Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Naleśniki barowe z jajem na twardo

Grupy

Szukaj w grupach

 

Naleśniki barowe z jajem na twardo

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-07-09 09:11:21

Temat: Naleśniki barowe z jajem na twardo
Od: Maciej Lankowski <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Niedawno przechodziłem niedaleko baru mlecznego i owionął mnie
charakterystyczny zapach, znany jeszcze ze starych czasów. Wstąpiłem i
zapytałem co tak pachnie. Pani odpowiedziała, że krokiety z jajkami na
twardo. Zamówiłem czym prędzej.

Niebo w gębie.

Chciałbym takie coś przygotować, nie wiem jednak jak. Jakie składniki
do ciasta, jakie przyprawy poza jajkami...

Pomożecie? :)


berberek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-07-09 09:50:22

Temat: Re: Naleśniki barowe z jajem na twardo
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Maciej Lankowski <b...@p...onet.pl> wrote:

> Witam!
>
> Niedawno przechodzi"em niedaleko baru mlecznego i owioną" mnie
> charakterystyczny zapach, znany jeszcze ze starych czasów. Wstąpi"em i
> zapyta"em co tak pachnie. Pani odpowiedzia"a, że krokiety z jajkami na
> twardo. Zamówi"em czym prędzej.
>
> Niebo w gębie.
>
> Chcia"bym takie coś przygotować, nie wiem jednak jak. Jakie sk"adniki
> do ciasta, jakie przyprawy poza jajkami...
>
> Pomożecie? :)

Nie wiem jak z farszem, ale nalesniki robisz jak zwykle. Jak znajde
chwile czasu i inni mni nie uprzedza poszukam konkretnych prezpisow.
A pisze teraz, by wam przypomniec, ze to rzeczywiscie "zapach, znany
jeszcze ze starych czasów". Korokiety z nalesnikow, to o ile zdolalem
zbadac, oryginalny wynalazek polskiej kuchni, podejrzewam, ze
przynajmniej t XIX wieku i wklad nasz w kuchnie swiatowa.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-09 11:42:34

Temat: Re: Naleśniki barowe z jajem na twardo
Od: Maciej Lankowski <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

In pl.rec.kuchnia you wrote:

>Nie wiem jak z farszem, ale nalesniki robisz jak zwykle. Jak znajde
>chwile czasu i inni mni nie uprzedza poszukam konkretnych prezpisow.

Czekam, czekam :)


berberek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-09 11:50:05

Temat: Re: Nale?niki barowe z jajem na twardo
Od: zGosiula <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Maciej Lankowski wrote:
>
> Czekam, czekam :)

Farsz:
6 ugotowanych jaj (na twardo)
1 mała czerstwa bułka (ew. może być tarta bułka)
1 cebula
2 łyżki śmietany,
sól, pieprz (do smaku)

Cebulę trzeba drobno pokroić i usmażyć aż się zeszkli. Bułkę namoczyć w
wodzie lub mleku. Jaja, cebulę i bułkę zmielić. Dodać śmietanę, sól,
pieprz i wymieszać.

Ten farsz nakładać na naleśniki, można zwijać w ruloniki lub składać w
koperty. Potem: maczać w cieście naleśnikowym i tartej bułce lub w jajku
i tartej bułce. I oczywiście usmażyć :-).

Przepis zmodyfikowany - na podstawie przepisu nr 406 z "Kuchni Polskiej"
Polskiego Wydawnictwa Ekonomicznego - wybróbowane i smaczne :-).

--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-09 13:16:10

Temat: Re: Nale?niki barowe z jajem na twardo
Od: Maciej Lankowski <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

In pl.rec.kuchnia you wrote:

>Ten farsz nakładać na naleśniki, można zwijać w ruloniki lub składać w
>koperty. Potem: maczać w cieście naleśnikowym i tartej bułce lub w jajku
>i tartej bułce. I oczywiście usmażyć :-).

Zaraz wybróbuję.

Ale nie rozumiem tego, co potem - co maczać w cieście naleśnikowym i
tartej bułce, skoro naleśniki są już usmażone? :)


berberek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-09 13:17:43

Temat: Re: Nale?niki barowe z jajem na twardo
Od: zGosiula <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Maciej Lankowski wrote:
>
> Ale nie rozumiem tego, co potem - co maczać w cieście naleśnikowym i
> tartej bułce, skoro naleśniki są już usmażone? :)

Naleśniki z farszem. Krokiety z tego robisz. No chyba, że ja o innych
naleśnikach pomyślałam ;-).

--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-09 13:24:56

Temat: Re: Nale?niki barowe z jajem na twardo
Od: Maciej Lankowski <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

In pl.rec.kuchnia you wrote:

>Naleśniki z farszem. Krokiety z tego robisz. No chyba, że ja o innych
>naleśnikach pomyślałam ;-).

Aaaa, już rozumiem. Maczam już usmażone naleśniki z farszem w środku w
cieście naleśnikowym i je jeszcze raz podsmażam, aby się nie
rozleciały? :)


berberek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-09 13:26:45

Temat: Re: Nale?niki barowe z jajem na twardo
Od: zGosiula <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Maciej Lankowski wrote:
>
> Aaaa, już rozumiem. Maczam już usmażone naleśniki z farszem w środku w
> cieście naleśnikowym i je jeszcze raz podsmażam, aby się nie
> rozleciały? :)

Dokładnie :-)

--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-09 13:30:01

Temat: Re: Nale?niki barowe z jajem na twardo
Od: zGosiula <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Maciej Lankowski wrote:
>
> I do tego pasuje zwykły przepis na naleśniki, czyli mąka, woda, jajko
> i trochę mleka?

Oczywiście :-). Chociaż ja akurat daję chude mleko - bez wody robię.

--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-09 13:30:09

Temat: Re: Nale?niki barowe z jajem na twardo
Od: Maciej Lankowski <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

In pl.rec.kuchnia you wrote:

>Dokładnie :-)

I do tego pasuje zwykły przepis na naleśniki, czyli mąka, woda, jajko
i trochę mleka?


berberek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zrobiłam ciasto czekoladowe z wrzątkiem! Pychota!
WRC pl.Grunwaldzki - jest peperoni
Gastronomiczny czar PRL-u
salatka z fasoli szparagowej [p]
przechowywanie sera

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »