« poprzedni wątek | następny wątek » |
51. Data: 2005-12-17 19:26:10
Temat: Re: Mleko skondensowane - ostrzeżenie!!!!
Le samedi 17 décembre 2005 ŕ 17:35:24, dans <do1eoh$60i$01$2@news.t-online.com> vous
écriviez :
> ja też ją jadam, choć za nią nie przepadam. Wolę sobie posypać kuminem
> normalną goudę (albo czarnuszką, też nieźle smakuje).
A jak robisz z moja ulubiona gouda, ta z pokrzywami ? :D
Ewcia, w wyborem 12 goud w sklepie pod blokiem
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
52. Data: 2005-12-17 20:39:50
Temat: Re: Mleko skondensowane - ostrzeżenie!!!!
Le samedi 17 décembre 2005 ŕ 20:53:47, dans
<1...@f...googlegroups.co
m> vous écriviez :
> Wiem, że nie do mnie pytanie, ale ja jestem na pokrzywę uczulona
> :-(( Śmierć pewna!
> Ania uczulona też na świnki morskie, więc nie mogłaby ich w Peru
> spróbować
> :-))
Hmm, przypuszczam ze jestes uczulona na siersc... a to nie to samo co
miesko ;)
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
53. Data: 2005-12-17 20:52:56
Temat: Re: Mleko skondensowane - ostrzeżenie!!!!On 17 Dec 2005 11:22:33 -0800, "czeremcha" <c...@t...pl>
wrote:
>
>Krysia Thompson napisał(a):
>
>> >Ania - i gouda z cuminem, która zawsze jest do kupienia. :-))
>>
>> GDZIE???
>
>Jak wyżej - w "Realu" :-))
A taki Real to np jest w takim Piasecznie czy na poludniowych
hrubierzach warszawy????
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
54. Data: 2005-12-17 21:17:10
Temat: Re: Mleko skondensowane - ostrzeżenie!!!!>>>>Ania - i gouda z cuminem, która zawsze jest do kupienia. :-))
>>>
>>>GDZIE???
>>
>>Jak wyżej - w "Realu" :-))
no to sprawdzę w moim też, bo do tego koło ciebie chwilowo nie mogę :-((
> A taki Real to np jest w takim Piasecznie czy na poludniowych
> hrubierzach warszawy????
>
> Pierz
> K.T. - starannie opakowana
chyba w Piastowie jest. Ale może się pomydliłem, ale jakiś taki
Realopodobny sklep tam był.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
55. Data: 2005-12-17 21:24:40
Temat: Re: Mleko skondensowane - ostrzeżenie!!!!
>>Wiem, że nie do mnie pytanie, ale ja jestem na pokrzywę uczulona
>>:-(( Śmierć pewna!
>
>
>>Ania uczulona też na świnki morskie, więc nie mogłaby ich w Peru
>>spróbować
no dobra, nie przyżądzę ci świnki zapiekanej serem z pokrzywami.
A pokrzywową Goudę kupiłem kiedyś w Galerie Lafayette. Bywają też w
Minimalu. Są też z innymi zieleninami, ale na ogół tylko od czasu do
czasu. Ale ostatnio mogłem kupować na miejscu w Holandii, tam straszny
wybór.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
56. Data: 2005-12-18 12:35:32
Temat: Re: Mleko skondensowane - ostrzeżenie!!!!> Moja sąsiadka gotowała mleko skondensowane w puszce, tak jak to wszyscy
> robią. Niczego nie zaniedbała, puszka była przykryta wodą, woda ledwie
> pyrkotała. Nagle puszka wybuchła, zniszczyła wiszącą na ścianie szafkę,
> cały sufit i podłoga zalepione mazią mlekowa. Na szczęście gospodyni
akurat
> byla w pokoju, więc nie ucierpiała. Gdybym sama tego nie widziała, to bym
> nie uwierzyła, ale ona przerażona zawołałała mnie, zeby to zobaczyć.
=========
Qrcze, jak komus wybuchnie takie mleko/jajko/szybkowar/etc... Niech zrobi
zdjecie zarowno resztek jak i calej kuchni, zamiesci w necie i podrzuci na
grupe linka...
Pozdrawiam!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
57. Data: 2005-12-18 13:36:33
Temat: Re: Mleko skondensowane - a może kajmak?Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:9914690578$20051216231650@ewcia.kloups...
> > Ja niezły kajmak uzyskałam odparowując kremówkę i to chyba w 15
> > minut
Nie wiem kogo mam pytać, bo w poprzednim poście widzę twoją wrotkę. Ale
bardzo mnie zaintrygował ten kajmak w 15 min., zwłaszcza, że gdy sama
próbowałam zrobić krówki jakieś 1,5 roku temu, po 2 h nadal miałam w garnku
biały płyn - jak wy to robicie, ze wam się to cholerstwo ścina i gęstnieje.
Wiem, odparowywanie na małym gazie - tyle, że u mnie się to nie sprawdza. A
masa z mleka kondensowanego jako taka, jakoś mi nie podchodzi.
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
58. Data: 2005-12-18 13:42:17
Temat: Re: Mleko skondensowane - ostrzeżenie!!!!Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:do0l6i$4uh$1@inews.gazeta.pl...
> Może i był, nie pamiętam, nie jestem maniaczką archiwum ;)
Wszystko pięknie, ale niech ktoś powie ile czasu to zajmuje, bo ja kiedyś
próbowałam zrobić krówki, przepis podobny, a po 2 h nadal miałam biały płyn,
tylko mleko zaczęło lekko przywierać od spodu. Żadnych objawów gęstnienia.
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
59. Data: 2005-12-18 14:04:28
Temat: Re: Mleko skondensowane - ostrzeżenie!!!!Użytkownik Akulka napisał:
> Wszystko pięknie, ale niech ktoś powie ile czasu to zajmuje, bo ja kiedyś
> próbowałam zrobić krówki, przepis podobny, a po 2 h nadal miałam biały płyn,
> tylko mleko zaczęło lekko przywierać od spodu. Żadnych objawów gęstnienia.
Bo to nie ma byc mleko, tylko śmietanka 30%.
Wczoraj robiło mi się ok. półtorej godziny, a ja w tym czasie zrobiłam
kolejne pierniki, pobuszowałam po Internecie i poczytałam Stasiuka. A
piszę to to, by pokazać, że wcale przy robieniu tego specjału nie trzeba
stać przy garnku w warząchwią w niewieściej dłoni, bo robi się samo,
nalezy czasem tylko spróbować, czy już.
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
60. Data: 2005-12-18 20:45:13
Temat: Re: Mleko skondensowane - ostrzeżenie!!!!Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:do3q86$h4c$1@inews.gazeta.pl...
> Bo to nie ma byc mleko, tylko śmietanka 30%.
Ja miałam jakiś dziwny przepis z mlekiem, śmietaną i masłem, oraz oczywiście
z cukrem. Ale może się odważę i znów spróbuję odparować masę na krówki.
Dzięki wielkie.
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |