« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-09 21:36:59
Temat: Marchewka w śmietanieOstatnio przewija się tu temat marchwki
W jakimś moim notatniku znalazłam taki przepis
Przyznam się, że nigdy nie próbowałóam tego zrobić, ale może kogoś to
zainteresuje
Proszę o podzielenie się wrażeniami
Stopień trudności: 1
Koszt: 1
Czas: 1 godzina
Przygotowanie: 30 minut
Duszenie: 30 minut
Składniki dla 4 osób:
17kg marchwi
2 łyżki masła (47dag)
1 łyżka cukru (1,57dag)
14 litra wywaru z jarzyn
18 litra śmietany
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
biały pieprz
Przyrządzanie:
1. Marchew wyszorować pod bieżącą zimną wodą, obrać lub oskrobać,
opłukać, osuszyć i pokroić w słupki grubości 17cm.
2. W naczyniu roztopić masło, skarmelizować cukier. Pokrojoną marchew
przełożyć do naczynia, wymieszać dokładnie tak, aby karmel pokrył marchew
całkowicie. Wlać gorący wywar i dusić marchew pod przykryciem około 25-30
minut. Po 15 minutach zdjąć pokrywkę i odparować płyn.
3. Ugotowaną marchew wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku i posypać
natką pietruszki.
Rada:
Jeżeli ktoś nie lubi marchwi na słodko, może zrezygnować z cukru i
usmażyć posiekaną cebulę na maśle. Zamiast śmietany można dodać jarzyny i
12 łyżeczki zmielonych suszonych grzybów.
Pozdrawiam bardzo serdecznie
Monika
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-10 06:34:59
Temat: Re: Marchewka w śmietanieNieśmiało zapytam, na ile dni przeznaczona jest taka porcyjka dla 4 osób (17
kg marchwi, 14 litra wywaru, 18 litra śmietany) ?
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-10 07:45:06
Temat: Re: Marchewka w śmietanie
Użytkownik "Danka" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bc3u6c$3s4$1@news.onet.pl...
> Nieśmiało zapytam, na ile dni przeznaczona jest taka porcyjka dla 4 osób
(17
> kg marchwi, 14 litra wywaru, 18 litra śmietany) ?
>
A czy to ważne ??
wyglada smakowicie :D
Ja tam zawsze lubiłem duze porcje :)
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-10 07:53:53
Temat: Re: Marchewka w śmietanieUżytkownik Danka napisał:
> Nieśmiało zapytam, na ile dni przeznaczona jest taka porcyjka dla 4 osób (17
> kg marchwi, 14 litra wywaru, 18 litra śmietany) ?
>
> Danka
>
>
Monika chyba przecinki zjadla ;-)
--
o
ooo walkie!
o http://walkie.cegla.art.pl
+ Nawet ząb bywa wstawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-10 13:02:07
Temat: Re: Marchewka w śmietanie
Danka wrote:
>
> Nieśmiało zapytam, na ile dni przeznaczona jest taka porcyjka dla 4 osób (17
> kg marchwi, 14 litra wywaru, 18 litra śmietany) ?
>
To ja sie tez spytam, jakiej wielkosci ma byc ta marchew, jesli trzeba
ja pokroic w slupki o grubosci 17cm? :)
Th.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-10 13:18:28
Temat: Re: Marchewka w śmietanieA może to przepis z podręcznika "kuchnia stajenna"
(przepraszam za złośliwość.....nie chcę nikogo urazić, po prostu troszkę
mnie rozbawiły proporcje)
czekam na korektę
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-10 13:35:43
Temat: Re: Marchewka w śmietanie> > Nieśmiało zapytam, na ile dni przeznaczona jest taka porcyjka dla 4 osób
(17
> > kg marchwi, 14 litra wywaru, 18 litra śmietany) ?
-------
> Monika chyba przecinki zjadla ;-)
=======
To receptura na śniadanko dla rodziny słoni w ZOO.
waldek
=======
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |