« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-03-05 17:11:19
Temat: LodyWitam.
Od jakiegoś czasu robie lody z Kuchni bez tajemnic autorstwa Macieja Kuronia.
Wychodzą bardzo dobre. Polecam. Raz też robiłam lody optymalne - również bardzo
dobre.
Jednak za każdym razem mrożą się na kamień. Próbowałam regulować na wyższą
temperaturę zamrażarkę ale bez rezultatu.Popsułam sobie nawet łyżkę do lodów.
Czy jest jakiś sposób na to, by lody własnej roboty się tak mocno nie mroziły?
Bo zaczynam powoli mniemać, że te kupne mają w sobie jakiś specyfik, który nie
pozwala im sie zmrozić na kamień.
pozdrawiam
pusiak z pysznymi czekoladowymi lodami w zamrażarce
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-03-05 17:26:23
Temat: Re: Lodypusiak wrote:
> Witam.
> Od jakiegoś czasu robie lody z Kuchni bez tajemnic autorstwa Macieja Kuronia.
> Wychodzą bardzo dobre. Polecam. Raz też robiłam lody optymalne - również bardzo
> dobre.
> Jednak za każdym razem mrożą się na kamień. Próbowałam regulować na wyższą
> temperaturę zamrażarkę ale bez rezultatu.Popsułam sobie nawet łyżkę do lodów.
>
> Czy jest jakiś sposób na to, by lody własnej roboty się tak mocno nie mroziły?
> Bo zaczynam powoli mniemać, że te kupne mają w sobie jakiś specyfik, który nie
> pozwala im sie zmrozić na kamień.
>
> pozdrawiam
> pusiak z pysznymi czekoladowymi lodami w zamrażarce
>
to dlatego że wzorujesz się na kuroniu toż to neptyk kulinarny jego
przepisy to zwykłe przedruki ale żeby nie być gołosłownym podaj przepis
jak robisz te lody wtedy będe mógł coś doradzić
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-05 17:40:04
Temat: Re: LodyLody na jajach i mleku
300ml mleka
150 ml chudej, słodkiej śmietanki
100 g cukru pudru
4 zółtka
kilka kropli esencji waniliowej
Mleko, cukier i śmietanę umieścić w rondlu i zagotować na małym ogniu. Ubić
żółtka z esencja waniliową. Stale mieszając, zalać ubite żółtka wrzącym mlekiem
ze śmietaną. Zaczekać, aż całość ostygnie.
Masę w płytkim pojemniku trzymać w zamrażarce do czasu gdy zacznie zamarzać.
Wówczas ubić mikserem (ja ubijam nawet kilka razy w ciągu całego procesu
zamarzania aby były puszyste). Przelewam do mniejszych pojemników i zamrozić.
Czekoladowe:
100g czekolady należy rozpuścić bardzo powoli w mleku, na małym ogniu nie
doprowadzając do wrzenia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-05 17:59:34
Temat: Re: LodyIn article <3...@n...onet.pl>,
"pusiak" <p...@b...pl> wrote:
> Witam.
> Od jakiegoś czasu robie lody z Kuchni bez tajemnic autorstwa Macieja Kuronia.
> Wychodzą bardzo dobre. Polecam. Raz też robiłam lody optymalne - również
> bardzo
> dobre.
> Jednak za każdym razem mrożą się na kamień. Próbowałam regulować na wyższą
> temperaturę zamrażarkę ale bez rezultatu.Popsułam sobie nawet łyżkę do
> lodów.
>
> Czy jest jakiś sposób na to, by lody własnej roboty się tak mocno nie
> mroziły?
> Bo zaczynam powoli mniemać, że te kupne mają w sobie jakiś specyfik, który
> nie
> pozwala im sie zmrozić na kamień.
A kręcisz je?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-05 18:01:48
Temat: Re: LodyIn article <3...@n...onet.pl>,
"pusiak" <p...@b...pl> wrote:
> Lody na jajach i mleku
>
> 300ml mleka
> 150 ml chudej, słodkiej śmietanki
> 100 g cukru pudru
> 4 zółtka
> kilka kropli esencji waniliowej
Na mój gust za chude.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-05 18:12:06
Temat: Re: LodyNie mam żadnej specjalnej maszynki do kręcenia lodów. Co jakiś czas zaglądam do
zamrażarki i je miksuje chwilkę. Robię tak kilka razy podczas zamarzania.
Robiłam raz lody optymalne - na śmietanie kremówce - stwardniały tak samo jak
lody Kuronia
pusiak
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-05 18:30:37
Temat: Re: Lody
Le samedi 5 mars 2005 ŕ 18:40:04, dans <3...@n...onet.pl> vous
écriviez :
> Masę w płytkim pojemniku trzymać w zamrażarce do czasu gdy zacznie zamarzać.
> Wówczas ubić mikserem (ja ubijam nawet kilka razy w ciągu całego procesu
> zamarzania aby były puszyste). Przelewam do mniejszych pojemników i zamrozić.
Przypuszczam ze tu jest pies pogrzebany. Bez maszynki do lodow (ktora
miesza caly czas) trudno jest do lodow "wbic" wystarczajaca ilosc
powietrza.
Twoje lody musza sie wiec troche rozgrzac : albo je wyjmujesz
wszesniej przed podaniem, albo rozmiekczasz w mikrofalowce kilkanascie
sekund, na najnizszej mocy.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-05 18:32:46
Temat: Re: LodyIn article <3...@n...onet.pl>,
p...@b...pl wrote:
> Nie mam żadnej specjalnej maszynki do kręcenia lodów. Co jakiś czas zaglądam
> do
> zamrażarki i je miksuje chwilkę. Robię tak kilka razy podczas zamarzania.
>
> Robiłam raz lody optymalne - na śmietanie kremówce - stwardniały tak samo jak
> lody Kuronia
Masz zbyt zimno w zamrażarce.
Te "lody optymalne" to pewnie coś w rodzaju "parfait", odmiany lodów z
dużą ilością śmietany, zamrażanej bez kręcenia.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-05 20:19:50
Temat: Re: LodyWladyslaw Los wrote:
> In article <3...@n...onet.pl>,
> "pusiak" <p...@b...pl> wrote:
>
>
>>Witam.
>>Od jakiegoś czasu robie lody z Kuchni bez tajemnic autorstwa Macieja Kuronia.
>>Wychodzą bardzo dobre. Polecam. Raz też robiłam lody optymalne - również
>>bardzo
>>dobre.
>>Jednak za każdym razem mrożą się na kamień. Próbowałam regulować na wyższą
>>temperaturę zamrażarkę ale bez rezultatu.Popsułam sobie nawet łyżkę do
>>lodów.
>>
>>Czy jest jakiś sposób na to, by lody własnej roboty się tak mocno nie
>>mroziły?
>>Bo zaczynam powoli mniemać, że te kupne mają w sobie jakiś specyfik, który
>>nie
>>pozwala im sie zmrozić na kamień.
>
>
> A kręcisz je?
Ja krece. Po wlozeniu do zamrazalnika kamienieja i tak, w zwiazku z czym
jestem zmuszona pozerac od razu wszystko, co ukrece ;)
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-05 20:21:18
Temat: Re: LodyEwa (siostra Ani) N. wrote:
> Przypuszczam ze tu jest pies pogrzebany. Bez maszynki do lodow (ktora
> miesza caly czas) trudno jest do lodow "wbic" wystarczajaca ilosc
> powietrza.
Ja mam maszynke, kamienieja nadal.
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |