« poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2017-07-28 00:23:23
Temat: Re: Lody domoweWaldemar <w...@z...fu-berlin.de> wrote:
> Am 27.07.2017 um 11:08 schrieb Crimi:
>> W dniu 2017-07-25 o 09:28, XL pisze:
>>> XL <i...@g...pl> wrote:
>>>> I lody advocat - oczywiście
>>>> jeśli ajerkoniak da się zamrozić w kostkach, ale tu, ze względu na
>>>> alkohol,
>>>> przewiduję pewne trudności; jutro testowanie.
>>>
>>> Nic z tego - advocat nie chce zamarznąć, tak jak przewidywałam.
>> =========
>> szkoda
>
> Jak własnej roboty, to mniej alkoholu, tak 10-15%.
Lubię mocno alkoholowy...
> Raz robiłem w pracy z
> firmowym advocaatem, chyba 38% i wyszły kostki, ale miałem w pracy
> zamrażarkę do -90°C :-)
>
Wow ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2017-07-28 00:52:32
Temat: Re: Lody domoweXL <i...@g...pl> wrote:
> Waldemar <w...@z...fu-berlin.de> wrote:
>> Am 27.07.2017 um 11:08 schrieb Crimi:
>>> W dniu 2017-07-25 o 09:28, XL pisze:
>>>> XL <i...@g...pl> wrote:
>>>>> I lody advocat - oczywiście
>>>>> jeśli ajerkoniak da się zamrozić w kostkach, ale tu, ze względu na
>>>>> alkohol,
>>>>> przewiduję pewne trudności; jutro testowanie.
>>>>
>>>> Nic z tego - advocat nie chce zamarznąć, tak jak przewidywałam.
>>> =========
>>> szkoda
>>
>> Jak własnej roboty, to mniej alkoholu, tak 10-15%.
>
> Lubię mocno alkoholowy...
Tzn. przynajmniej 20%. Tylko przynajmniej 20% stężenie alkoholu konserwuje
(tu: białko!!!) i zabija salmonellę. Bałabym się pić słabszy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2017-08-03 14:17:18
Temat: Re: Lody domoweW dniu sobota, 22 lipca 2017 20:52:22 UTC+2 użytkownik Trefniś napisał:
> Cześć!
>
> To oczywiście będzie banalny i znany przepis.
>
> Sporo osób lody kojarzy z koniecznością posiadania maszynki do lodów.
> Albo przynajmniej z wielokrotnym, ręcznym mieszaniem mrożonej masy.
>
> Przy tego rodzaju przepisach to wszystko jest zbędne.
> Masę wkładamy do pojemniczka, umieszczamy w zamrażalniku i zapominamy na
> kilka godzin.
> Robiłem wielokrotnie i w smakach, których w sklepach i lodziarniach nie
> uświadczy się łatwo.
>
> "Najlepsze domowe lody waniliowe. Bez mieszania, bez maszynki!":
>
> http://www.poracoszjesc.pl/2013/05/najlepsze-domowe-
lody-waniliowe-bez.html
>
> Wyśmienite! Można dostosować przepis do wielu smaków.
> Właśnie mrożą się u mnie jagodowe!
>
http://www.akademiawitalnosci.pl/lody-dla-ochlody-be
z-cukru-smietany-ani-chemii/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
44. Data: 2017-08-03 17:00:39
Temat: Re: Lody domoweTrefniś <t...@m...com> wrote:
>
> http://www.poracoszjesc.pl/2013/05/najlepsze-domowe-
lody-waniliowe-bez.html
>
> Wyśmienite! Można dostosować przepis do wielu smaków.
Surowe jajka? Nie radzę.
Parzenie skorupek? - przecież to WCALE nie zabezpiecza przed salmonellą!!!
Jeśli kura jest zarażona salmonellą, to jajo zakażone jest już wewnątrz
kury, w całym cyklu jego dojrzewania, czyli jeszcze PRZED wytworzeniem się
skorupki! Salmonella będzie wewnątrz jaja i nic tu nie pomoże sparzenie go
z wierzchu :-(
Ale jest sposób, by się uchronić przed przykrymi konsekwencjami
ewentualnego zakażenia jaj - wystarczy całe jaja, tj. bez oddzielania
żółtek od białek, ubić w misce na parze, z cukrem, do uzyskania puszystej ,
żółtawej masy. Po ostudzeniu używamy jej do lodów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
45. Data: 2017-08-18 18:22:11
Temat: Re: Lody domoweW dniu 2017-07-22 o 20:52, Trefniś pisze:
> Cześć!
>
> To oczywiście będzie banalny i znany przepis.
>
> Sporo osób lody kojarzy z koniecznością posiadania maszynki do lodów.
> Albo przynajmniej z wielokrotnym, ręcznym mieszaniem mrożonej masy.
>
> Przy tego rodzaju przepisach to wszystko jest zbędne.
> Masę wkładamy do pojemniczka, umieszczamy w zamrażalniku i zapominamy na
> kilka godzin.
> Robiłem wielokrotnie i w smakach, których w sklepach i lodziarniach nie
> uświadczy się łatwo.
>
> "Najlepsze domowe lody waniliowe. Bez mieszania, bez maszynki!":
>
> http://www.poracoszjesc.pl/2013/05/najlepsze-domowe-
lody-waniliowe-bez.html
>
> Wyśmienite! Można dostosować przepis do wielu smaków.
> Właśnie mrożą się u mnie jagodowe!
>
Ja robiłam takie:
1/2 kg świeżych truskawek lub innych owoców
1 puszka kondensowanego mleka słodzonego (ok. 500g)
2 małe lub jedno duże opakowanie serka mascarpone
lub gęstego jogurtu (np. greckiego)
1 op. (200ml) śmietanki kremówki 36%
albo jeszcze lepiej 42% (ubija się ekspresowo)
aromat waniliowy, śmietankowy albo inny pasujący do wybranych owoców.
Owoce umyć i zblendować na mus. Jeśli kogoś pestki kłują w zęby -
przetrzeć przez gęste sitko.
Mleko kondensowane (uprzednio mocno schłodzone) ubijać na najwyższych
obrotach miksera około 10 minut. To samo zrobić ze śmietanką, tylko nie
sugerować się czasem a raczej jej stanem ;)
Zmiksować mascarpone (jogurt) z owocami, po czym kolejno dodawać mleko i
śmietankę delikatnie mieszając (łyżką). Przełożyć do pojemnika w którym
będą się mrozić (musi być nieco większy) i włożyć do zamrażalnika. Po
godzinie wyjąć, zmiksować i znów włożyć do zamrażalnika. Po kolejnej
godzinie czynności powtórzyć.
Wychodzą naprawdę pyszne...
--
Pozdrówki
Anai
"...dla mnie dobroczyńcy zwierząt są jak jacyś chrześcijanie. Wszyscy
tak radośni i pełni dobrych intencji, aż po pewnym czasie człowieka
korci, żeby pójść w świat i odrobinę sobie pogwałcić i poplądrować.
Albo kopnąć kota..." J.M. Coetzee "Hańba"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
46. Data: 2017-08-18 18:42:23
Temat: Re: Lody domoweAnai <a...@g...pl> wrote:
> W dniu 2017-07-22 o 20:52, Trefniś pisze:
>> Cześć!
>>
>> To oczywiście będzie banalny i znany przepis.
>>
>> Sporo osób lody kojarzy z koniecznością posiadania maszynki do lodów.
>> Albo przynajmniej z wielokrotnym, ręcznym mieszaniem mrożonej masy.
>>
>> Przy tego rodzaju przepisach to wszystko jest zbędne.
>> Masę wkładamy do pojemniczka, umieszczamy w zamrażalniku i zapominamy na
>> kilka godzin.
>> Robiłem wielokrotnie i w smakach, których w sklepach i lodziarniach nie
>> uświadczy się łatwo.
>>
>> "Najlepsze domowe lody waniliowe. Bez mieszania, bez maszynki!":
>>
>> http://www.poracoszjesc.pl/2013/05/najlepsze-domowe-
lody-waniliowe-bez.html
>>
>> Wyśmienite! Można dostosować przepis do wielu smaków.
>> Właśnie mrożą się u mnie jagodowe!
>>
> Ja robiłam takie:
>
> 1/2 kg świeżych truskawek lub innych owoców
> 1 puszka kondensowanego mleka słodzonego (ok. 500g)
> 2 małe lub jedno duże opakowanie serka mascarpone
> lub gęstego jogurtu (np. greckiego)
> 1 op. (200ml) śmietanki kremówki 36%
> albo jeszcze lepiej 42% (ubija się ekspresowo)
> aromat waniliowy, śmietankowy albo inny pasujący do wybranych owoców.
>
> Owoce umyć i zblendować na mus. Jeśli kogoś pestki kłują w zęby -
> przetrzeć przez gęste sitko.
> Mleko kondensowane (uprzednio mocno schłodzone) ubijać na najwyższych
> obrotach miksera około 10 minut. To samo zrobić ze śmietanką, tylko nie
> sugerować się czasem a raczej jej stanem ;)
> Zmiksować mascarpone (jogurt) z owocami, po czym kolejno dodawać mleko i
> śmietankę delikatnie mieszając (łyżką). Przełożyć do pojemnika w którym
> będą się mrozić (musi być nieco większy) i włożyć do zamrażalnika. Po
> godzinie wyjąć, zmiksować i znów włożyć do zamrażalnika. Po kolejnej
> godzinie czynności powtórzyć.
> Wychodzą naprawdę pyszne...
>
Strasznie dużo zabiegów i surowców. Moje (z zamrożonych owoców miksowanych
wprost ze śmietaną tortową) są bezzabiegowe, natychmiastowe, aksamitne i
przepyszne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
47. Data: 2017-08-18 19:02:46
Temat: Re: Lody domoweW dniu 2017-08-18 o 18:42, XL pisze:
>
> Strasznie dużo zabiegów i surowców. Moje (z zamrożonych owoców miksowanych
> wprost ze śmietaną tortową) są bezzabiegowe, natychmiastowe, aksamitne i
> przepyszne.
>
Nie przesadzaj...
--
Pozdrówki
Anai
"...dla mnie dobroczyńcy zwierząt są jak jacyś chrześcijanie. Wszyscy
tak radośni i pełni dobrych intencji, aż po pewnym czasie człowieka
korci, żeby pójść w świat i odrobinę sobie pogwałcić i poplądrować.
Albo kopnąć kota..." J.M. Coetzee "Hańba"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
48. Data: 2017-08-18 20:40:44
Temat: Re: Lody domoweW dniu .08.2017 o 18:22 Anai <a...@g...pl> pisze:
> W dniu 2017-07-22 o 20:52, Trefniś pisze:
>> Cześć!
>> To oczywiście będzie banalny i znany przepis.
>> Sporo osób lody kojarzy z koniecznością posiadania maszynki do lodów.
>> Albo przynajmniej z wielokrotnym, ręcznym mieszaniem mrożonej masy.
>> Przy tego rodzaju przepisach to wszystko jest zbędne.
>> Masę wkładamy do pojemniczka, umieszczamy w zamrażalniku i zapominamy
>> na kilka godzin.
>> Robiłem wielokrotnie i w smakach, których w sklepach i lodziarniach nie
>> uświadczy się łatwo.
>> "Najlepsze domowe lody waniliowe. Bez mieszania, bez maszynki!":
>>
>> http://www.poracoszjesc.pl/2013/05/najlepsze-domowe-
lody-waniliowe-bez.html
>> Wyśmienite! Można dostosować przepis do wielu smaków.
>> Właśnie mrożą się u mnie jagodowe!
>>
> Ja robiłam takie:
>
> 1/2 kg świeżych truskawek lub innych owoców
> 1 puszka kondensowanego mleka słodzonego (ok. 500g)
> 2 małe lub jedno duże opakowanie serka mascarpone
> lub gęstego jogurtu (np. greckiego)
> 1 op. (200ml) śmietanki kremówki 36%
> albo jeszcze lepiej 42% (ubija się ekspresowo)
> aromat waniliowy, śmietankowy albo inny pasujący do wybranych owoców.
>
> Owoce umyć i zblendować na mus. Jeśli kogoś pestki kłują w zęby -
> przetrzeć przez gęste sitko.
> Mleko kondensowane (uprzednio mocno schłodzone) ubijać na najwyższych
> obrotach miksera około 10 minut. To samo zrobić ze śmietanką, tylko nie
> sugerować się czasem a raczej jej stanem ;)
> Zmiksować mascarpone (jogurt) z owocami, po czym kolejno dodawać mleko i
> śmietankę delikatnie mieszając (łyżką). Przełożyć do pojemnika w którym
> będą się mrozić (musi być nieco większy) i włożyć do zamrażalnika. Po
> godzinie wyjąć, zmiksować i znów włożyć do zamrażalnika. Po kolejnej
> godzinie czynności powtórzyć.
> Wychodzą naprawdę pyszne...
Brzmi świetnie i zapewne tak smakuje.
Ja przedstawiłem swój przepis dlatego, że nie wymaga mieszania/miksowania
w trakcie mrożenia.
A konsystencja jest prawdziwie lodowa i wiele osób woli takie od kupnej
chemii.
Ikselką się nie przejmuj :)
Sorbet zmiksowany ze żmietanką przez kilka sekund lodami może być tylko
dla kogoś, kto ma _specjalne_ owoce, zamrożone w _specjalnym_
zamrażalniku, dysponuje _specjalną_ śmietanką, używa _specjalnego_
blendera itd.
Do tego _zawsze_ wie, co mówi, a karmieni stołownicy nie mają śmiałości
stwierdzić, że te lody to zimna śmietanka.
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
49. Data: 2017-08-18 20:47:39
Temat: Re: Lody domoweAnai <a...@g...pl> wrote:
> W dniu 2017-08-18 o 18:42, XL pisze:
>
>>
>> Strasznie dużo zabiegów i surowców. Moje (z zamrożonych owoców miksowanych
>> wprost ze śmietaną tortową) są bezzabiegowe, natychmiastowe, aksamitne i
>> przepyszne.
>>
> Nie przesadzaj...
>
Zrób RAZ lody wg mojego przepisu - i porównaj.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
50. Data: 2017-08-18 20:50:49
Temat: Re: Lody domoweTrefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .08.2017 o 18:22 Anai <a...@g...pl> pisze:
>
>> W dniu 2017-07-22 o 20:52, Trefniś pisze:
>>> Cześć!
>>> To oczywiście będzie banalny i znany przepis.
>>> Sporo osób lody kojarzy z koniecznością posiadania maszynki do lodów.
>>> Albo przynajmniej z wielokrotnym, ręcznym mieszaniem mrożonej masy.
>>> Przy tego rodzaju przepisach to wszystko jest zbędne.
>>> Masę wkładamy do pojemniczka, umieszczamy w zamrażalniku i zapominamy
>>> na kilka godzin.
>>> Robiłem wielokrotnie i w smakach, których w sklepach i lodziarniach nie
>>> uświadczy się łatwo.
>>> "Najlepsze domowe lody waniliowe. Bez mieszania, bez maszynki!":
>>>
>>> http://www.poracoszjesc.pl/2013/05/najlepsze-domowe-
lody-waniliowe-bez.html
>>> Wyśmienite! Można dostosować przepis do wielu smaków.
>>> Właśnie mrożą się u mnie jagodowe!
>>>
>> Ja robiłam takie:
>>
>> 1/2 kg świeżych truskawek lub innych owoców
>> 1 puszka kondensowanego mleka słodzonego (ok. 500g)
>> 2 małe lub jedno duże opakowanie serka mascarpone
>> lub gęstego jogurtu (np. greckiego)
>> 1 op. (200ml) śmietanki kremówki 36%
>> albo jeszcze lepiej 42% (ubija się ekspresowo)
>> aromat waniliowy, śmietankowy albo inny pasujący do wybranych owoców.
>>
>> Owoce umyć i zblendować na mus. Jeśli kogoś pestki kłują w zęby -
>> przetrzeć przez gęste sitko.
>> Mleko kondensowane (uprzednio mocno schłodzone) ubijać na najwyższych
>> obrotach miksera około 10 minut. To samo zrobić ze śmietanką, tylko nie
>> sugerować się czasem a raczej jej stanem ;)
>> Zmiksować mascarpone (jogurt) z owocami, po czym kolejno dodawać mleko i
>> śmietankę delikatnie mieszając (łyżką). Przełożyć do pojemnika w którym
>> będą się mrozić (musi być nieco większy) i włożyć do zamrażalnika. Po
>> godzinie wyjąć, zmiksować i znów włożyć do zamrażalnika. Po kolejnej
>> godzinie czynności powtórzyć.
>> Wychodzą naprawdę pyszne...
>
> Brzmi świetnie i zapewne tak smakuje.
>
> Ja przedstawiłem swój przepis dlatego, że nie wymaga mieszania/miksowania
> w trakcie mrożenia.
> A konsystencja jest prawdziwie lodowa i wiele osób woli takie od kupnej
> chemii.
>
> Ikselką się nie przejmuj :)
>
> Sorbet zmiksowany ze żmietanką przez kilka sekund lodami może być tylko
> dla kogoś, kto ma _specjalne_ owoce, zamrożone w _specjalnym_
> zamrażalniku, dysponuje _specjalną_ śmietanką, używa _specjalnego_
> blendera itd.
> Do tego _zawsze_ wie, co mówi, a karmieni stołownicy nie mają śmiałości
> stwierdzić, że te lody to zimna śmietanka.
>
Ależ jedz sobie te swoje lody-nie-lody. Z niespecjalnych serków i innych
wynalazków. I z niespecjalnego zamrażalnika, wyciągane z niego i chowane
zupełnie niespecjalnie i niespecjalnie mieszane pińcet razy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |