Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Animka <a...@t...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Lody domowe
Date: Fri, 8 Sep 2017 01:51:25 +0200
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 68
Message-ID: <oosmq6$kqh$2@news.icm.edu.pl>
References: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<ooe42i$gv0$1@sunflower.man.poznan.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<0...@g...com>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<e...@g...com>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<1...@g...com>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<9...@g...com>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<f...@g...com>
<59af0b36$0$5140$65785112@news.neostrada.pl>
<7...@g...com>
<ooq3vu$nej$1@news.icm.edu.pl>
<4...@g...com>
<oorrkg$oja$1@news.icm.edu.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<1...@g...com>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-65-72-80.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1504829062 21329 89.65.72.80 (8 Sep 2017 00:04:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 8 Sep 2017 00:04:22 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:38.0) Gecko/20100101 Thunderbird/38.5.1
Hamster/2.1.0.11
In-Reply-To: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:377884
Ukryj nagłówki
W dniu 2017-09-07 o 19:52, Trefniś pisze:
> W dniu .09.2017 o 19:19 <t...@g...com> pisze:
>
>> W dniu czwartek, 7 września 2017 18:45:25 UTC+2 użytkownik Trefniś
>> napisał:
>>> W dniu .09.2017 o 18:18 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
>>>
>>> (...)
>>> > Zazdroszczę Ci trochę ukiszenia kapusty. Trzeba mieć dobrą piwnicę do
>>> > wstawienia beczki, a ja mam piwnicę w bloku mieszkalnym.
>>>
>>> :)
>>> Zacznij od słoika, ustawionego w ciemnym i niezbyt ciepłym
>>> pomieszczeniu.
>>> Niewielki nakład pracy (szatkowanie), łatwiej kontrolować postęp
>>> kiszenia.
>>> Jeśli coś się nie uda (to prawdziwa rzadkość, kapustę ukisić łatwiej
>>> niż
>>> ogórki, czy buraki), mniej żal pracy i kosztów.
>>> Od dawien dawna z obrzydzeniem odwracam wzrok od kapusty i ogórków
>>> kiszonych "fabrycznie".
>>>
>>> --
>>
>> Trefnisiu,
>> To prawda. Warto zacząć od słoików. Jak zwykle masz rację.
>
> Nie przeceniaj mnie!
> To tylko świadoma analiza przepisów i ich stosowanie.
>
> Akurat kiszenie kapusty, to obok wypieków (głównie chleb) jeden z tych
> przykładów, gdzie warto było sięgnąć do starych przepisów.
>
>> Animko spróbuj od jednego lub dwóch słoików.
>> To jest proste i raczej trzeba być wyjątkowym beztalenciem (takim jak
>> ja :))) żeby coś nie wyszło.
>> Jedynym minusem który dostrzegam to nieznośny zapach który unosi się
>> przez pierwsze trzy dni (z tego powodu dostaję migreny) ale potem już
>> jest okay.
>> Z tego powodu warto to robić w dobrze wietrzonym pomieszczeniu.
>> Wysiłek jest jednak warty zachodu, bo kapusta jest nieporównywalna z
>> fabryczną.
>
> Rzeczywiście, ten początkowy zapach jest dla niektórych przykry.
>
> W tej chwili cena kapusty jest stosunkowo niska, w Insekcie 0,75 zł za
> kilogram - półdarmo.
> Jeśli nastawi kiszenie teraz, będzie miała doświadczenie i nabierze
> ochoty na postawienie kapusty na zimę (październik, według starych
> ksiąg w nowiu).
> Do tego czasu znajdzie większy słój, albo inny sposób na większą ilość.
>
> Kapusta kiszona w zimie jest niezastąpiona!
>
>> I tu Trefniś ponownie ma rację. Ja tej ostatniej już nie ruszę...
>
> Znów zacząłem z chęcią jadać kapuśniak i bigos, bo dotychczas omijałem
> szerokim łukiem.
> Jednak szczególnie namawiam do spożywania bez obróbki cieplnej (np.
> sałatka) ze względu na bakterie fermentacji mlekowej.
>
> Kiszenie stało się zwyczajnie modne!
>
Jakie skladniki dodać?
--
animka
|