Data: 2016-09-20 10:13:47
Temat: Re: Margaryny zakazane, ale nie w Polsce niestety.
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .09.2016 o 01:46 Dariusz K. Ładziak <d...@n...pl>
pisze:
> Trefniś pisze:
>> Siła tego mitu jest tak wielka, że nawet odstraszająca (uwodorniony olej
>> palmowy!) nazwa nie jest zmieniana.
>
> Jaki znowu "uwodorniony olej palmowy"? Widziałeś ty w życiu na oczy olej
> palmowy? To tłuszcz stały, w pełni nasycony, jeden z najbardziej
> stabilnych tłuszczy w naturze (chyba bardziej odporny na utlenianie od
> frytury z łoju wołowego). Tu nic uwodarniać nie trzeba - margarynę to
> się z oleju rzepakowego robi (abo innego, tfu, sojowego).
Byle co jesz, byle co wiesz.
Możesz sobie kupić taki u producenta.
Olej palmowy rafinowany utwardzony (uwodorniony) TYP K1UROP58:
http://www.olej.biz.pl/charakterystyka_produktow.php
?site=201
Olej palmowy rafinowany utwardzony (uwodorniony)TYP C1UROP40-43
http://www.olej.biz.pl/charakterystyka_produktow.php
?site=198
Tu popatrz, jak jest konfekcjonowany:
http://fastfoodeaters.blogspot.com/2012/10/czarna-li
sta-produktow-zawierajacych.html
Gdzie są stosowane u t w a r d z o n e oleje palmowe poszukaj już sam.
Choćby wspomniana już kultowa Palma z Kruszwicy:
http://wieszcozjesz.blogspot.com/2013/10/palma-z-kru
szwicy-od-kiedy-pamietam.html
EOD
--
Trefniś
|