Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer01.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer01.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostr
ada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:FkUdaNcK22Ck/IJ4AfsdigMspqY=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5a92c0f5$0$677$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: ,,MY używamy PRAWDZIWEGO!"
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <5a8d6369$0$665$65785112@news.neostrada.pl>
<5a92b3c0$0$594$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 25 Feb 2018 13:58:14 GMT
Lines: 43
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.91.119
X-Trace: 1519567094 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 677 79.185.91.119:56873
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 4166588932
X-Received-Bytes: 2915
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380212
Ukryj nagłówki
Trybun <c...@j...ru> wrote:
> W dniu 2018-02-21 o 13:17, XL pisze:
>> Producenci ŻARCIA reklamują je tym, że w ogóle zawiera ono JEDZENIE. Do
>> tego już się stoczyli, że zawartość JEDZENIA w tym, co oferują klientowi,
>> stała się do tego stopnia nieoczywista, że można użyć faktu jego obecności
>> w produkcie do reklamy!
>>
>> Tv-reklama płatków Nestle:"Czy wiesz, że... używamy PRAWDZIWEGO cynamonu?"
>>
>> Dobrodzieje, cholera.
>
>
> Aby to JEDZENIE miało smak, to jeszcze trzeba je odpowiednio przyprawić.
> Pamiętam w latach 80ych niemieckie kiełbasy, po przekrojeniu aż ślinka
> ciekła na apetyczny widok, prawie samo mięso dobrej jakości, przyjemny
> zapach po dobrym uwędzeniu a w smaku zupełne barachło, nawet nie ma co
> pisać o smaku bo te wytwory byly jego zwyczajnie pozbawione.. i widać że
> powoli, bo powoli ale zaczynamy ich naśladować. W sumie już nie pamiętam
> kiedy próbowałem białej czy śląskiej w PRLowskim smaku.
Robię sama. Lepsze. Nie mam wyjścia. Moja lodówka już nie widuje kupnych.
Jeśli akurat okresowo nie wędzimy, to w lodowce stale mamy własne słoikowe
,,wędliny", suche kiełbasy własne, sery żółte twarde (Manchego, Gouda) i ser
biały - też własny.
I jajka od Pani Baby.
Więc jest co jeść i nie z produkcji masowej.
Mamy luksus omijania z daleka stoisk wędliniarskich, a nabiałowe traktujemy
bardzo wybiórczo - tylko masło, śmietana i mleko, bo Pani Baba
zastrajkowała i już krów nie ma.
Aktualnie robię też z tego sklepowego mleka kefir i zsiadłe. A, i czasem
jogurt.
> Albo zwyczajna,
> taka gruba, w papierowej otoczce.
>
>
Zwyczajna była zawsze w jelicie - przynajmniej u nas. Raczej cienka, ale z
tych cienkich grubszych :-)
W ,,papierowej" (osłonka białkowa) była krakowska, żywiecka itp. Jeśli było
cokolwiek w ogóle, oczywiście.
--
XL
|