Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mam 1kg mięsa mielonego i nie mam pojęcia co zrobić!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mam 1kg mięsa mielonego i nie mam pojęcia co zrobić!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-02-01 12:18:58

Temat: Re: Mam 1kg mięsa mielonego i nie mam pojęcia co zrobić!
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 1 Feb 2003 13:24:17 +0100, "Jola L-L"
<j...@i...pl> wrote:

>
>Użytkownik "Icemetall" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>news:b1ge9i$1nf$1@news.tpi.pl...
>> Witam!
>> Mieso mileone 1 kg mieszane!
>> Może macie jakiś fajny pomysł co z tym zrobić?
>>
>> Spaghetti odpada już mi sie znudziło!
>> Icemetall
>> GG 4218363
>
>-mozesz zrobic canelloni- czyli nadziwewane rury makaronowe i zapiec w
>przyprawionym soku pomidorowym- jak dla mnie- to supersmacznosc
>- mozesz kotlety mielone i czesc zostawic na zimno do kanapek zamiast
>trujacych, szpikowanych wedlin
>- mozesz ale tylko z czesci - a reszte zamrozic -zrobic dowolna zupe z
>galeczkami : moze byc ogorkowa, pieczarkowa, z fasolka szparagowa konserwowa
>(fasolke razem z zalewa wlewa sie ze sloika i juz fasolki nie zagotowuje)
>-mozesz lasagne,
>-golabki
> Jola L-L
>


takze moze byc klops, mozna go upiekszyc kladac warstwe mielonego
przygotowanego na klops, na to warstwe podsmazomych posiekanych
pieczarek z cebula, poskrojonego drobno boczku wedz., pocietej na
plasko papryki czerwonej, caluch paskow boczku wedzonego,
obranych a utwardzonych jaj, cienka warstwa czosnku posiekanego
oraz pietruszki ziel. figlowac z mielonym w celu uzyskania klopsa
mozna dlugo ;)))

Pierzasty Trys, aniol-matka od chaosu

P.S. Oczywiscie na wierzch wartswa mielonego (wartsw moze byc
kilka), a juz w zupelnym dekadenctwie mozna polozyc paski boczku
na wierzch.
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-02-01 12:24:17

Temat: Re: Mam 1kg mięsa mielonego i nie mam pojęcia co zrobić!
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Icemetall" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b1ge9i$1nf$1@news.tpi.pl...
> Witam!
> Mieso mileone 1 kg mieszane!
> Może macie jakiś fajny pomysł co z tym zrobić?
>
> Spaghetti odpada już mi sie znudziło!
> Icemetall
> GG 4218363

-mozesz zrobic canelloni- czyli nadziwewane rury makaronowe i zapiec w
przyprawionym soku pomidorowym- jak dla mnie- to supersmacznosc
- mozesz kotlety mielone i czesc zostawic na zimno do kanapek zamiast
trujacych, szpikowanych wedlin
- mozesz ale tylko z czesci - a reszte zamrozic -zrobic dowolna zupe z
galeczkami : moze byc ogorkowa, pieczarkowa, z fasolka szparagowa konserwowa
(fasolke razem z zalewa wlewa sie ze sloika i juz fasolki nie zagotowuje)
-mozesz lasagne,
-golabki
Jola L-L


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-01 12:25:00

Temat: Mam 1kg mięsa mielonego i nie mam pojęcia co zrobić!
Od: "Icemetall" <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Mieso mileone 1 kg mieszane!
Może macie jakiś fajny pomysł co z tym zrobić?

Spaghetti odpada już mi sie znudziło!

--
Pozdrawiam
Icemetall
GG 4218363


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-01 15:00:44

Temat: Re: Mam 1kg mięsa mielonego i nie mam pojęcia co zrobić!
Od: "I.P." <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


"Icemetall" <i...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:b1ge9i$1nf$1@news.tpi.pl...
> Witam!
>
> Mieso mileone 1 kg mieszane!
> Może macie jakiś fajny pomysł co z tym zrobić?
>
> Spaghetti odpada już mi sie znudziło!
>
> --
> Pozdrawiam
> Icemetall
> GG 4218363

a moze golabki lub papryka faszerowana?
Ilona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-01 15:15:15

Temat: Re: Mam 1kg mięsa mielonego i nie mam pojęcia co zrobić!
Od: "MaZi" <m...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Icemetall" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b1ge9i$1nf$1@news.tpi.pl...
> Witam!
>
> Mieso mileone 1 kg mieszane!
> Może macie jakiś fajny pomysł co z tym zrobić?
>
> Spaghetti odpada już mi sie znudziło!
>
> --
> Pozdrawiam
> Icemetall
> GG 4218363
>
>

moze chili con carne?

--
Mariusz a.k.a MaZi at m...@h...pl
GG 1199353

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-01 15:17:58

Temat: Re: Mam 1kg mięsa mielonego i nie mam pojęcia co zrobić!
Od: b...@g...pl (Katarzyna Nowak) szukaj wiadomości tego autora

------ Wiadomość oryginalna ------
Od: MaZi <m...@h...pl>
Data: 2003-02-01 16:15
Temat: Re: Mam 1kg mięsa mielonego i nie mam pojęcia co zrobić!

>
> Użytkownik "Icemetall" <i...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości
> news:b1ge9i$1nf$1@news.tpi.pl...
> > Witam!
> >
> > Mieso mileone 1 kg mieszane!
> > Może macie jakiś fajny pomysł co z tym zrobić?
> >
> > Spaghetti odpada już mi sie znudziło!
> >
> > --
> > Pozdrawiam
> > Icemetall
> > GG 4218363
> >
> >
>
> moze chili con carne?
>
Albo MUSAKE!




--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-01 17:25:04

Temat: Re: Mam 1kg mięsa mielonego i nie mam pojęcia co zrobić!
Od: "lusia" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Icemetall <i...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:b1ge9i$1nf$...@n...tpi.pl...
> Witam!
>
> Mieso mileone 1 kg mieszane!
> Może macie jakiś fajny pomysł co z tym zrobić?
>
> Spaghetti odpada już mi sie znudziło!

My wlasnie konczymy jesc klops wedlug Maklowicza. Przepis byl podany
kilka dni temu. Bardzo dobry.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-01 21:35:33

Temat: Re: Mam 1kg mięsa mielonego i nie mam pojęcia co zrobić!
Od: "Miranka" <a...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Icemetall" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:b1ge9i$1nf$1@news.tpi.pl...

A ja wczoraj zrobiłam klopsiki - tak samo jak robię kotlety mielone, tylko
mniejsze, okrągłe i na koniec obtaczane w mące zamiast w bułce tartej..
Obsmażyłam na oleju, przerzuciłam do gara, zalałam wywarem z suszonych
podgrzybków, razem z grzybami, trochę doprawiłam, podusiłam godzinkę i
wyszła pycha absolutna. Zjedliśmy dziś z kaszą jęczmienną (gotowaną z
ząbkiem czosnku) i surówką z kapusty kiszonej i stwierdziliśmy, że już
bardzo tęskniliśmy za takim tradycyjnym polskim żarełkiem.Chwilowo przejadła
nam się chińszczyzna i włoszczyzna:)))
Anka - objedzona nieludzko, bo na deser było jeszcze domowe ciasto.


--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-02 11:26:49

Temat: Re: Mam 1kg mięsa mielonego i nie mam pojęcia co zrobić!
Od: w...@b...pl (Elżbieta) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: Jola L-L <j...@i...pl>
>
> -mozesz zrobic canelloni- czyli nadziwewane rury makaronowe i zapiec w
> przyprawionym soku pomidorowym- jak dla mnie- to supersmacznosc

A gdzie można kupić taki makaron??
Makaron musi być wcześniej ugotowany??
jeśli możesz to napisz jak tę smaczność się robi.

Elżbieta

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-02 12:03:07

Temat: Re:canelloni (P)
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Elżbieta" <w...@b...pl> napisał w wiadomości
news:000401c2caad$fdc82320$d30c4cd5@l6q1k8...
>
> ----- Original Message -----
> From: Jola L-L <j...@i...pl>
> >
> > -mozesz zrobic canelloni- czyli nadziwewane rury makaronowe i zapiec w
> > przyprawionym soku pomidorowym- jak dla mnie- to supersmacznosc
>
> A gdzie można kupić taki makaron??
> Makaron musi być wcześniej ugotowany??
> jeśli możesz to napisz jak tę smaczność się robi.
> Elżbieta

mozna kupic w prawie kazdym sklepie a w wiekszych to na mur. Rurki maja byc
surowe. Maja jakies 10 cm dlugosci i ok. 3 srednicy

CANELLONI
ok. 50 dkg mielonego miesa ( ja robie z szynki wieprzowej , mozna z
lopatki)
1 cebula
troche zoltego sera
sok pomidorowy lub podwojny przecier
jajko, sol, pieprz, czosnek
rurki surowe canneloni

Mielone mieso podsmazasz partiami tak ok 4 min , mieszajac, bez
zrumienienia( jezeli wrzucisz na patelnie cale mieso od razu- to pusci sok i
bedzie suche),mieszasz, aby sie nie pozbijalo w grudki.Wylozyc do miski.
Cebulke w kostke i zrumienic. Do miski wrzucasz : zrumieniona cebule,
podsmazone mieso, troche tartego sera, sol, pieprz i wycisniety/pokrojony
czosnek.Wbijasz jajko, mieszasz. Tak przygotowanym farszem nadziewasz surowe
rurki canneloni:
Przystawiasz rurke( pod katem circa 45st.) do michy z farszem i jednym
palcem zgarniasz farsz z jednej a potem drugiej strony rurki az bedzie pelna
( trwa to sekunde).
Napelnione rury ukladasz w naczyniu zaroodpornym ( maksymalnie 2 warstwy),
zalewasz to doprawionym mocno pieprzem i sola ( ma miec charakter- a nie
mdly)sokiem pomidorowym lub podwojnym przecierem pomidorowym rozcienczonym
2-3 szkl. wody (pamietac o soli i pieprzu) tak zalac ,aby rurki byly ledwo
co pokryte plynem. Tu wyjasnienie: musza byc zakryte plynem, aby nie wyschly
,a nie za duzo, bo rurki sie uniosa do gory i beda sobie plywac na
powierzchni) Na wierzch
potarkowac zoltego sera i do piekarnika na ok. 45 min w 200 st. ( ja mam
gazowy). Mozna piec zakryte pokrywka i w koncowej fazie odkryc, mozna od
razu zostawic lekko niezakryte wieczko.Sok zostanie wchloniety przez
makaron.Mozna pod koniec sprawdzic widelcem czy makaron jest juz miekki.
Naczynie nie moze byc wypelnione po brzegi bo w trakcie zapiekania latwo
moze wybulgotac sok do piekarnika.
Latem, jak sa kabaczki mieszam mielone mieso z pokrojonym w 0,5 cm
kostke kabaczkiem surowym i tym nadziewam ( 2/3 miesa, 1/3 kabaczka),
jeszcze wychodzi smaczniejsze.

Jeszcze tylko dodam, ze moze masz inny piekarnik i mozesz potrzebowac
krocej. Smialo zajrzyj pod pokrywke i sprawdz widelcem.Wyjmuje je z naczynia
duza, plaska lycha, po kilka naraz na talerz. Moga sie czasami rozpadac, to
czesto zalezy od firmy rurkowej.

serdecznosci Jola L-L



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

wskaźnik temperatury
Wino - dzika roza
czerwone wino - plamy
łosoś po rusku
Grzyby w kuchni

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »