« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-11-16 22:41:25
Temat: Lukier do piernikówWitam Grupowiczów
Zwracam się z taką prośbą: zeszłej soboty upiekłam z moimi pociechami sporo
pierniczków. Za czas jakiś przymierzam się do ich wymalowania. Ze trzy lata
temu robiłam lukier do pierniczków, ale nie był on najlepszy.
Może ktoś poda mi dobry i sprawdzony przepis na lukier.
Byłabym bardzo wdzięczna, moje córki jeszcze bardziej.
Pozdrawiam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-11-17 00:00:05
Temat: Re: Lukier do pierników
Użytkownik "AgaZ" <m...@i...pl> napisał w wiadomości
news:hdskeo$i1h$1@news.man.bydgoszcz.pl...
> Witam Grupowiczów
>
> Zwracam się z taką prośbą: zeszłej soboty upiekłam z moimi pociechami
> sporo pierniczków. Za czas jakiś przymierzam się do ich wymalowania. Ze
> trzy lata temu robiłam lukier do pierniczków, ale nie był on najlepszy.
> Może ktoś poda mi dobry i sprawdzony przepis na lukier.
> Byłabym bardzo wdzięczna, moje córki jeszcze bardziej.
> Pozdrawiam.
Moze cos takiego? To nie klasyczny lukier, ale moze pasowac do pierniczków
Polewa kakaowa z żelatyną (zawsze błyszcząca):
4 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki kakao
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia.
Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać
dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto
__________ Informacja programu ESET Smart Security, wersja bazy sygnatur wirusow 4613
(20091116) __________
Wiadomosc zostala sprawdzona przez program ESET Smart Security.
http://www.eset.pl lub http://www.eset.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-11-17 00:53:39
Temat: Re: Lukier do piernikówDnia Mon, 16 Nov 2009 23:41:25 +0100, AgaZ napisał(a):
> Witam Grupowiczów
>
> Zwracam się z taką prośbą: zeszłej soboty upiekłam z moimi pociechami sporo
> pierniczków. Za czas jakiś przymierzam się do ich wymalowania. Ze trzy lata
> temu robiłam lukier do pierniczków, ale nie był on najlepszy.
> Może ktoś poda mi dobry i sprawdzony przepis na lukier.
> Byłabym bardzo wdzięczna, moje córki jeszcze bardziej.
> Pozdrawiam.
Umiem tylko na wyczucie: wsypać do szerokiego i wysokiego naczynia
porcelanowego (szeroki duży kubek) prawie pełno cukru pudru, wlać trochę
gorącej wody oraz soku z cytryny, odwrotnym końcem drewnianego tłuczka
ucierać jak w makutrze, aż masa zgęstnieje i przestaniesz wyczuwać
trzeszczenie cukru pod drewnem. Warto zacząc od naprawde maleńkiej ilości
płynu i próbować ucierać, póki się da, jeśli jest trudno, to dolać znowu
pare łyżeczek i tak dalej. Na koniec dodaj parę kropli dowolnego zapachu do
ciast. Ja lubię rumowy, ale w ogóle to na świeta daję prawdziwy rum zamiast
wody i zapachu. Taki lukier trzeba od razu (pędzlem do ciasta) zużyć, bo po
niedługim czasie zestala się.
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-11-17 09:02:09
Temat: Re: Lukier do piernikówXL pisze:
> Umiem tylko na wyczucie: wsypać do szerokiego i wysokiego naczynia
> porcelanowego (szeroki duży kubek) prawie pełno cukru pudru, wlać trochę
> gorącej wody oraz soku z cytryny, odwrotnym końcem drewnianego tłuczka
> ucierać jak w makutrze, aż masa zgęstnieje i przestaniesz wyczuwać
> trzeszczenie cukru pod drewnem. Warto zacząc od naprawde maleńkiej ilości
> płynu i próbować ucierać, póki się da, jeśli jest trudno, to dolać znowu
> pare łyżeczek i tak dalej. Na koniec dodaj parę kropli dowolnego zapachu do
> ciast. Ja lubię rumowy, ale w ogóle to na świeta daję prawdziwy rum zamiast
> wody i zapachu. Taki lukier trzeba od razu (pędzlem do ciasta) zużyć, bo po
> niedługim czasie zestala się.
Też chyba skorzystam, po zastygnięciu jest kruchy taki jak na pączkach czy raczej
półpłynny?
--
WebProgress - Nowoczesne aplikacje internetowe
www.webprogress.com.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-11-17 12:03:26
Temat: Re: Lukier do piernikówDnia Tue, 17 Nov 2009 10:02:09 +0100, vcore napisał(a):
> XL pisze:
>> Umiem tylko na wyczucie: wsypać do szerokiego i wysokiego naczynia
>> porcelanowego (szeroki duży kubek) prawie pełno cukru pudru, wlać trochę
>> gorącej wody oraz soku z cytryny, odwrotnym końcem drewnianego tłuczka
>> ucierać jak w makutrze, aż masa zgęstnieje i przestaniesz wyczuwać
>> trzeszczenie cukru pod drewnem. Warto zacząc od naprawde maleńkiej ilości
>> płynu i próbować ucierać, póki się da, jeśli jest trudno, to dolać znowu
>> pare łyżeczek i tak dalej. Na koniec dodaj parę kropli dowolnego zapachu do
>> ciast. Ja lubię rumowy, ale w ogóle to na świeta daję prawdziwy rum zamiast
>> wody i zapachu. Taki lukier trzeba od razu (pędzlem do ciasta) zużyć, bo po
>> niedługim czasie zestala się.
>
> Też chyba skorzystam, po zastygnięciu jest kruchy taki jak na pączkach czy raczej
półpłynny?
Kruchy. Bardzo fajny.
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-11-17 12:56:26
Temat: Re: Lukier do pierników"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:x7vw6bz0y07j$.12bujoduk1cgk$.dlg@40tude.net...
Glazura do pierniczków:
2 białka
20 dag cukru
kilka kropel octu
2 łyzki cukru pudru
odrobina soli
Z cukru i 5 łyżek wody ugotować syrop, gdy zacznie się pienić dodawać
ubiając po odrobinie pianę ubitą z białek, a następnie resztę składników.
Pierniczki umieścić w misce i zalać ciepłą glazurą, mieszając aby dobrze
pokryły się glazurą. następnie wyłozyć na blachę i włozyć do otwartego
ciepłego piekarnika i wysuszyć z obu stron.
Glazura białkowa:
13 białek
60 dag cukru
10 dag mleka zgęszczonego
2g esencja cytrynowa
Do ubitej piany nieprzerwanie mieszając wsypać cukier puder, wlać
podgrzane mleko zgęszczone i esencje cytrynową. Ubijać, aż masa stanie się
jednorodna i gęsta. Można dodać kakao, aby otrzymać czekoladowy kolor.
Glazura czekoladowa:
80 dag czekolada
20 dag oleju roślinnego
Rozpuścić nieprzerwanie mieszając czekoladę w kąpieli wodnej, dodać olej
i dobrze wymieszać, zdjąć z ognia. Ochłodzić, wstawić do chłodziarki. Do
użycia glazurę lekko ogrzać.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-11-17 13:08:15
Temat: Re: Lukier do pierników"Prawusek" <p...@i...pl> wrote in message
news:hdu6lb$3e$1@atlantis.news.neostrada.pl...
Czekolady do oblewania:
http://tortownia.pl/produkty.php?kid=89
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-11-17 13:10:06
Temat: Re: Lukier do pierników"AgaZ" <m...@i...pl> wrote in message
news:hdskeo$i1h$1@news.man.bydgoszcz.pl...
> Witam Grupowiczów
>
> Zwracam się z taką prośbą: zeszłej soboty upiekłam z moimi pociechami
sporo
> pierniczków. Za czas jakiś przymierzam się do ich wymalowania. Ze trzy
lata
> temu robiłam lukier do pierniczków, ale nie był on najlepszy.
> Może ktoś poda mi dobry i sprawdzony przepis na lukier.
> Byłabym bardzo wdzięczna, moje córki jeszcze bardziej.
> Pozdrawiam.
>
http://tortownia.pl/produkt.php?pid=754
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-11-17 13:10:10
Temat: Re: Lukier do piernikówDnia Tue, 17 Nov 2009 13:56:26 +0100, Prawusek napisał(a):
> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> news:x7vw6bz0y07j$.12bujoduk1cgk$.dlg@40tude.net...
>
> Glazura do pierniczków:
> 2 białka
> 20 dag cukru
> kilka kropel octu
> 2 łyzki cukru pudru
> odrobina soli
>
> Z cukru i 5 łyżek wody ugotować syrop, gdy zacznie się pienić dodawać
> ubiając po odrobinie pianę ubitą z białek, a następnie resztę składników.
> Pierniczki umieścić w misce i zalać ciepłą glazurą, mieszając aby dobrze
> pokryły się glazurą. następnie wyłozyć na blachę i włozyć do otwartego
> ciepłego piekarnika i wysuszyć z obu stron.
>
> Glazura białkowa:
> 13 białek
> 60 dag cukru
> 10 dag mleka zgęszczonego
> 2g esencja cytrynowa
>
> Do ubitej piany nieprzerwanie mieszając wsypać cukier puder, wlać
> podgrzane mleko zgęszczone i esencje cytrynową. Ubijać, aż masa stanie się
> jednorodna i gęsta. Można dodać kakao, aby otrzymać czekoladowy kolor.
>
> Glazura czekoladowa:
> 80 dag czekolada
> 20 dag oleju roślinnego
>
> Rozpuścić nieprzerwanie mieszając czekoladę w kąpieli wodnej, dodać olej
> i dobrze wymieszać, zdjąć z ognia. Ochłodzić, wstawić do chłodziarki. Do
> użycia glazurę lekko ogrzać.
Owszem, ale lukier to lukier, a glazura to glazura.
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-11-17 13:58:00
Temat: Re: Lukier do pierników
"Prawusek" <p...@i...pl> wrote in message
news:hdu7f0$229$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> "AgaZ" <m...@i...pl> wrote in message
> news:hdskeo$i1h$1@news.man.bydgoszcz.pl...
>> Witam Grupowiczów
>>
>> Zwracam się z taką prośbą: zeszłej soboty upiekłam z moimi pociechami
> sporo
>> pierniczków. Za czas jakiś przymierzam się do ich wymalowania. Ze trzy
> lata
>> temu robiłam lukier do pierniczków, ale nie był on najlepszy.
>> Może ktoś poda mi dobry i sprawdzony przepis na lukier.
>> Byłabym bardzo wdzięczna, moje córki jeszcze bardziej.
>> Pozdrawiam.
>>
>
> http://tortownia.pl/produkt.php?pid=754
>
>
No właśnie, a próbował ktoś z Was robić lukier plastyczny?
Taki do rozwałkowania i ułożenia na cieście?
I podzieli sie doświadczeniami.
No bo oczywiście można kupić gotowy, ale przecież nie o to
chyba chodzi nam kucharzom/cukiernikom amatorom? :)
M
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |