Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Makowiec z grubą warstwą maku na wierzchu

Grupy

Szukaj w grupach

 

Makowiec z grubą warstwą maku na wierzchu

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-09 14:58:34

Temat: Makowiec z grubą warstwą maku na wierzchu
Od: <d...@c...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Nie chcę strucli, chcę makowiec z grubą, aromatyczną warstwą maku na wierzchu.
Czy ktoś ma przepis?

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-09 15:03:27

Temat: Re: Makowiec z grubą warstwą maku na wierzchu
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <d...@c...com.pl> napisał w wiadomości
news:228b.0000067f.3bebef19@newsgate.onet.pl...
> Nie chcę strucli, chcę makowiec z grubą, aromatyczną warstwą maku na
wierzchu.
> Czy ktoś ma przepis?

W wątku dzisiejszym o makowcu podawałam link:
http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/makowiec2.h
tm
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-09 15:23:47

Temat: Re: Makowiec z grubą warstwą maku na wierzchu
Od: <d...@c...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzięki, na pewno spróbuję.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-09 15:41:35

Temat: Re: Makowiec z grubą warstwą maku na wierzchu
Od: "Urszula Głuszek" <u...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

moj makowiec bez spodu:

2 szkl. maku
6 duzych jablek
maly proszek do pieczenia
1 kostka margaryny(lub masla)
1/2 szkl cukru pudru
1 cukier waniliowy
6 lyzek kaszy manny
zapach migdalowy
rodzynki, orzechy i inne bakalie
Mak sparzyc(ok.1/2 godz.), odsaczyc, dodac 3 lyzki cukru i przepuscic dwa
razy przez maszynke. Margaryne utrzec z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,
zoltkami i zapachem migdalowym. Do utartej masy dodac zmielony mak, kasze
manne z proszkem do pieczenia, utarte na tarce jarzynowej jablka, bakalie i
ubita piane z bialek. Piec w nagrzanym piekarniku 150-180 ok 1 godz. Po
ostudzeniu mozna polac polewa, lub posypac cukrem puderem.
Jesli sie powtorzylam to przepraszam, ale nie widze moich poprzednich
postow.
Ula


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-09 17:36:01

Temat: Re: Makowiec z grubą warstwą maku na wierzchu
Od: "Dominika NM" <d...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora


<d...@c...com.pl> wrote in message
news:228b.0000067f.3bebef19@newsgate.onet.pl...
> Nie chcę strucli, chcę makowiec z grubą, aromatyczną warstwą maku na
wierzchu.
> Czy ktoś ma przepis?


A co myślicie o połączeniu trzy w jednym... Ja najbardziej lubię: kruche
ciasto, mak z makowca i kruszonkę... Można by tak na spód kruche, potem mak
a na to wszystko kruszonkę? Bo ja takiego nie spotkałam nigdzie... a bym
chętnie spróbowała.... :-)))
Pozdrawiam
DominikaNM


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-09 20:25:56

Temat: Re: Makowiec z grubą warstwą maku na wierzchu
Od: "iza" <i...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

> A co myślicie o połączeniu trzy w jednym... Ja najbardziej lubię: kruche
> ciasto, mak z makowca i kruszonkę... Można by tak na spód kruche, potem
mak
> a na to wszystko kruszonkę? Bo ja takiego nie spotkałam nigdzie... a bym
> chętnie spróbowała.... :-)))
> Pozdrawiam

moge wklepac przepis (mak z budyniem) ale jutro...
dzis upralam dywany, zrobilam ruskie pierogi i upieklam fale dunaju...
mam dosc...


--
pozdrawiam
---------------------
iza
GG 879972


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-11 21:54:58

Temat: Re: Makowiec z grubą warstwą maku na wierzchu
Od: "iza" <i...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Obiecany makowiec...
przepraszam ze tak dlugo...

ciasto:
50 dag maki
1 kostka masla
13 dag cukru
cukier waniliowy
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2 jajka
sol

skladniki wsypywac do miski pokolei, wyrobic na gladka mase i na pol godziny
do lodowki (maslo posiekac z maka)

mak:
3/8 l mleka
50 dag mielonego maku

mleko zagotowac, dodac sparzony i 3 razy zmielony, odstawic

budyn:
2 budynie waniliowe
1/2 l mleka

ugotowac budyn

2 jaja
15 dag cukru
2 lyzki maki
rodynki

do masy budyniowej dodac mak, i przestudzic...potem jajka, cukier, make i
rodzynki

3/4 ciasta rowalkowac i nalozyc mase makowa
rteszte ciasta rozwalkowac cienko, pokroic w paski 1 cm i ukladac na masie w
"kratke"

piec w dobrze nagrzanym piekarniku 45 min w 200 stopniach C
posypac cukrem pudrem

zawsze wychodzi :)))

smacznego:)


--
pozdrawiam
---------------------
iza
GG 879972



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-12 10:35:06

Temat: Re: Makowiec z grubą warstwą maku na wierzchu
Od: "Margolka Sularczyk" <m...@p...bg.univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


iza napisał(a) w wiadomości: <9shdjc$b45$1@h1.uw.edu.pl>...
>
>moge wklepac przepis (mak z budyniem) ale jutro...
>dzis upralam dywany, zrobilam ruskie pierogi i upieklam fale dunaju...
>mam dosc...


Zwariowalas??????
Ja zrobilabym jedna z tych rzeczy i oddalabym sie zasluzonemu
odpoczynkowi... no tak, ale ja mam brzuszek, o ktorym czasem zapominam
probujac przecisnac sie miedzy krzeslem a sciana ;)))

Margolka Sularczyk + Toto (~15.03.2002)

http://panda.bg.univ.gda.pl/~malgos


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-12 20:57:47

Temat: Re: Makowiec z grubą warstwą maku na wierzchu
Od: "iza" <i...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Od 11 lat po raz perwszy choruje i jestem juz 2 tydzien na zwolnieniu :)))
Lekarz kazal mi lezec.... jak mozna lezec w lozku jak nareszcie mam czas na
sprzatanie, gotowanie, czytanie postow na grupie "kuchnia" ... jak mozna
lezec?????????????
czasem leze... jak musze :(

a tak powaznie... ja naprawde nareszcie mam na cos czas :)

iza



Użytkownik Margolka Sularczyk <m...@p...bg.univ.gda.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:9so9ul$2dl$...@n...tpi.pl...
>
> iza napisał(a) w wiadomości: <9shdjc$b45$1@h1.uw.edu.pl>...
> >
> >moge wklepac przepis (mak z budyniem) ale jutro...
> >dzis upralam dywany, zrobilam ruskie pierogi i upieklam fale dunaju...
> >mam dosc...
>
>
> Zwariowalas??????
> Ja zrobilabym jedna z tych rzeczy i oddalabym sie zasluzonemu
> odpoczynkowi... no tak, ale ja mam brzuszek, o ktorym czasem zapominam
> probujac przecisnac sie miedzy krzeslem a sciana ;)))
>
> Margolka Sularczyk + Toto (~15.03.2002)
>
> http://panda.bg.univ.gda.pl/~malgos
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Katowice - zgloscie sie ;-)
obiecny przepis na ciasteczka kruche
szybki obiadek na dzis...
kartacze
Owoce tropikalne - strona ze zdjeciami

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »