Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Małże - mule - pomocy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Małże - mule - pomocy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 6


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-03-24 14:42:11

Temat: Małże - mule - pomocy
Od: "Akna" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
Dzisiaj pierwszy raz będę gotować swieże małze i mam wątpliwości, jak należy
wybrać małże, które są otwarte i nie należy ich spożywać- czy takie jak są
otwarte po ugotowaniu, czy też takie co są leciutko uchylone też należy
wyrzucić? Nie chcę się potruć ;-) a z drugiej strony nie chcę za dużo
wyrzucić, stąd moje pytanie.

Pozdrawiam,
Akna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-03-24 16:10:09

Temat: Re: Małże - mule - pomocy
Od: "KaRoLa" <c...@b...interia.ble.pl> szukaj wiadomości tego autora

ja robie tak
najpierw wybieram te tylko ktore sa zamkniete i wkladam je do zimnej wody na
mniej wiecej godzine
Potem gotuje w bulionie i wtedy wyrzucam te, ktore sie nie otworzyly.
Pozdrawiam
KK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-03-24 16:25:52

Temat: Re: Małże - mule - pomocy
Od: clafoutis <c...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


można i tak ale ja aż takiej wielkiej roli do lekko otwartych nie
przykładam. nie zapominajcie że ten produkt jedzie do nas ładne kilkaset
albo i nawet ponad tysiąc kilometrów więc i świeżosć nie jest już taka
jak byc powinna. jadłem i te otwarte jakichś rewelacji żołądkowych nigdy
nie miałem. osobiście wolę je delikatnie poddusic z cebulką i białem
winem ale tak naprawdę tylko chwilę są takie soczyste. dodatki i sosy
to juz wasza głowa

pozdro piotr

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-03-25 07:32:32

Temat: Re: Małże - mule - pomocy
Od: "Mariusz" <m...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora


Nie przejmowałbym się tak bardzo.

Kiedyś, nie wiedząc wiele o małżach, kupiłem sobie dużą porcję. To było w
Italii i nie bardzo potrafiłem dowiedzieć się o szczegóły przyrządzania.
Dałem je wszystkie jak leci do garnka z rozgrzaną oliwą, przykryłem i po
kilku minutach wyjąłem. Trzeba raczej popieprzyć trochę.

Od tego czasu zawsze tak właśnie jeprzyrządzam, choć próbowałem też innych
metod.

Zawsze walę wszystkie jak leci. Otwarte, zamkinięte. Wsio rawno.

Mariusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-03-25 10:28:05

Temat: Re: Małże - mule - pomocy
Od: "Nixe" <n...@f...peel> szukaj wiadomości tego autora

X-No-Archive:yes
W wiadomości <news:eu3dc6$9nk$1@inews.gazeta.pl>
Akna <a...@g...pl> pisze:

> Witam,
> Dzisiaj pierwszy raz będę gotować swieże małze i mam wątpliwości, jak
> należy wybrać małże, które są otwarte i nie należy ich spożywać- czy
> takie jak są otwarte po ugotowaniu, czy też takie co są leciutko
> uchylone też należy wyrzucić? Nie chcę się potruć ;-) a z drugiej
> strony nie chcę za dużo wyrzucić, stąd moje pytanie.

Pewnie już masz to za sobą, ale generalnie zasada jest taka, że przed
gotowaniem wyrzuca się mule otwarte, ponieważ są one martwe. Z kolei po
gotowaniu wyrzuca się te, które się nie otworzyły, ponieważ mogą być
niedogotowane i spowodować potem perturbacje żołądkowe.

--
Nixe

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-03-25 11:06:27

Temat: Re: Małże - mule - pomocy
Od: "Akna" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Zaryzykowałam wyrzucając te ewidentnie otwarte, takie 'uchylone' zostawiłam.
Poza tym chyba zrobilam błąd myjąc je w zbyt ciepłej wodzie, co spowodowało
otwarcie ich. Ale to był mój pierwszy raz z własnoręcznym gotowaniem małży.
A sam sos do małży wyszedł wyborny- zeszkolna na maśle cebula, dużo czosnku,
2 szklanki wina, do tego oregano, pietruszka, pokrojona w drobną kostkę
ćwiartka papryki, trochę glutaminianiu sodu w postaci pietruszkowej
kosteczki smaku, sól, pieprz. Małże wszystkie się otworzyły. Tylko przy
jedzeniu w kilku znaleźlismy dodatkowy bonus w postaci takich małych (chyba)
krabików. Do tego bagietka, wino. Niebo w gębie.

Pozdrawiam,
Akna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Prosba o przepis na makowiec
tabelka przyprawy barbary k.
Prosba o przepis na makowiec
Jogurt z czarną porzeczką
He..he

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »