« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2017-07-23 19:50:32
Temat: Re: Lody domoweW dniu 2017-07-23 o 18:49, Trefniś pisze:
> W dniu .07.2017 o 18:23 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
>
>> W dniu 2017-07-23 o 12:05, stefan pisze:
>>> Na dzisiejszy obiad kucharz (czyli ja) serwuje sobie Soupe Julienne
>>> frites et du poulet français
>> Moje najbardziej ulubione danie, ale polskie :-)
>>
>
> Elita je po francusku, zaś my tłuszcza po polsku.
>
Osobiście uważam, że tłuszcza to nie MY :-)
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2017-07-23 19:53:46
Temat: Re: Lody domoweW dniu 2017-07-23 o 19:18, Jarosław Sokołowski pisze:
> Animka pisze:
>
>>> Ta zupa "nic" jest najlepszym przykładem użycia laski wanilii do
>>> leguminy, i to potencjalnie wielokrotnego użycia. Wskazane wcześniej
>>> źródło mówi też o możliwym użyciu cynamonu, ale ja tej wersji nie
>>> próbowałem. Kiedyś zupa "nic" była bardzo popularnym daniem, dziś
>>> mało kto wie co to takiego.
>> Może to "nic" było kiedyś na słodko, skoro z wanilią ;-)
>> Teraz zupa "nic" to chyba ta co posiada w swoim składzie warzywa,
>> ziemniaki i zacierki.
> Po raz pierwszy spotykam się z nazwaniem tego rodzaju polewki 'zupą "nic"'.
>
Przepraszam. Ta zupa to przecież zacierkowa. Jestem do kitu kucharką.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2017-07-23 20:10:49
Temat: Re: Lody domoweW dniu 2017-07-23 o 19:26, Trefniś pisze:
> W dniu .07.2017 o 18:17 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
>
>
> (...)
>> Może to "nic" było kiedyś na słodko, skoro z wanilią ;-)
>> Teraz zupa "nic" to chyba ta co posiada w swoim składzie warzywa,
>> ziemniaki i zacierki.
> (...)
>
> Prawdopodobnie mylisz z wodzionką:
> http://www.kulinarneprzepisy.pl/index.php?act=det&id
=8594
>
> albo z fitką:
> http://www.slaskie.travel/Potrawy/Pokaz/512048/fitka
-zupa-z-wody-i-wloszczyzny-z-ziemni
>
Pomyliło mi się z zacierkową, sorry.
>
> Zupa nic zawsze była na słodko:
> https://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_nic
> a jej "wynalezienie" przypisuje się Aleksandrze Potockiej.
>
Ta pani Potocka to nawet mieszkała niedaleko mnie :-)
Grób Potockich jest zaraz za bramą cmentarza w Wilanowie, a niedaleko
Radziwiłłów.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2017-07-23 20:20:40
Temat: Re: Lody domoweW dniu 2017-07-23 o 20:10, Animka pisze:
> W dniu 2017-07-23 o 19:26, Trefniś pisze:
>> W dniu .07.2017 o 18:17 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
>>
>>
>> (...)
>>> Może to "nic" było kiedyś na słodko, skoro z wanilią ;-)
>>> Teraz zupa "nic" to chyba ta co posiada w swoim składzie warzywa,
>>> ziemniaki i zacierki.
>> (...)
>>
>> Prawdopodobnie mylisz z wodzionką:
>> http://www.kulinarneprzepisy.pl/index.php?act=det&id
=8594
>>
>> albo z fitką:
>> http://www.slaskie.travel/Potrawy/Pokaz/512048/fitka
-zupa-z-wody-i-wloszczyzny-z-ziemni
>>
> Pomyliło mi się z zacierkową, sorry.
>>
>> Zupa nic zawsze była na słodko:
>> https://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_nic
>> a jej "wynalezienie" przypisuje się Aleksandrze Potockiej.
>>
> Ta pani Potocka to nawet mieszkała niedaleko mnie :-)
>
> Grób Potockich jest zaraz za bramą cmentarza w Wilanowie, a niedaleko
> Radziwiłłów.
>
Piszę chaotycznie, bez pomyślunku. Przeszła wielka burza z piorunami
tutaj, a głowa mnie nadal boli.
Może w nocy będzie następna burza. Oby nie.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2017-07-23 20:35:02
Temat: Re: Lody domoweJesteś znakomitą kucharką.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2017-07-23 21:51:13
Temat: Re: Lody domoweW dniu 2017-07-23 o 18:49, Trefniś pisze:
> W dniu .07.2017 o 18:23 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
>
>> W dniu 2017-07-23 o 12:05, stefan pisze:
>>> Na dzisiejszy obiad kucharz (czyli ja) serwuje sobie Soupe Julienne
>>> frites et du poulet français
>> Moje najbardziej ulubione danie, ale polskie :-)
>>
>
> Elita je po francusku, zaś my tłuszcza po polsku.
>
Wiesz, ja jestem z gorszego sortu i muszę się sam dowartościować. :)
jakbym napisał - jarzynówa na kurczaku - jak to brzmi... :)
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2017-07-23 22:53:40
Temat: Re: Lody domowePan stefan napisał:
>>>> Na dzisiejszy obiad kucharz (czyli ja) serwuje sobie Soupe Julienne
>>>> frites et du poulet français
>>> Moje najbardziej ulubione danie, ale polskie :-)
>> Elita je po francusku, zaś my tłuszcza po polsku.
>
> Wiesz, ja jestem z gorszego sortu i muszę się sam dowartościować. :)
> jakbym napisał - jarzynówa na kurczaku - jak to brzmi... :)
Jest taka anegdota z pointą "gdybym nie wiedział, że to entrée,
to bym powiedział, że zwykłe siuśki".
Jarek
--
DZIŚ FLAKI
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2017-07-23 23:03:44
Temat: Re: Lody domoweW dniu 23.07.2017 o 11:16, Jarosław Sokołowski pisze:
>
> Ta zupa "nic" jest najlepszym przykładem użycia laski wanilii do
> leguminy, i to potencjalnie wielokrotnego użycia. Wskazane wcześniej
> źródło mówi też o możliwym użyciu cynamonu, ale ja tej wersji nie
> próbowałem. Kiedyś zupa "nic" była bardzo popularnym daniem, dziś
> mało kto wie co to takiego.
Właśnie sobie sprawdziłam, co to właściwie ta zupa "nic" i stwierdzam,
że mniej więcej w ten deseń robię sos cytrynowy np. do ryby lub
szparagów. Coś między "nic" a sosem holenderskim (bo robię go na śmietance).
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2017-07-23 23:08:29
Temat: Re: Lody domoweW dniu 23.07.2017 o 20:20, Animka pisze:
> Piszę chaotycznie, bez pomyślunku. Przeszła wielka burza z piorunami
> tutaj, a głowa mnie nadal boli.
Może to była burza mózgów?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2017-07-25 00:06:56
Temat: Re: Lody domoweW dniu 2017-07-23 o 21:51, stefan pisze:
> W dniu 2017-07-23 o 18:49, Trefniś pisze:
>> W dniu .07.2017 o 18:23 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
>>
>>> W dniu 2017-07-23 o 12:05, stefan pisze:
>>>> Na dzisiejszy obiad kucharz (czyli ja) serwuje sobie Soupe Julienne
>>>> frites et du poulet français
>>> Moje najbardziej ulubione danie, ale polskie :-)
>>>
>>
>> Elita je po francusku, zaś my tłuszcza po polsku.
>>
> Wiesz, ja jestem z gorszego sortu i muszę się sam dowartościować. :)
> jakbym napisał - jarzynówa na kurczaku - jak to brzmi... :)
Tak, trzeba się cenić, poszpanować to i więcej przyjaciól będzie się
kręcilo przy Tobie.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |