« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-25 15:14:06
Temat: MrożenieWitam kucharzy !
Mam jedno pytanie.
Słyszałam plotkę, że rozmrożonego pożywienia nie można ponownie zamrozić, bo
rozwijają się wtedy niezdrowe bakterie. Proszę o potwierdzenie lub
zaprzeczenie. Rozmrażam, mrożę ponownie i żyję, ale stwierdzenie to mnie
zastanowiło.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-25 15:14:50
Temat: Re: Mrożenieanjah wrote:
> Witam kucharzy !
>
> Mam jedno pytanie.
> Słyszałam plotkę, że rozmrożonego pożywienia nie można ponownie
> zamrozić, bo rozwijają się wtedy niezdrowe bakterie. Proszę o
> potwierdzenie lub zaprzeczenie. Rozmrażam, mrożę ponownie i żyję, ale
> stwierdzenie to mnie zastanowiło.
To nie plotka :(.
Mozna ponownie zamrozic jedynie dopiero po obrobce cieplnej.
--
Pozdrawiam,
Ania
Moje aukcje: http://tinyurl.com/4t9sc
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-25 16:33:54
Temat: Re: Mrożenieanjah napisała:
(...)
> Proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie.
(...)
Potwierdzam.
Pozdrawiam
PWZ
--
Oto moje zasady. Jeśli wam się nie podobają, to mam też inne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-25 18:53:40
Temat: Re: Mrożenie
Użytkownik "anjah" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:clj4up$r3l$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam kucharzy !
>
> Mam jedno pytanie.
> Słyszałam plotkę, że rozmrożonego pożywienia nie można ponownie
zamrozić, bo
> rozwijają się wtedy niezdrowe bakterie. Proszę o potwierdzenie lub
> zaprzeczenie. Rozmrażam, mrożę ponownie i żyję, ale stwierdzenie to
mnie
> zastanowiło.
Niby prawdziwe, ale jakoś nic mi się nie rozwija ;-)
Pzdr
Paweł
PS: Sprawdzane nie raz, nie dwa...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-25 18:57:00
Temat: Re: MrożenieUżytkownik "anjah" <i...@w...pl>
> Witam kucharzy !
>
> Mam jedno pytanie.
> Słyszałam plotkę, że rozmrożonego pożywienia nie można ponownie
zamrozić, bo
> rozwijają się wtedy niezdrowe bakterie. Proszę o potwierdzenie lub
> zaprzeczenie. Rozmrażam, mrożę ponownie i żyję, ale stwierdzenie to
mnie
> zastanowiło.
Spróbuj z lodami, może ci lepiej pójdzie.
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.782 / Virus Database: 528 - Release Date: 04-10-22
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-26 11:34:35
Temat: Re: MrożenieOn Mon, 25 Oct 2004 20:57:00 +0200, "JerzyN" <N...@m...pl>
wrote:
>Spróbuj z lodami, może ci lepiej pójdzie.
Wlasnie, efektu tego nie widac pewnie z zywnoscia, ktora po tym
ostatnim rozmrozeniu jest gotowana.
No ale faktem powszechym jest, ze zanim kupimy loda on czesto jest
parokrotnie rozmrazany (przynajmniej czesciowo) i zamrazany. Czasem
jest to widoczne po rozpakowaniu loda (jeszcze bardziej jest to
widoczne w mrozonkach wazywnych zbitych w kupe). I fakt, rozstroju
zoladka po takim lodzie jeszcze nie dostalam, ale to chyba trudno
ocenic, na ile te bakterie szkodza nam dostajac sie do zoladka. Moze
to tak jak z dobrymi bakteriami, tymi kulturalnymi ;) - jemy jogurt i
wiemy ze robimy w ten sposob dobrze naszemu ukladowi pokarmowemu, ale
chyba raczej wierzymy na slowo temu, co twierdza zywieniowcy czy
producenci, niz od razu odczuwamy dobroczynna dzialalnosc bakterii.
Tak mysle :)
--
Pozdrawiam, Sabina
(z adresu usun co trzeba)
www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-26 12:01:10
Temat: Re: Mrożenieciach
> Moze
> to tak jak z dobrymi bakteriami, tymi kulturalnymi ;) - jemy jogurt i
> wiemy ze robimy w ten sposob dobrze naszemu ukladowi pokarmowemu, ale
> chyba raczej wierzymy na slowo temu, co twierdza zywieniowcy czy
> producenci, niz od razu odczuwamy dobroczynna dzialalnosc bakterii.
> Tak mysle :)
>
z tymi bakteriami w jogurtach to tez nie do końca wszystko jasne. Kiedys
czytałem duży artykuł we Wprost na ten temat i generalnie to troche pic
na wode. Lekarze nie mowia ani tak ani nie. A badania jednoznacznie nie
wykazały czy maja one dobrotliwy wpływ na nasz organizm.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-26 12:04:05
Temat: Re: MrożenieUżytkownik Sabinka napisał:
> Wlasnie, efektu tego nie widac pewnie z zywnoscia, ktora po tym
> ostatnim rozmrozeniu jest gotowana.
> No ale faktem powszechym jest, ze zanim kupimy loda
Lody.
on czesto jest
> parokrotnie rozmrazany (przynajmniej czesciowo) i zamrazany. Czasem
> jest to widoczne po rozpakowaniu loda
Lodów.
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-26 12:08:55
Temat: Re: MrożenieW handlu na duza skale jest wrecz ZAKAZ sprzedazy ponownie zamrozonych
rzeczy.
Ma to zarowno podloze od strony bezpieczenstwa jak i walorow smakowych.
Nie podam szczegolow, bo nie jestem weterynarzem, ale zdecydowanie odradzam.
Zreszta moge sie domyslac, ze co innego derfostacja w domowych warunkach, a
co innego na skale przemyslowa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-26 12:09:05
Temat: Re: MrożenieUżytkownik "Sabinka" <s...@t...tuniema.pf.pl>
> On Mon, 25 Oct 2004 20:57:00 +0200, "JerzyN"
> >Spróbuj z lodami, może ci lepiej pójdzie.
[...]
> No ale faktem powszechym jest, ze zanim kupimy loda on czesto jest
> parokrotnie rozmrazany [...]
> Tak mysle :)
Mówisz o tej masówce z fabryki?
Nie nazywaj tego ladami, zresztą przeczytaj skład na opakowaniu, pewnie
tylko antybiotyków w tym brakuje.
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.783 / Virus Database: 529 - Release Date: 04-10-25
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |