Popiję go wodą mineralną,
niegazowaną... może nie umrę od tego :P
A oto przepis, specjalnie dla moich fanek:
Na patelni smażymy pieczarki, w małym rondelku opiekamy delikatnie cebulę
(na szklisto). Następnie gotujemy wodę, w tej wodzie razem z pieczarkami i
cebulą gotujemy przez 10 minut zieloną soczewicę. Hint - zamiast na
patelni, pieczarki można smażyć od razu w garnku na soczewicę, wtedy po
prostu zalewamy je wodą i wsypujemy cebulę.
Jak już się podgotuje, zasypujemy to pokrojoną kapustą, ziemniakami,
marchewką, imbirem, selerem, pietruszką - co tam kto jeszcze chce. U mnie
proporcje to przewaga kapusty nad resztą. Do tego wszystkiego dodajemy ryż
brązowy i dokładnie mieszamy. Oczywiście nie wolno zapominać o
przyprawach - lepiej dodać je w czasie gotowania soczewicy. Po zakończeniu
poziom wody powinien być taki, jak tych wszystkich warzyw albo
odrobiiiiiinkę wyższy. Gotujemy całość no... powiedzmy 25 minut, zależy też
od ryżu. Zostawiamy, żeby ryż zassał resztkę wody.
Całość nie dość, że jest ekstremalnie smaczna, to dodatkowo zawiera niemal
idealne proporcje aminokwasów egzogennych, całą kupę witamin i
mikroelementów. Na takiej diecie można zdobywać mount everest bez
kombinezonu, w samych bokserkach.
--
www.vegie.pl
|