Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Marynata do mięs na grilla Re: Marynata do mięs na grilla

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Marynata do mięs na grilla

« poprzedni post
X-Received: by 10.49.12.141 with SMTP id y13mr1163759qeb.41.1373578137259; Thu, 11
Jul 2013 14:28:57 -0700 (PDT)
X-Received: by 10.49.12.141 with SMTP id y13mr1163759qeb.41.1373578137259; Thu, 11
Jul 2013 14:28:57 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.glorb.com!t19no1166332qam.0!news-out.g
oogle.com!f7ni2066qai.0!nntp.google.com!t19no1237856qam.0!postnews.google.com!g
legroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Thu, 11 Jul 2013 14:28:57 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <krj9u9$4o7$1@node2.news.atman.pl>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=81.219.220.14;
posting-account=67yd9woAAAAHUu8VHyA7Js47M98NE3m3
NNTP-Posting-Host: 81.219.220.14
References: <kpp879$9nh$1@node2.news.atman.pl>
<4...@g...com>
<krj9u9$4o7$1@node2.news.atman.pl>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <4...@g...com>
Subject: Re: Marynata do mięs na grilla
From: s...@g...com
Injection-Date: Thu, 11 Jul 2013 21:28:57 +0000
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:352104
Ukryj nagłówki

W dniu środa, 10 lipca 2013 11:36:06 UTC+2 użytkownik Grzegorz B. napisał:
> W dniu 2013-07-10 10:18, s...@g...com pisze:
>
>
>
> >
>
> > Możesz mi uwierzyć na słowo pisane. Pierdyljon razy to robiłem, podaję przepisa:
>
> >
>
> > 1) Karkówka na szaszłyki musi być bez szpejów. Trza je powykrawać. Na typowe
"steki" z karkówki nie trza tego robić, ale na szaszłyki to podstawa sukcesu.
>
> >
>
> > 2) Odszpejowaną karkówkę ciaprasz na stosownej wielkości kostki na szaszłyki.
>
> >
>
> > 3) No i teraz marynata:
>
> >
>
> > - bylejaki olej (tylko nie silnikowy), tak na oko 0.3-0.5l walisz do
głębokiej michy.
>
> >
>
> > - setę albo i dwie sosu sojowego też tam wciepujesz. Ewentualnie można jeszcze
wciepać do tego ocet balsamiczny, ale nie więcej niż 1 łyżka stołowa. Raczej pół. Jak
przesadzisz, z octem, to możesz to miącho wypie..lić na śmieci.
>
> >
>
> > - teraz idzie w ruch trzepaczka. Musisz z tego zrobić emulsję.
>
> >
>
> > - Wciepujemy pociaprany karczek do emulgatu i do lodówy tak na godzinkę. Aha!!
CZOSNEK!! Też rozciaprany na ręcznej wyciskarce do tego wlatuje. PRZYPRAWY!! Hahh...,
tutaj można kombinować jak tralala... Kiedyś przywiozłem z Jemenu coś ok. 10kg
prochów grilowo-przyprawowych (celnicy w KTW najpierw podskakiwali z radochy, że
łapneli kuriera z prochami, a potem mieli smutne miny, że gówno im z tego dam "w
prezencie" na grilla). Ale to taka dygresja.. Tak zaje..tych przypraw niestety u nas
nie ma. Zastępuję to tak (aczkolwiek daleko do oryginału): Pieprz, Oregano/Majeranek,
Bazylia, Curry, ciuta gały moszkatołowej i kmin. Aha!! Wszystko MUSI być utarte
prawie w pył!!
>
> >
>
> > - po godzince w lodówie trza to pomyrdać ręcznie i zostawić na nockę.
>
>
>
> Dziękuję, chętnie skorzystam z przepisu. Jedno pytanie - soli nie trzeba?
>
>
>
> >
>
> > Do tego sałatka!! Składniki: Ogóry, Pomidory odskurowane , Cebula i do tego
odpowiednia zalewajka:
>
> >
>
> > - Sok z 1 cytryny lub z 2 limonetek (lepsze!!) + łyżka cukru + 1 łyżka sosu
rybnego + ręcznie pociaprane suszone chili. Przepis z Tajlandji - Zaje..ste !!
>
> >
>
>
>
> Sałatki też chętnie spróbuje.
>
>
>
Aha!! Co się tyczy sałatki i Twojego pytania odnośnie soczystej kurczyny. Odn.
sałatki zapomniełem o bardzo fajnym składniku. Ano właśnie o kurczynie... Należy
utopić piersi/filety (jak to zwał tak zwał) w tej samej marynacie co karkówa, ale w
CAŁOŚCI!! Broń Cię Panie ciaprać to na kostki!! Teraz trza to przyprawić!! Możesz
smyrnąć do tego przyprawy takie same jak do karkówy, możesz pokombinować coś po
swojemu, albo... Nazywa się to "Przyprawa do kurczaka po STAROPOLSKU", bądź coś w
tym stylu. Kupisz to w każdym markecie. Ogólnie nie jestem zwolennikiem
marketingowych/torebkowych wynalazków, ale akurat w tym przypadku jest BINGO!!

Jademy dalej.. Kurczyna na mocno rozbujanym grillu wlatuje na jakieś 10 min.
Co trochę obracamy, coby się nie zjarała na wągiel kopalny!!

Po zgrilowaniu, ciaprasz kurczynę na kostki/plasterki jak chcesz, i rąbiesz to do tej
sałatki warzywnej. Dej wiarę, efekt znakomity!!

Nie wszystkie piersi z kurczyny wjadą do sałatki. Pozostałe są w całości do
zaserwowania biesiadnikom. Do tego (jak kto lubi) można na talerzu podlać sos
słodko-ostro-kwaśny (tajski pomysł, wszędzie to kupisz). Do tego parę kromeczek
pieczywa potraktowanych grillem przez max. 1 minutę.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?