Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "misiczka" <U...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Łosoś na Wigilię
Date: Sun, 21 Dec 2003 13:14:16 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 36
Sender: m...@p...onet.pl@62.233.250.142
Message-ID: <bs439b$9np$1@news.onet.pl>
References: <v...@4...com>
NNTP-Posting-Host: 62.233.250.142
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1072009323 9977 62.233.250.142 (21 Dec 2003 12:22:03 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Dec 2003 12:22:03 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
User-Agent: Hamster/2.0.2.2
X-SigInfo: Generated by Sygnaturkowiec v. 0.1.3.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:184094
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Malkontent" <malkontUSUŃ@go2.pl> napisał w wiadomości
news:vbvauv0jj22dtlqpp6vp8c942645jbdqm7@4ax.com...
> Kupiłem kilogram łososia na Wigilię, w formie fileta, i nie wiem za
> bardzo co dalej z tym robić. Może ktoś doradzi jakąś potrawę, smaczną,
> mało kłopotliwą w przygotowaniu. I ewentualnie jak to podać i z czym
> jeść.
"Łosoś najprostszy"
Kupujemy filety z łososia. Na osobę przygotowujemy kawałek wielkości dużej
męskiej dłoni. Łososia myjemy, dzielimy na porcje. Wykładamy naczynie do
zapiekania lub zwykłą blaszkę (dobrze, jeśli ma brzegi) folią aluminiową.
Łososia posypujemy przyprawą do ryb - obficie, skrapiamy sokiem z cytryny,
też obficie, układamy na folii - skórą do dołu.Można go nie skrobać z łusek.
Nie trzeba folii natłuszczać, bo łosoś i tak wypuści swój tłuszcz.
Zapiekamy, aż będzie lekko brązowy z wierzchu (najpierw zrobi się taki biały
jakby, a potem złocisto-brązowy). Skóra zazwyczaj przywiera do folii (i
bardzo dobrze) - rybkę zdejmujemy więc szeroką łopatką- oddzielając ją od
razu od skóry na talerze.
Można takiego łososia ozdobić na talerzu warzywami pokrojonymi w cienkie
paseczki (papryka czerwona, zielona, żółta, cebula czerwona, por, kiełki
sojowe, marchewka) przesmażonymi krótko na oliwie z oliwek, żeby były takie
al dente.
Można też zrobić do tego sos cytrynowy lub koperkowy i zamiast z warzywami,
podąć łososia z sosem ( w sosjerce, każdy sobie sam poleje na talerzu).
pozdrawiam cieplutko
misiczka z Wrocławia
--
Puste worki nadyma wiatr, bezmyślnych ludzi-próżność
(Sokrates)
http://www.misiczka.com
|