Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!feeds.phibee-telecom.net!ecngs!feeder2.ecngs.de!81.171.118.64.MISMATCH!pe
er04.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neos
trada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neost
rada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:jI4ury5872QYGQ8ct1A8x5XLKx4=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5973db99$0$657$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Lody domowe
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<5973ca92$0$660$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 22 Jul 2017 23:11:22 GMT
Lines: 42
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.102.123
X-Trace: 1500765082 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 657 79.191.102.123:49985
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2675
X-Received-Body-CRC: 2249664588
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:377332
Ukryj nagłówki
XL <i...@g...pl> wrote:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> Cześć!
>>
>> To oczywiście będzie banalny i znany przepis.
>>
>> Sporo osób lody kojarzy z koniecznością posiadania maszynki do lodów.
>> Albo przynajmniej z wielokrotnym, ręcznym mieszaniem mrożonej masy.
>>
>> Przy tego rodzaju przepisach to wszystko jest zbędne.
>> Masę wkładamy do pojemniczka, umieszczamy w zamrażalniku i zapominamy na
>> kilka godzin.
>> Robiłem wielokrotnie i w smakach, których w sklepach i lodziarniach nie
>> uświadczy się łatwo.
>>
>> "Najlepsze domowe lody waniliowe. Bez mieszania, bez maszynki!":
>>
>> http://www.poracoszjesc.pl/2013/05/najlepsze-domowe-
lody-waniliowe-bez.html
>>
>> Wyśmienite! Można dostosować przepis do wielu smaków.
>> Właśnie mrożą się u mnie jagodowe!
>>
>
> Moje się wcale nie mrożą, ba, wychodzą niesamowicie aksamitne, bez grud
> (jak krem!) i, co najważniejsze, mam je w 5 sekund:
>
> Zamrożone (na kość) dowolne owoce nieco odmrozić (powierzchnia ma stracić
> szron, ale pozostać sucha) wsypać do dzbanka blendera, dodać dowolną ilość
> cukru, zalać słodką śmietanką tortową 36 % (nie inną!) tyle, aby ledwie
> przykryła owoce. Od razu miksować kilka sekund do uzyskania pożądanej
> konsystencji lodów i/lub pożądanego stopnia rozdrobnienia owoców. Podawać
> natychmiast 333-)
>
>
Świetne są cytrynowe (cytryna ze skórką, pokrojona w kostkę i zamrożona),
truskawkowe, jagodowe, malinowe, wiśniowe (wiśnie drylowane!). Opracowuję
ww. przepis w wersjach nieowocowych - o efektach dam znać. Na uwadze mam
oczywiście lody czekoladowe, waniliowe itp. I lody advocat - oczywiście
jeśli ajerkoniak da się zamrozić w kostkach, ale tu, ze względu na alkohol,
przewiduję pewne trudności; jutro testowanie.
|