Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Lukier do pierników

Grupy

Szukaj w grupach

 

Lukier do pierników

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 20


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2009-11-16 22:41:25

Temat: Lukier do pierników
Od: "AgaZ" <m...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam Grupowiczów

Zwracam się z taką prośbą: zeszłej soboty upiekłam z moimi pociechami sporo
pierniczków. Za czas jakiś przymierzam się do ich wymalowania. Ze trzy lata
temu robiłam lukier do pierniczków, ale nie był on najlepszy.
Może ktoś poda mi dobry i sprawdzony przepis na lukier.
Byłabym bardzo wdzięczna, moje córki jeszcze bardziej.
Pozdrawiam.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2009-11-17 00:00:05

Temat: Re: Lukier do pierników
Od: "misiczka" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "AgaZ" <m...@i...pl> napisał w wiadomości
news:hdskeo$i1h$1@news.man.bydgoszcz.pl...
> Witam Grupowiczów
>
> Zwracam się z taką prośbą: zeszłej soboty upiekłam z moimi pociechami
> sporo pierniczków. Za czas jakiś przymierzam się do ich wymalowania. Ze
> trzy lata temu robiłam lukier do pierniczków, ale nie był on najlepszy.
> Może ktoś poda mi dobry i sprawdzony przepis na lukier.
> Byłabym bardzo wdzięczna, moje córki jeszcze bardziej.
> Pozdrawiam.

Moze cos takiego? To nie klasyczny lukier, ale moze pasowac do pierniczków
Polewa kakaowa z żelatyną (zawsze błyszcząca):
4 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki kakao
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia.
Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać
dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto



__________ Informacja programu ESET Smart Security, wersja bazy sygnatur wirusow 4613
(20091116) __________

Wiadomosc zostala sprawdzona przez program ESET Smart Security.

http://www.eset.pl lub http://www.eset.com




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2009-11-17 00:53:39

Temat: Re: Lukier do pierników
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 16 Nov 2009 23:41:25 +0100, AgaZ napisał(a):

> Witam Grupowiczów
>
> Zwracam się z taką prośbą: zeszłej soboty upiekłam z moimi pociechami sporo
> pierniczków. Za czas jakiś przymierzam się do ich wymalowania. Ze trzy lata
> temu robiłam lukier do pierniczków, ale nie był on najlepszy.
> Może ktoś poda mi dobry i sprawdzony przepis na lukier.
> Byłabym bardzo wdzięczna, moje córki jeszcze bardziej.
> Pozdrawiam.

Umiem tylko na wyczucie: wsypać do szerokiego i wysokiego naczynia
porcelanowego (szeroki duży kubek) prawie pełno cukru pudru, wlać trochę
gorącej wody oraz soku z cytryny, odwrotnym końcem drewnianego tłuczka
ucierać jak w makutrze, aż masa zgęstnieje i przestaniesz wyczuwać
trzeszczenie cukru pod drewnem. Warto zacząc od naprawde maleńkiej ilości
płynu i próbować ucierać, póki się da, jeśli jest trudno, to dolać znowu
pare łyżeczek i tak dalej. Na koniec dodaj parę kropli dowolnego zapachu do
ciast. Ja lubię rumowy, ale w ogóle to na świeta daję prawdziwy rum zamiast
wody i zapachu. Taki lukier trzeba od razu (pędzlem do ciasta) zużyć, bo po
niedługim czasie zestala się.
--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2009-11-17 09:02:09

Temat: Re: Lukier do pierników
Od: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl> szukaj wiadomości tego autora

XL pisze:
> Umiem tylko na wyczucie: wsypać do szerokiego i wysokiego naczynia
> porcelanowego (szeroki duży kubek) prawie pełno cukru pudru, wlać trochę
> gorącej wody oraz soku z cytryny, odwrotnym końcem drewnianego tłuczka
> ucierać jak w makutrze, aż masa zgęstnieje i przestaniesz wyczuwać
> trzeszczenie cukru pod drewnem. Warto zacząc od naprawde maleńkiej ilości
> płynu i próbować ucierać, póki się da, jeśli jest trudno, to dolać znowu
> pare łyżeczek i tak dalej. Na koniec dodaj parę kropli dowolnego zapachu do
> ciast. Ja lubię rumowy, ale w ogóle to na świeta daję prawdziwy rum zamiast
> wody i zapachu. Taki lukier trzeba od razu (pędzlem do ciasta) zużyć, bo po
> niedługim czasie zestala się.

Też chyba skorzystam, po zastygnięciu jest kruchy taki jak na pączkach czy raczej
półpłynny?

--
WebProgress - Nowoczesne aplikacje internetowe

www.webprogress.com.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2009-11-17 12:03:26

Temat: Re: Lukier do pierników
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 17 Nov 2009 10:02:09 +0100, vcore napisał(a):

> XL pisze:
>> Umiem tylko na wyczucie: wsypać do szerokiego i wysokiego naczynia
>> porcelanowego (szeroki duży kubek) prawie pełno cukru pudru, wlać trochę
>> gorącej wody oraz soku z cytryny, odwrotnym końcem drewnianego tłuczka
>> ucierać jak w makutrze, aż masa zgęstnieje i przestaniesz wyczuwać
>> trzeszczenie cukru pod drewnem. Warto zacząc od naprawde maleńkiej ilości
>> płynu i próbować ucierać, póki się da, jeśli jest trudno, to dolać znowu
>> pare łyżeczek i tak dalej. Na koniec dodaj parę kropli dowolnego zapachu do
>> ciast. Ja lubię rumowy, ale w ogóle to na świeta daję prawdziwy rum zamiast
>> wody i zapachu. Taki lukier trzeba od razu (pędzlem do ciasta) zużyć, bo po
>> niedługim czasie zestala się.
>
> Też chyba skorzystam, po zastygnięciu jest kruchy taki jak na pączkach czy raczej
półpłynny?

Kruchy. Bardzo fajny.
--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2009-11-17 12:56:26

Temat: Re: Lukier do pierników
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:x7vw6bz0y07j$.12bujoduk1cgk$.dlg@40tude.net...

Glazura do pierniczków:
2 białka
20 dag cukru
kilka kropel octu
2 łyzki cukru pudru
odrobina soli

Z cukru i 5 łyżek wody ugotować syrop, gdy zacznie się pienić dodawać
ubiając po odrobinie pianę ubitą z białek, a następnie resztę składników.
Pierniczki umieścić w misce i zalać ciepłą glazurą, mieszając aby dobrze
pokryły się glazurą. następnie wyłozyć na blachę i włozyć do otwartego
ciepłego piekarnika i wysuszyć z obu stron.

Glazura białkowa:
13 białek
60 dag cukru
10 dag mleka zgęszczonego
2g esencja cytrynowa

Do ubitej piany nieprzerwanie mieszając wsypać cukier puder, wlać
podgrzane mleko zgęszczone i esencje cytrynową. Ubijać, aż masa stanie się
jednorodna i gęsta. Można dodać kakao, aby otrzymać czekoladowy kolor.

Glazura czekoladowa:
80 dag czekolada
20 dag oleju roślinnego

Rozpuścić nieprzerwanie mieszając czekoladę w kąpieli wodnej, dodać olej
i dobrze wymieszać, zdjąć z ognia. Ochłodzić, wstawić do chłodziarki. Do
użycia glazurę lekko ogrzać.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2009-11-17 13:08:15

Temat: Re: Lukier do pierników
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Prawusek" <p...@i...pl> wrote in message
news:hdu6lb$3e$1@atlantis.news.neostrada.pl...

Czekolady do oblewania:
http://tortownia.pl/produkty.php?kid=89


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2009-11-17 13:10:06

Temat: Re: Lukier do pierników
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"AgaZ" <m...@i...pl> wrote in message
news:hdskeo$i1h$1@news.man.bydgoszcz.pl...
> Witam Grupowiczów
>
> Zwracam się z taką prośbą: zeszłej soboty upiekłam z moimi pociechami
sporo
> pierniczków. Za czas jakiś przymierzam się do ich wymalowania. Ze trzy
lata
> temu robiłam lukier do pierniczków, ale nie był on najlepszy.
> Może ktoś poda mi dobry i sprawdzony przepis na lukier.
> Byłabym bardzo wdzięczna, moje córki jeszcze bardziej.
> Pozdrawiam.
>

http://tortownia.pl/produkt.php?pid=754


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2009-11-17 13:10:10

Temat: Re: Lukier do pierników
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 17 Nov 2009 13:56:26 +0100, Prawusek napisał(a):

> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> news:x7vw6bz0y07j$.12bujoduk1cgk$.dlg@40tude.net...
>
> Glazura do pierniczków:
> 2 białka
> 20 dag cukru
> kilka kropel octu
> 2 łyzki cukru pudru
> odrobina soli
>
> Z cukru i 5 łyżek wody ugotować syrop, gdy zacznie się pienić dodawać
> ubiając po odrobinie pianę ubitą z białek, a następnie resztę składników.
> Pierniczki umieścić w misce i zalać ciepłą glazurą, mieszając aby dobrze
> pokryły się glazurą. następnie wyłozyć na blachę i włozyć do otwartego
> ciepłego piekarnika i wysuszyć z obu stron.
>
> Glazura białkowa:
> 13 białek
> 60 dag cukru
> 10 dag mleka zgęszczonego
> 2g esencja cytrynowa
>
> Do ubitej piany nieprzerwanie mieszając wsypać cukier puder, wlać
> podgrzane mleko zgęszczone i esencje cytrynową. Ubijać, aż masa stanie się
> jednorodna i gęsta. Można dodać kakao, aby otrzymać czekoladowy kolor.
>
> Glazura czekoladowa:
> 80 dag czekolada
> 20 dag oleju roślinnego
>
> Rozpuścić nieprzerwanie mieszając czekoladę w kąpieli wodnej, dodać olej
> i dobrze wymieszać, zdjąć z ognia. Ochłodzić, wstawić do chłodziarki. Do
> użycia glazurę lekko ogrzać.

Owszem, ale lukier to lukier, a glazura to glazura.
--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2009-11-17 13:58:00

Temat: Re: Lukier do pierników
Od: "michalek" <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora


"Prawusek" <p...@i...pl> wrote in message
news:hdu7f0$229$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> "AgaZ" <m...@i...pl> wrote in message
> news:hdskeo$i1h$1@news.man.bydgoszcz.pl...
>> Witam Grupowiczów
>>
>> Zwracam się z taką prośbą: zeszłej soboty upiekłam z moimi pociechami
> sporo
>> pierniczków. Za czas jakiś przymierzam się do ich wymalowania. Ze trzy
> lata
>> temu robiłam lukier do pierniczków, ale nie był on najlepszy.
>> Może ktoś poda mi dobry i sprawdzony przepis na lukier.
>> Byłabym bardzo wdzięczna, moje córki jeszcze bardziej.
>> Pozdrawiam.
>>
>
> http://tortownia.pl/produkt.php?pid=754
>
>

No właśnie, a próbował ktoś z Was robić lukier plastyczny?
Taki do rozwałkowania i ułożenia na cieście?
I podzieli sie doświadczeniami.

No bo oczywiście można kupić gotowy, ale przecież nie o to
chyba chodzi nam kucharzom/cukiernikom amatorom? :)

M


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Naleśnikowe "placki"
Re: Naleśnikowe "placki"
Re: Naleśnikowe "placki"
twaróg
dynia makaronowa i hokkaido

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »