« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-08 12:14:20
Temat: Mięso mieloneMoże to już było przerabiane, lecz nie mogę znaleźć więc pytam:)
Co oprócz gołąbków, spagehti, kotletów i pulpecików można zrobić z mięska
mielonego?
--
j...@p...telan.pl
GG 1595470
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-06-08 13:08:13
Temat: Re: Mięso mielone i zolw (koniec postu wyjasnia) P"Jacek" <j...@p...telan.pl> wrote:
>Może to już było przerabiane, lecz nie mogę znaleźć więc pytam:)
>Co oprócz gołąbków, spagehti, kotletów i pulpecików można zrobić z mięska
>mielonego?
" CANNELONI Joli L-L
ok. 50 dkg mielonego miesa ( ja robie z szynki wieprzowej ,
mozna z lopatki)
1 cebula
troche zoltego sera
sok pomidorowy lub podwojny przecier
jajko, sol, pieprz, czosnek
rurki surowe canneloni
Mielone mieso podsmazasz partiami tak ok 4 min , mieszajac, bez
zrumienienia( jezeli wrzucisz na patelnie cale mieso od razu-
to pusci sok i bedzie suche) Cebulke w kostke i zrumienic. Do
miski wrzucasz : zrumieniona cebule, podsmazone mieso, troche
tartego sera, sol, pieprz i wycisniety/pokrojony czosnek.Wbijasz
jajko, mieszasz. Tak przygotowanym farszem nadziewasz surowe
rurki canneloni: Przystawiasz rurke( pod katem circa 45st.) do
michy z farszem i jednym palcem zgarniasz farsz z jednej a potem
drugiej strony rurki az bedzie pelna ( trwa to sekunde).
Napelnione rury ukladasz w naczyniu zaroodpornym ( maksymalnie 2
warstwy), zalewasz to doprawionym mocno pieprzem i sola sokiem
pomidorowym lub przecierem pomidorowym rozcienczonym 2-3 szkl.
wody( pamietac o soli i pieprzu), tak zalac aby rurki byly ledwo co
pokryte plynem. Na wierzch potarkowac zoltego sera i do
piekarnika na ok. 45 min w 200 st. ( ja mam gazowy). Mozna piec
zakryte pokrywka i w koncowej fazie odkryc, mozna od razu zostawic
lekko niezakryte wieczko.Sok zostanie wchloniety przez
makaron.Mozna pod koniec sprawdzic widelcem czy makaron jest juz miekki.
Naszynie nie moze byc wypelnione po brzegi bo w trakcie
zapiekania latwo moze wybulgotac sok do piekarnika. Latem, jak sa
kabaczki mieszam mielone mieso z pokrojonym w 0,5 cm kostke
kabaczkiem surowym i tym nadziewam ( 2/3 miesa, 1/3 kabaczka),
jeszcze wychodzi smaczniejsze."
KLOPS Z JAJEM
"Klops z jajkami mieso mielone cieleco-wieprzowe, jajko,
cebula, bulka namoczona, pieprz, sol jajka gotowane do wnetrza Mieso
obrobic tak jak na kotlety mielone, przyprawic ostrzej,
rozlozyc w ksztalcie prostokata na foli aluminiowej posmarowanej
oliwka, przy jednym brzegu ulozyc jajka, cale lub przekrojone na
pol, zawinac mieso w rulon, uklepac i do brytfanki. Ja na wierzchu
polozylam wiorki masla. Piec w zaleznosci od grubosci walka 50
- 60 min."Ulka
CUKINIA NADZIEWANA
"Nadzienie do cukini : mieso mielone przecier pomidorowy ziola
( majeranek, bazylia) przyprawy ( pieprz, sól) zólty ser ( jaki
jest pod reka) cebula Na oleju zeszklic cebule pokrajana w
kostke, dodac do tego przecier pomidorowy ( gdzies 2 lyzki) do
tego dodac mieso mielone, przyprwy i ziola , mozna troszke kapnac
wody zeby sie nie przypalilo , lekko podsmazyc.Wszystko to
zapakowac do wydrazonej cukini, posypac zóltym serem i do
piekarnika, zapiekac 30 min.Ja po wyjeciu z piekarnika wsadzilam do
garnka i zalalam sosem pomidorowym, pogotowalam 10 min."Jola
"LASAGNE AL FORNO:
1. Przygotować ragu (0,5kg mięsa, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1l
przecieru pomidorowego - b.dobry jest Pommaru, 1 kostka
rosołowa, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka masła, sól, pieprz,
bazylia, oregano) Na odrobinie oliwy z oliwek i masła podsmażyć drobno
pokrojoną cebulę i czosnek. Czosnek wyrzućić, dodać mięso
mielone, najlepiej mieszane, ale możesz użyć jakie chcesz (np.
teściowa używa koniny - ale u nas mało popularna).Smażyć tak długo,
aż cała woda wyparuje. Dodać przecier pomidorowy, kostkę
rosołową i przyprawy. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do
czasu, aż sos zgęstnieje (ok. 2-3 godzin). Ragu można
przygotować dzień wcześniej.
2. Przygotować sos beszamelowy (1/3 kostki masła, niecały litr
mleka, 2-3 łyżki mąki, kostka rosołowa, sól, pieprz) W rondlu
rozpuścić masło, dodać mąkę, ciągle mieszając wlewać mleko,
dorzućić kostkę rosołową, posolić, popieprzyć. Gotować ciągle
mieszając tak długo, aż sos zacznie gęstnieć.
3. Lasagne, czyli płaty makaronu teściowa przygotowywuje w domu
- i taki makaron należy najpierw ugotować. W sklepie możesz
kupić gotowy makaron, który używa się bez wcześniejszego
gotowania (bdb jest Malma, albo Federici). W naczyniu żaroodpornym lub
brytfance układasz na przemian: sos beszamelowy, makaron, ragu,
sos beszamelowy, starty parmezan i znowu mararon itd. Ostatnią
warstwą powinien być beszamel posypany parmezanem. Na wierzch
możesz dać dwie łyżki oliwy. Ilośc warstw zależy od naczynia
jakie posiadasz, ale najczęściej są to cztery warstwy. Całość
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy 45 minut.
Na ostatnie 15 minut zwiększamy temperaturę do 200°C. "Beata
MUSAKA
". Podaje na musake: mielone mieso, 2 baklazany, 2 cebule, 12
oliwek, 3 zabki czosnku, 4 lyzli oliwy, szklanka sosu
pomidorowego, 2 lyzki koncentratu, 2 szklanki mleka i 3 jajka, starty ser
zolty. Cebule posiekac i podsmazyc na oliwie. Dodac mieso,
chwile smazyc. Wlac sok i dusic okolo 15 minutek. Wymieszac z
przecierem. Doprawic zmiazdzonym czosnkiem, sola i pieprzem.
(skosztuj bo czasem konieczny jest cukier!!!)Wymieszac z pokrojonymi
oliwkami. Baklazany umyc, pokroic w plastry, usunac nasiona i
posolic. odstawic na 15 minut. Przelac woda i odaczyc.
Zaroodporne naczynie wysmarowac oliwa. ukladac na zmiane warstwe miesa z
dodatkami i baklazany. Zalac mlekiem roztrzepanym z jajkami i
serem i troszeczke doprawionym galka muszk. Piec okolo 30 minut."Kaska
BAKLAZANY FASZEROWANE
"Na baklazany faszerowane jest masa przepisow ( ja akurat nie
afszeruje tylko zapiekam z serem i pomidorami), ale np mozesz
tak: wnetrze baklazanow posmarowac oliwa. W misce wymieszac
farsz: papryka pokrojona, zielona pietruszka, oliwki, tarta bulka,
oregano, pomidor, moze byc anchois i troche oliwy. Tym napelnic
baklazany plus miesem skoro je masz i na wierzch polozyc ser
mozzarella, ale radzilabym go kalsc przed koncem pieczenia. Ja
tam wole nie faszerowane tylko zapiekane z duza iloscia sera"Kaska
MIELONE ZAPIEKANE PO SLASKU
"To potrawa ze Slaska. Robi sie podobnie jak mielone, tzn.
mieso, bulka tarta, podsmazona cebula (na smalcu), surowe jajko,
sol, pieprz (na Slasku doprawia sie jeszcze starta galka
muszkatolowa). Potem wkladasz polowe masy do foremki na keks, ukladasz
wzdluz ugotowane na poltwardo jajka i zakrywasz reszta masy.
Wkladasz do piekarnika na jakies 40 minut. Pod koniec polewasz
rozpuszczona w wodzie kostka rosolowa (czasami zastepuje ja
wywarem z suszonych grzybow) i zwiekszasz temperature, zeby sie z
wierzchu zrumienilo."Boguslaw Kempny
PIECZARKI Z MIELONYM
"kupilam 2kg pieczarek i mielone mieso- nadziewalam pieczarki
tym arszem( mieso+ jajka+ bulka tarta+ sol i pieprz do smaku)
Pieczarki przygotowalam wczesnie rano( usunelam ogonki i
pokroilam je w kostke), mieso rowniez przyprawilam tego samego dni.
Wszystkim smakowalo"Lucyna
BULKI Z JAJKIEM
mielone mieso wieprzowe cebulka (posiekana drobno) jajka na
twardo (po jednym na 2 osoby) jajko surowe maka bulka tarta bulki
(po jednej na osobe) salata pomidory (moga byc ogorki lub inne
roznosci) Mieso wymieszac z cebula i obkleic nim jajka
obtoczone w mace (nie jest to latwe), panierowac (jajko, bulka tarta) i
smazyc w duzej ilosci oleju do zrumienienia. Obciac gore bulek
(ok. 1/4) i dolna czesc wydrazyc tak, zeby zmiescila sie
polowka jajka. Do srodka dac troche salaty i polowke jajka. Na
wierzch pomidor (lub j.w.). Przykryc gora bulki. Pieczywo mozna
ewentualnie tuz przed przyrzadzeniem podpiec w piekarniku.
Czasochlonne, ale pyszne."Tina
PYZY Z MIESEM
"Przepis na pyzy:
Zaleznie od ilosci jaka chcesz osiagnac, tyle potrzeba surowych
ziemiakow. Najlepiej te ziemniaki (i najlatwiej w ten sposob),
przepuscic przez sokowirowke. Do wiorek z ziemniakow wbic
jajko lub jajka jezeli duza ilosc, osolic, popieprzyc, dodac
zwyklej maki. Zamieszac. Sok ktory pozostal po pyzach absolutnie nie
wylewac! pozwolic mu sie ustac, i po jakis 30-45 minutach zlac
bardzo ostroznie z wierzchu go. Na dnie powinien osiasc
krochmal ktory dodajemy do ciasta -caly ktory sie osiadl. Uwaga - im
wiecej sie osiadzie tym lepiej dla ciasta. Ciasto powinno dac
sie ulepic w rece, nie powinno byc za geste, wiec nie dodawaj za
duzo zwyklej maki. Musisz zrobic probe na goracej wodzie, jak
ciasto sie rozpada po 3 minutach gotowania to dodaj maki, lub
nawet troche maki ziemniaczanej.
Nadzienie:
Zwykle mielone mieso, pieprz, sol, jedno jajko, chyba ze duza
ilosc miesa, wtedy 2. Wykonanie: Rozlozyc ciasto na rece i
nadziac miesem. Formowac cos w rodzaju pilki do footballa, uwazac
aby mieso bylo dobrze zakryte w ciescie. Gotowac na wrzatku, w
kipiacej wodzie. Pyza surowa ma kolor siny, jak sie ugotuje ma
ona kolor szary. Sprobowac po jakies 7-10 minutach jedna pyze
czy jest juz ugotowana w srodku. Dogotowac w miare potrzeby."Ewa
ZAPIEKANKA
" Potrzebne: ziemniaki, mieso mielone ( lub drobno pokrojona
jakas kielbasa, np. salami ) kapusta kiszona jablka
Ziemniaki ugotowac i zetrzec czy tez zgniesc na pure; mieso
obsmazyc z ulubionymi przyprawami na brazowy kolor; kapuste -
jesli jest zbyt kwasna - oplukac; jablka obrac, wydrazyc srodki,
pokroic w poprzek na plasterki i obsmazyc lekko na masle na jasny
brazowy kolor. Przygotowac naczynie zaroodporne ( lub jakas
inna brutfanke ), natluscic i obsypac bulka tarta. Nastepnie
ukladac warstwami: ziemniaki pure, mieso, jablka, kapuste. Ilosc
produktow zalezy od apetytu i wielkosci naczynia do zapiekania.
Oczywiscie przyprawic do smaku sola, pieprzem itp. Na ostatnia
warstwe posypac bulke tarta. Zapiekac w temp. ok. 180 - 200 C
przez jakies 30 min ( do momentu, az bulka na wierzchu bedzie
miala ladny, brozowo-zloty kolor ). Jesli ktos nie lubi takich
kombinacji z jablkiem, mozna je ominac lub zastapic np. cebulka
czy innym warzywkiem."Danka
ZIEMNIAKI NAFASZEROWANE
"Chude mielone mieso jak na kotlety (bardziej: jak na kolduny),
bez bulki w srodku. Do srodka troche czosnku, majeranku (moim
zdaniem obowiazkowy). Tym farszem z surowego miesa nadziewamy
wydrazone za pomoca lyzeczki do herbaty surowe ziemniaki, ktore,
wraz z tym, co zostalo wydrazone, ukladamy w garnku i dlugo
dusimy w prostym, rzadkim sosie pomidorowym do ktorego warto
wlozyc zabek czosnku, cebule i lisc laurowy. Uwaga: latwo mozna
przypalic. Podajemy polane sosem w ktorym sie dusily, najbardziej
smakuje mi z kiszona kapusta."Piotr
PULPECIKI ALE CALKIEM INNE
Skladniki: pulpeciki:
1. mieso mielone - 1 kg, albo mniej, albo wiecej...., najlepsze
wolowo- wieprzowe, ale ja i z indyczego robilam 2. bulka
rozmoczona, rozdrobniona - jak nie ma, daje tarta bulke
3. starty ser ostry wedzony - ok 3 - 4 lyzek. W oryginale byl
parmezan, ja daje rolade ustrzycka
4. pietruszka swieza posiekana
5. jajko
6. czosnek - przez praske
7. cebula posiekana drobno
sos:
1. 1/2 litra sosu pmidorowego - taki z kartonika daje
2. 1 dl rosolku (z kostki, wolowego)
3. 1 dl wina czerwonego wytrwanego - moze byc podlawe:)) Na
ogol daje jakas resztke, co sie w domu poniewiera, albo .... Sofie
- niezla do sosow:))
4. bazylia swieza - jak nie ma, moze byc ostatecznie suszona,
ale to nie to samo
5. czosnek - przez praske Czosnku w obu przypadkach - wedlug
uzania, po jednym zabku to minimum, ja daje wiecej, ale ja jestem
czosknozerca:) W misce wymieszac - mieso, bulke, ser, czosnek,
cebulke, jajo, pietruszke, przyprawy. Krecic male kulki i
obtaczac je w przyprawionej mace (przyprawy do maki wedlug uznania
0 dobre jes oregano, prowansalkie, majeranek). Pulpeciki smazyc
na patelni. Zdajc z patelni, wlac tam (tzn. na te patelnie) -
sos pomidorowy, rosol, wino, czosnek. Zagotowac. Wrzucic
pulpeciki, doprawic sos. Na malym ogniu podusic - ok. 15 minut. I to
wszystko. Potrawa jest latwa - najgorsze jest krecenie
pulpecikow, zwlaszcza z 2 kg miesa:) "Monisiatko
MOZNA NIM (wedle porady jednego z hodowcow) NAKARMIC ZOLWIA LADOWEGO
"Jest to zolw ladowy -roslinozerny z pokarmow u nas dostepnych
podawac mu mozna: (...) mielone mieso wolowe(niewielkie
ilosci)" Rafal Okonski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-08 17:26:16
Temat: Re: Mięso mieloneOn Sat, 8 Jun 2002 14:14:20 +0200, "Jacek" <j...@p...telan.pl>
wrote:
>Może to już było przerabiane, lecz nie mogę znaleźć więc pytam:)
>Co oprócz gołąbków, spagehti, kotletów i pulpecików można zrobić z mięska
>mielonego?
jesli to wolowina lub mieszane miesko, wygrzeb w archiwum przepis
bodaj waldka na texas hash. pyyycha!
pozdrowienia,
kamila
--
It isn't pollution that's harming the environment.
It's the impurities in our air and water that are doing it.
George W. Bush
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-08 17:54:39
Temat: Re: Mi?so mieloneOn Sat, 08 Jun 2002 13:26:16 -0400, kamila slawinska
<k...@s...killer.acedsl.com> wrote:
>On Sat, 8 Jun 2002 14:14:20 +0200, "Jacek" <j...@p...telan.pl>
>wrote:
>
>>Mo?e to ju? by?o przerabiane, lecz nie mog? znale?? wi?c pytam:)
>>Co oprócz go??bków, spagehti, kotletów i pulpecików mo?na zrobi? z mi?ska
>>mielonego?
>
>jesli to wolowina lub mieszane miesko, wygrzeb w archiwum przepis
>bodaj waldka na texas hash. pyyycha!
>
>pozdrowienia,
>kamila
jeszcze jest klops
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-08 20:06:19
Temat: Re: Mięso mielonechili con carne, lasagne i mnostwo innych rzeczy :-)
Pozdrawiam
--
Lukasz Madeksza
Department of Computer Sciences
Technische Universitaet Berlin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-09 16:46:03
Temat: Re: Mi?so mieloneKrysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
>>>Mo?e to ju? by?o przerabiane, lecz nie mog? znale?? wi?c pytam:)
>>>Co opr?cz go??bk?w, spagehti, kotlet?w i pulpecik?w mo?na zrobi? z mi?ska
>>>mielonego?
>>
>>jesli to wolowina lub mieszane miesko, wygrzeb w archiwum przepis
>>bodaj waldka na texas hash. pyyycha!
>>
>>pozdrowienia,
>>kamila
>
>
>jeszcze jest klops
>
>Krysia
A takze tacos...
;-)))
Art(Gruby).
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-10 10:56:46
Temat: Re: Mięso mieloneJacek napisal:
> Może to już było przerabiane, lecz nie mogę znaleźć więc pytam:)
> Co oprócz gołąbków, spagehti, kotletów i pulpecików można zrobić z mięska
> mielonego?
Nadziać nim wszystko, co się da nadziać (jarzynki- paprykę, kalarepkę,
dyniowate, ziemniaki; albo różne wyroby z ciasta - naleśniki, pierogi,
paszteciki).
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-11 21:06:39
Temat: Re: Mięso mieloneA moze pieczen rzymska?
pozdrawiam,
Slav
> Może to już było przerabiane, lecz nie mogę znaleźć więc pytam:)
> Co oprócz gołąbków, spagehti, kotletów i pulpecików można zrobić z mięska
> mielonego?
> --
> j...@p...telan.pl
> GG 1595470
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |