Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Miody miodziki
Date: Wed, 11 Feb 2009 19:12:51 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 27
Message-ID: <ophtixi5b7wj$.1wyfvg6ygjcok$.dlg@40tude.net>
References: <IbEkl.18$vq1.15@newsfe08.iad>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: bnc90.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1234376002 8722 83.28.248.90 (11 Feb 2009 18:13:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 11 Feb 2009 18:13:22 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:320156
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 11 Feb 2009 10:48:21 -0700, Ewa J napisał(a):
> Jak to jest ze niektore miody cukrzeja, a niektore sa plynne przez
> wiecznosc?
> Plynny i lepiej wyglada i jest latwiejszy w uzyciu, ale czy przypadkiem
> cena za wyglad nie jest gorsza jakosc spowodowana .....no wlasnie co oni
> robia z tym miodem, ze utrzynuje sie on w plynnej postaci.
> Slyszalam ze falszuja cukrem. Ktos inny znowu twierdzil ze podgrzewaja
> go do tego stopnia ze wszystkie dobroczynne skladniki miodu zostaja
> zniszczone i taki "podrasowany" miod nie rozni sie od wodnego rozczynu
> zwyklego cukru.
> Jaka jest prawda?
Miód akacjowy nie zestala sę nawet dwa lata.
Inne miody - juz po kilku miesiacach, a najwcześniej rzepakowy.
Miody w sklepach często mają dodatek specjalnych substancji zapobiegających
krystalizacji.
Dlatego najlepiej kupować te, które jednak jej uległy.
Z podgrzewaniem - może to byc prawda, o ile oczywiście opłaca się w
rozlewni miodu tracić energie na podgrzanie miodu do aż tak wysokiej
temperatury, sadzę że raczej jest on ogrzewany do minimalnej temp.
pozwlajacej na rozlewanie.
Gorzej, jeśli dzieje się to wielokrotnie.
Najlepiej kupiować miód u znanego sobie/rodzinie pszczelarza.
|