Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Łosoś na Wigilię Re: Łosoś na Wigilię

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Łosoś na Wigilię

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "misiczka" <U...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Łosoś na Wigilię
Date: Sun, 21 Dec 2003 13:14:16 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 36
Sender: m...@p...onet.pl@62.233.250.142
Message-ID: <bs439b$9np$1@news.onet.pl>
References: <v...@4...com>
NNTP-Posting-Host: 62.233.250.142
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1072009323 9977 62.233.250.142 (21 Dec 2003 12:22:03 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Dec 2003 12:22:03 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
User-Agent: Hamster/2.0.2.2
X-SigInfo: Generated by Sygnaturkowiec v. 0.1.3.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:184094
Ukryj nagłówki


Użytkownik "Malkontent" <malkontUSUŃ@go2.pl> napisał w wiadomości
news:vbvauv0jj22dtlqpp6vp8c942645jbdqm7@4ax.com...
> Kupiłem kilogram łososia na Wigilię, w formie fileta, i nie wiem za
> bardzo co dalej z tym robić. Może ktoś doradzi jakąś potrawę, smaczną,
> mało kłopotliwą w przygotowaniu. I ewentualnie jak to podać i z czym
> jeść.


"Łosoś najprostszy"

Kupujemy filety z łososia. Na osobę przygotowujemy kawałek wielkości dużej
męskiej dłoni. Łososia myjemy, dzielimy na porcje. Wykładamy naczynie do
zapiekania lub zwykłą blaszkę (dobrze, jeśli ma brzegi) folią aluminiową.
Łososia posypujemy przyprawą do ryb - obficie, skrapiamy sokiem z cytryny,
też obficie, układamy na folii - skórą do dołu.Można go nie skrobać z łusek.
Nie trzeba folii natłuszczać, bo łosoś i tak wypuści swój tłuszcz.
Zapiekamy, aż będzie lekko brązowy z wierzchu (najpierw zrobi się taki biały
jakby, a potem złocisto-brązowy). Skóra zazwyczaj przywiera do folii (i
bardzo dobrze) - rybkę zdejmujemy więc szeroką łopatką- oddzielając ją od
razu od skóry na talerze.
Można takiego łososia ozdobić na talerzu warzywami pokrojonymi w cienkie
paseczki (papryka czerwona, zielona, żółta, cebula czerwona, por, kiełki
sojowe, marchewka) przesmażonymi krótko na oliwie z oliwek, żeby były takie
al dente.
Można też zrobić do tego sos cytrynowy lub koperkowy i zamiast z warzywami,
podąć łososia z sosem ( w sosjerce, każdy sobie sam poleje na talerzu).


pozdrawiam cieplutko
misiczka z Wrocławia

--
Puste worki nadyma wiatr, bezmyślnych ludzi-próżność
(Sokrates)
http://www.misiczka.com

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
21.12 misiczka
21.12 agatonek
21.12 Aleksander Kłosiewicz
22.12 Marek Powichrowski
22.12 beny76
22.12 Agata
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?
SZOK
Kara wiezienia.