« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-09 14:58:34
Temat: Makowiec z grubą warstwą maku na wierzchuNie chcę strucli, chcę makowiec z grubą, aromatyczną warstwą maku na wierzchu.
Czy ktoś ma przepis?
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-09 15:03:27
Temat: Re: Makowiec z grubą warstwą maku na wierzchu
Użytkownik <d...@c...com.pl> napisał w wiadomości
news:228b.0000067f.3bebef19@newsgate.onet.pl...
> Nie chcę strucli, chcę makowiec z grubą, aromatyczną warstwą maku na
wierzchu.
> Czy ktoś ma przepis?
W wątku dzisiejszym o makowcu podawałam link:
http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/makowiec2.h
tm
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-09 15:23:47
Temat: Re: Makowiec z grubą warstwą maku na wierzchuDzięki, na pewno spróbuję.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-09 15:41:35
Temat: Re: Makowiec z grubą warstwą maku na wierzchumoj makowiec bez spodu:
2 szkl. maku
6 duzych jablek
maly proszek do pieczenia
1 kostka margaryny(lub masla)
1/2 szkl cukru pudru
1 cukier waniliowy
6 lyzek kaszy manny
zapach migdalowy
rodzynki, orzechy i inne bakalie
Mak sparzyc(ok.1/2 godz.), odsaczyc, dodac 3 lyzki cukru i przepuscic dwa
razy przez maszynke. Margaryne utrzec z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,
zoltkami i zapachem migdalowym. Do utartej masy dodac zmielony mak, kasze
manne z proszkem do pieczenia, utarte na tarce jarzynowej jablka, bakalie i
ubita piane z bialek. Piec w nagrzanym piekarniku 150-180 ok 1 godz. Po
ostudzeniu mozna polac polewa, lub posypac cukrem puderem.
Jesli sie powtorzylam to przepraszam, ale nie widze moich poprzednich
postow.
Ula
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-09 17:36:01
Temat: Re: Makowiec z grubą warstwą maku na wierzchu
<d...@c...com.pl> wrote in message
news:228b.0000067f.3bebef19@newsgate.onet.pl...
> Nie chcę strucli, chcę makowiec z grubą, aromatyczną warstwą maku na
wierzchu.
> Czy ktoś ma przepis?
A co myślicie o połączeniu trzy w jednym... Ja najbardziej lubię: kruche
ciasto, mak z makowca i kruszonkę... Można by tak na spód kruche, potem mak
a na to wszystko kruszonkę? Bo ja takiego nie spotkałam nigdzie... a bym
chętnie spróbowała.... :-)))
Pozdrawiam
DominikaNM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-09 20:25:56
Temat: Re: Makowiec z grubą warstwą maku na wierzchu> A co myślicie o połączeniu trzy w jednym... Ja najbardziej lubię: kruche
> ciasto, mak z makowca i kruszonkę... Można by tak na spód kruche, potem
mak
> a na to wszystko kruszonkę? Bo ja takiego nie spotkałam nigdzie... a bym
> chętnie spróbowała.... :-)))
> Pozdrawiam
moge wklepac przepis (mak z budyniem) ale jutro...
dzis upralam dywany, zrobilam ruskie pierogi i upieklam fale dunaju...
mam dosc...
--
pozdrawiam
---------------------
iza
GG 879972
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-11 21:54:58
Temat: Re: Makowiec z grubą warstwą maku na wierzchuObiecany makowiec...
przepraszam ze tak dlugo...
ciasto:
50 dag maki
1 kostka masla
13 dag cukru
cukier waniliowy
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2 jajka
sol
skladniki wsypywac do miski pokolei, wyrobic na gladka mase i na pol godziny
do lodowki (maslo posiekac z maka)
mak:
3/8 l mleka
50 dag mielonego maku
mleko zagotowac, dodac sparzony i 3 razy zmielony, odstawic
budyn:
2 budynie waniliowe
1/2 l mleka
ugotowac budyn
2 jaja
15 dag cukru
2 lyzki maki
rodynki
do masy budyniowej dodac mak, i przestudzic...potem jajka, cukier, make i
rodzynki
3/4 ciasta rowalkowac i nalozyc mase makowa
rteszte ciasta rozwalkowac cienko, pokroic w paski 1 cm i ukladac na masie w
"kratke"
piec w dobrze nagrzanym piekarniku 45 min w 200 stopniach C
posypac cukrem pudrem
zawsze wychodzi :)))
smacznego:)
--
pozdrawiam
---------------------
iza
GG 879972
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-12 10:35:06
Temat: Re: Makowiec z grubą warstwą maku na wierzchu
iza napisał(a) w wiadomości: <9shdjc$b45$1@h1.uw.edu.pl>...
>
>moge wklepac przepis (mak z budyniem) ale jutro...
>dzis upralam dywany, zrobilam ruskie pierogi i upieklam fale dunaju...
>mam dosc...
Zwariowalas??????
Ja zrobilabym jedna z tych rzeczy i oddalabym sie zasluzonemu
odpoczynkowi... no tak, ale ja mam brzuszek, o ktorym czasem zapominam
probujac przecisnac sie miedzy krzeslem a sciana ;)))
Margolka Sularczyk + Toto (~15.03.2002)
http://panda.bg.univ.gda.pl/~malgos
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-12 20:57:47
Temat: Re: Makowiec z grubą warstwą maku na wierzchuOd 11 lat po raz perwszy choruje i jestem juz 2 tydzien na zwolnieniu :)))
Lekarz kazal mi lezec.... jak mozna lezec w lozku jak nareszcie mam czas na
sprzatanie, gotowanie, czytanie postow na grupie "kuchnia" ... jak mozna
lezec?????????????
czasem leze... jak musze :(
a tak powaznie... ja naprawde nareszcie mam na cos czas :)
iza
Użytkownik Margolka Sularczyk <m...@p...bg.univ.gda.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:9so9ul$2dl$...@n...tpi.pl...
>
> iza napisał(a) w wiadomości: <9shdjc$b45$1@h1.uw.edu.pl>...
> >
> >moge wklepac przepis (mak z budyniem) ale jutro...
> >dzis upralam dywany, zrobilam ruskie pierogi i upieklam fale dunaju...
> >mam dosc...
>
>
> Zwariowalas??????
> Ja zrobilabym jedna z tych rzeczy i oddalabym sie zasluzonemu
> odpoczynkowi... no tak, ale ja mam brzuszek, o ktorym czasem zapominam
> probujac przecisnac sie miedzy krzeslem a sciana ;)))
>
> Margolka Sularczyk + Toto (~15.03.2002)
>
> http://panda.bg.univ.gda.pl/~malgos
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |