« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-27 12:09:59
Temat: Menu weselneWitam,
Mam taki maly problemik, a mianowicie za niedlugo bede sie musial zdecydowac na
menu weselne. Zawsze marzylem o uczcie staropolskiej, ale nie bardzo wiem jak
calos skomponowac. Kiedy wspomnialem o pieczonym prosiaku z rusztu wlascicielka
lokalu, w ktorym planujemy wesele stwwierdzila, ze to sie nie bedzie dobrze
komponowac. Co wy na to, a moze poradzicie jakims dobrym menu weselnym?
pozdrawiam i z gory dziekuje
kmyk
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-27 13:10:27
Temat: Re: Menu weselnePamiętaj o jednym: Jak naj mniej wyszukanych potraw (chodzi mi tutaj o takie
np Frutti di Mare itp.) Naród przychodzi na wesele żeby dobrze sie bawić,
najeść i pośpiewać oraz popić wódeczki.
Nie planuj np prawie wcale, a jeśli już musza byc to w śladowych ilościach,
krojonych wędlin, szynek itp. Lepiej żeby takie specjały jak np. Biała
Kiełbasa były podane na ciepło. To samo tyczy się mięs. Lepiej by podano np.
pieczone szynki i mięsa inne (karczki, łopatkę , schab faszerowany, itp.)
zaletą takiego rozwiązania jest to że jeśli te mięsa nie zostaną zjedzone na
gorąco, kuchnia może je pokroic i podać jako chłodne zakąski (dlatego np.
schab faszerowany). Nigdy, przenigdy nie mieszaj specjałów kuchni różnych
narodów. Niedopuszcalne jest by np podano rosół lub inne zupy a potem
wjechały Spagetti (sorry że tak mówię ale obsługiwałem takie wesele i to
była porażka, podobna jak to z podanymi specjałami typu wspomnianych owoców
morza).
Pamiętaj że wódka mam być zmrożona, a nie taka z piwnic (lekko chłodna),
dużo owoców, i kwaskowe napoje dobrze komponujące się do wódki. Polecam Ci
półwytrawne wina czerwone (ani nie wytrawne ani słodkie), możesz równiez
podać ze dwa rodzaje wódki. Słodszą (np Forest fruits Bolsa lub Black
Kurant) dla pań i zwykłą dla panów.
Zbyt wyszukane potrawy z reguły wprowadzają niepotrzebne stresy u ludzi
którzy nie wiedza jak je jeść itp.
Pozdrawiam
--
____________________________________________
Our Knowledge Is Our Power
-=Elwood=-
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-27 16:15:57
Temat: Re: Menu weselne> Witam,
> Mam taki maly problemik, a mianowicie za niedlugo bede sie musial zdecydowac
na
> menu weselne. Zawsze marzylem o uczcie staropolskiej, ale nie bardzo wiem jak
> calos skomponowac. Kiedy wspomnialem o pieczonym prosiaku z rusztu
wlascicielka
> lokalu, w ktorym planujemy wesele stwwierdzila, ze to sie nie bedzie dobrze
> komponowac. Co wy na to, a moze poradzicie jakims dobrym menu weselnym?
> pozdrawiam i z gory dziekuje
> kmyk
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
Witam
W kwestii menu niestety Ci nie pomogę, ale IMO jeśli planujesz atrakcję w stylu
pieczonego prosiaka to musi on pasować do całości imprezy lub chociaż do
jakiejś jej części (przejrzyj może jakieś książki "z epoki" - przypomniał mi
się jedynie tytuł współczesnej pozycji pełnej takich staropolskich
przepisów "Dobra wieść niosą jeść"). Sama kiedyś byłam na takim weselu, gdzie
menu było "normalne" (rosół, schabowy, flaczki itp.), ale w pewnym momencie
świadek poprosił gości na zewnątrz na mały turniej rycerski, po którym podano
właśnie wspaniałego prosiaka. I z całego wesela tylko właściwie to było warte
zapamiętania :-)
A poza tym czy menu weselne musi tak "pasować"? Przecież po każdej potrawie
jest czas na tańce i swawole? Sprzeciw właścicielki lokalu może chyba wynikać z
konieczności zajęcia się czymś tak skomplikowanym jak cała świnka, a nie jej
część ;-)
pozdrawiam i życzę spełnienia "prosiakowych" (i nie tylko) marzeń ;-)
Iw.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-28 07:11:15
Temat: Re: Menu weselne> Pamiętaj o jednym: Jak naj mniej wyszukanych potraw (chodzi mi tutaj o takie
> np Frutti di Mare itp.) Naród przychodzi na wesele żeby dobrze sie bawić,
> najeść i pośpiewać oraz popić wódeczki.
Tak wiem, dlatego chcialbym utrzymac styl staropolski, szczegolnie, ze impreza
bedzie w slicznym dworku :-))
> Pamiętaj że wódka mam być zmrożona, a nie taka z piwnic (lekko chłodna),
Gąsiory już czekają, tylko nie bardzo wiem, czym je napelnic. Czy nie lepsze
byloby wino stolowe?
A moze możesz polecić jakieś menu?
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-28 22:02:07
Temat: Re: Menu weselneA mozesz pochwalic sie gdzie bedzie impreza, podeslac jakies linki i
przyznac sie jak bardzo kosztowna bedzie. Pytam, bo sama szukam dobrego
miejsca na wesele i bede wdzieczna za jakies sugestie :)
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-29 07:15:58
Temat: Re: Menu weselne> A mozesz pochwalic sie gdzie bedzie impreza, podeslac jakies linki i
> przyznac sie jak bardzo kosztowna bedzie. Pytam, bo sama szukam dobrego
> miejsca na wesele i bede wdzieczna za jakies sugestie :)
> F.
Oczywiscie - impreza http://www.dwor-rychwald.pl/
A co do warunkow to pisz na priva, troche sprawdzilismy lokalizacji, wiec moze
uda sie pomoc. Ceny ogolnie w Polsce sa podobne, wiec nie przejmuj sie jezeli
nie mieszkasz na poludniu :-))
pozdrawiam
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |