« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-04-03 08:13:36
Temat: Majonez swiateczny - czy wszyscy kupuja?
Witam
Czy zanikla sztuka robienia majonezu?
Wszyscy moi znajomi kupuja w sklepie
Czy nie potrafia zrobic i boja sie salonelli?
Przeciez sklepowy majonez to wielka chemia, ocet i smak papieru!!!!
Nic nie zastapi swiezego majonezu.
Ja robie tak:
podstawowa zasada:
1) wszystkie skladniki jednakowa temeratua (pokojowa) -inczej sie zwarzy
2) olej delikatny (slonecznikowy lub z oliwek). nie polecam sojowego i
rzepakowego (za tłuste w smaku)
kilka surowych zoltek (swiezych, pomaranczowych i sprawdzonych od tego
samego dostawcy)
wbijam do pojemnika (sol +pieprz bialy) i podczas mieszania wlewam olej
slonecznikowy (lub lepszy)
powoli i od czasu do czasu troche soku z cytryny.Czasem dodaje musztarde.
Jak za bardzo stwardnieje rozcienczam smietana
Jak mam czas i chec krece recznie a jak sie spiesze wrzucam do malaksera.
Swiezy majonez moze byc baza do innych swiatecznych sosow (pod jajeczka)
mniam mniam :)
Czy krecicie majonez (podajcie przepisy) czy kupujecie w sklepie?
Tomek T.
--
t...@p...fm
t...@b...pl
ICQ 62660490
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-04-03 10:14:54
Temat: Re: Majonez swiateczny - czy wszyscy kupuja?On Tue, 3 Apr 2001 10:13:36 +0200, "Tomek T." <t...@b...pl>
wrote:
>
>Witam
>
>Czy zanikla sztuka robienia majonezu?
>Wszyscy moi znajomi kupuja w sklepie
>Czy nie potrafia zrobic i boja sie salonelli?
>Przeciez sklepowy majonez to wielka chemia, ocet i smak papieru!!!!
>Nic nie zastapi swiezego majonezu.
>
>Ja robie tak:
>podstawowa zasada:
>1) wszystkie skladniki jednakowa temeratua (pokojowa) -inczej sie zwarzy
>2) olej delikatny (slonecznikowy lub z oliwek). nie polecam sojowego i
>rzepakowego (za tłuste w smaku)
>
>kilka surowych zoltek (swiezych, pomaranczowych i sprawdzonych od tego
>samego dostawcy)
>wbijam do pojemnika (sol +pieprz bialy) i podczas mieszania wlewam olej
>slonecznikowy (lub lepszy)
>powoli i od czasu do czasu troche soku z cytryny.Czasem dodaje musztarde.
>Jak za bardzo stwardnieje rozcienczam smietana
>Jak mam czas i chec krece recznie a jak sie spiesze wrzucam do malaksera.
>
>Swiezy majonez moze byc baza do innych swiatecznych sosow (pod jajeczka)
>mniam mniam :)
>
>
>Czy krecicie majonez (podajcie przepisy) czy kupujecie w sklepie?
>
>Tomek T.
i tak i tak. Jesli ma byc to lacznik, zebyjakas super salatka
trzymala sie kupy - to sklepowy, jesli do jedzenia "luzem" (kiedy
sie czuje smak majonezu) - to domowy
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-03 11:57:35
Temat: Re: Majonez swiateczny - czy wszyscy kupuja?Ja zawsze robie wlasny na bazie oleju slonecznikowego a i sos tatarski
zdaza mi sie popelnic.
Oliwa z oliwek jest ciut za bardzo aromatyczna na majonez ale to jest moja
opinia.
Robie go takim mikserem z obrazajacym sie na koncu talezykiem, 3 min. i
gotowy.
pozdrawiam,
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-03 19:09:05
Temat: Odp: Majonez swiateczny - czy wszyscy kupuja?
Użytkownik ssiegmund <s...@s...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:8yjy6.178929$Z...@n...uunet.ca...
> Robie go takim mikserem z obrazajacym sie na koncu talezykiem, 3 min. i
> gotowy.
>
> pozdrawiam,
>
> Slav
No tak - jak sie talerzyk obraza to dlatego tak krotko :))
Sorki, nie moglam sie oprzec :))
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-03 19:17:35
Temat: Re: Odp: Majonez swiateczny - czy wszyscy kupuja?On Tue, 3 Apr 2001 21:09:05 +0200, "Marta"
<m...@b...com.pl-no_spam> wrote:
>
>Użytkownik ssiegmund <s...@s...com> w wiadomości do grup
>dyskusyjnych napisał:8yjy6.178929$Z...@n...uunet.ca...
>> Robie go takim mikserem z obrazajacym sie na koncu talezykiem, 3 min. i
>> gotowy.
>>
>> pozdrawiam,
>>
>> Slav
>
>No tak - jak sie talerzyk obraza to dlatego tak krotko :))
>
>Sorki, nie moglam sie oprzec :))
>
>Marta
>
i dlaczego ten talezyk obraza sie dopiero na koncu...
Krysia
P.S. Tez robie mixerkiem, jak jestem w pedzie
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |