« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-17 07:13:59
Temat: LukierWitam!
Robilam wczoraj makowca drozdzowego, i polalam takim oto lukrem
bialko, cukier puder i lyzeczka soku z cytrynu to utrzec i juz.
Ale chodzi o to ze to sie bardziej nadaje na pierniczki, bo tez takowe
zrobilam, ami sie rozchodzi o lukier taki jak jest na makowcach taki
przezroczysty.
Kto zna na ten lukier przepis? prosze sie podzielic:-)
Bea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-17 08:38:52
Temat: Re: LukierJ.K wrote:
> Witam!
> Robilam wczoraj makowca drozdzowego, i polalam takim oto lukrem
> bialko, cukier puder i lyzeczka soku z cytrynu to utrzec i juz.
> Ale chodzi o to ze to sie bardziej nadaje na pierniczki, bo tez takowe
> zrobilam, ami sie rozchodzi o lukier taki jak jest na makowcach taki
> przezroczysty.
> Kto zna na ten lukier przepis? prosze sie podzielic:-)
> Bea
>
>
Zamiast bialka dodaj ciepla wode w ktorej rozpusci sie cukier puder,
potem dodaj jesli chcesz soku z cytryn albo skorke pomaranczowa i polej.
Walkie!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-17 09:23:41
Temat: Re: Lukier
Użytkownik "J.K" <E...@W...PL> napisał w wiadomości
news:atmirf$70c$1@news.tpi.pl...
> Witam!
> Robilam wczoraj makowca drozdzowego, i polalam takim oto lukrem
> bialko, cukier puder i lyzeczka soku z cytrynu to utrzec i juz.
> Ale chodzi o to ze to sie bardziej nadaje na pierniczki, bo tez takowe
> zrobilam, ami sie rozchodzi o lukier taki jak jest na makowcach taki
> przezroczysty.
> Kto zna na ten lukier przepis? prosze sie podzielic:-)
> Bea
>
> Ja robię lukier z kwasnej śmietany i cukru pudru. Jest pyszny, chociaż
mniej przezroczysty. Polewam nim makowiec i posypuję siekanymi orzechami
włoskimi! Polecem !
Putka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-17 09:33:42
Temat: Re: Lukier
> > Ja robię lukier z kwasnej śmietany i cukru pudru. Jest pyszny, chociaż
> mniej przezroczysty. Polewam nim makowiec i posypuję siekanymi orzechami
> włoskimi! Polecem !
a czy ten lukier calkowicie wysycha czy pozostaje lekko klejacy i mokry?
Nadalby sie na pierniki?
Jesli tak, to - tak mniej wiecej - jakie sa proporcje smietany i cukru?
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-17 10:45:30
Temat: Re: Lukier
Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:atmqo3$432$1@news.tpi.pl...
>
> > > Ja robię lukier z kwasnej śmietany i cukru pudru. Jest pyszny, chociaż
> > mniej przezroczysty. Polewam nim makowiec i posypuję siekanymi orzechami
> > włoskimi! Polecem !
>
>
> a czy ten lukier calkowicie wysycha czy pozostaje lekko klejacy i mokry?
> Nadalby sie na pierniki?
> Jesli tak, to - tak mniej wiecej - jakie sa proporcje smietany i cukru?
>
> pozdrawiam
> Basia
>
> Droga Basiu! Oczywiścieże ten lukier wysycha. Nigdy nie polewałam nim
pierników. Proporcje tego lukru są trudne do okreslenia, bo ja to robię na
oko. np pół szklanki śmietany i dosypuję cukru pudru aż lukier będzie dość
gęsty.I tak jak pisałm stosuję do do makowca nawiasem mówiąc bardzo prosty
mam przepis na niego.
Pozdrawiam Putka
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-19 08:17:58
Temat: Re: LukierUżytkownik "Putka" <g...@p...fm> napisała:
> I tak jak pisałm stosuję do do makowca nawiasem mówiąc bardzo prosty
> mam przepis na niego.
No to pokaz nam ten przepis. Ocenimy, czy jest prosty :)
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |