« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-09 09:11:21
Temat: Naleśniki barowe z jajem na twardoWitam!
Niedawno przechodziłem niedaleko baru mlecznego i owionął mnie
charakterystyczny zapach, znany jeszcze ze starych czasów. Wstąpiłem i
zapytałem co tak pachnie. Pani odpowiedziała, że krokiety z jajkami na
twardo. Zamówiłem czym prędzej.
Niebo w gębie.
Chciałbym takie coś przygotować, nie wiem jednak jak. Jakie składniki
do ciasta, jakie przyprawy poza jajkami...
Pomożecie? :)
berberek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-09 09:50:22
Temat: Re: Naleśniki barowe z jajem na twardoMaciej Lankowski <b...@p...onet.pl> wrote:
> Witam!
>
> Niedawno przechodzi"em niedaleko baru mlecznego i owioną" mnie
> charakterystyczny zapach, znany jeszcze ze starych czasów. Wstąpi"em i
> zapyta"em co tak pachnie. Pani odpowiedzia"a, że krokiety z jajkami na
> twardo. Zamówi"em czym prędzej.
>
> Niebo w gębie.
>
> Chcia"bym takie coś przygotować, nie wiem jednak jak. Jakie sk"adniki
> do ciasta, jakie przyprawy poza jajkami...
>
> Pomożecie? :)
Nie wiem jak z farszem, ale nalesniki robisz jak zwykle. Jak znajde
chwile czasu i inni mni nie uprzedza poszukam konkretnych prezpisow.
A pisze teraz, by wam przypomniec, ze to rzeczywiscie "zapach, znany
jeszcze ze starych czasów". Korokiety z nalesnikow, to o ile zdolalem
zbadac, oryginalny wynalazek polskiej kuchni, podejrzewam, ze
przynajmniej t XIX wieku i wklad nasz w kuchnie swiatowa.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-09 11:42:34
Temat: Re: Naleśniki barowe z jajem na twardoIn pl.rec.kuchnia you wrote:
>Nie wiem jak z farszem, ale nalesniki robisz jak zwykle. Jak znajde
>chwile czasu i inni mni nie uprzedza poszukam konkretnych prezpisow.
Czekam, czekam :)
berberek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-09 11:50:05
Temat: Re: Nale?niki barowe z jajem na twardoMaciej Lankowski wrote:
>
> Czekam, czekam :)
Farsz:
6 ugotowanych jaj (na twardo)
1 mała czerstwa bułka (ew. może być tarta bułka)
1 cebula
2 łyżki śmietany,
sól, pieprz (do smaku)
Cebulę trzeba drobno pokroić i usmażyć aż się zeszkli. Bułkę namoczyć w
wodzie lub mleku. Jaja, cebulę i bułkę zmielić. Dodać śmietanę, sól,
pieprz i wymieszać.
Ten farsz nakładać na naleśniki, można zwijać w ruloniki lub składać w
koperty. Potem: maczać w cieście naleśnikowym i tartej bułce lub w jajku
i tartej bułce. I oczywiście usmażyć :-).
Przepis zmodyfikowany - na podstawie przepisu nr 406 z "Kuchni Polskiej"
Polskiego Wydawnictwa Ekonomicznego - wybróbowane i smaczne :-).
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-09 13:16:10
Temat: Re: Nale?niki barowe z jajem na twardoIn pl.rec.kuchnia you wrote:
>Ten farsz nakładać na naleśniki, można zwijać w ruloniki lub składać w
>koperty. Potem: maczać w cieście naleśnikowym i tartej bułce lub w jajku
>i tartej bułce. I oczywiście usmażyć :-).
Zaraz wybróbuję.
Ale nie rozumiem tego, co potem - co maczać w cieście naleśnikowym i
tartej bułce, skoro naleśniki są już usmażone? :)
berberek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-09 13:17:43
Temat: Re: Nale?niki barowe z jajem na twardoMaciej Lankowski wrote:
>
> Ale nie rozumiem tego, co potem - co maczać w cieście naleśnikowym i
> tartej bułce, skoro naleśniki są już usmażone? :)
Naleśniki z farszem. Krokiety z tego robisz. No chyba, że ja o innych
naleśnikach pomyślałam ;-).
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-09 13:24:56
Temat: Re: Nale?niki barowe z jajem na twardoIn pl.rec.kuchnia you wrote:
>Naleśniki z farszem. Krokiety z tego robisz. No chyba, że ja o innych
>naleśnikach pomyślałam ;-).
Aaaa, już rozumiem. Maczam już usmażone naleśniki z farszem w środku w
cieście naleśnikowym i je jeszcze raz podsmażam, aby się nie
rozleciały? :)
berberek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-09 13:26:45
Temat: Re: Nale?niki barowe z jajem na twardoMaciej Lankowski wrote:
>
> Aaaa, już rozumiem. Maczam już usmażone naleśniki z farszem w środku w
> cieście naleśnikowym i je jeszcze raz podsmażam, aby się nie
> rozleciały? :)
Dokładnie :-)
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-09 13:30:01
Temat: Re: Nale?niki barowe z jajem na twardoMaciej Lankowski wrote:
>
> I do tego pasuje zwykły przepis na naleśniki, czyli mąka, woda, jajko
> i trochę mleka?
Oczywiście :-). Chociaż ja akurat daję chude mleko - bez wody robię.
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-09 13:30:09
Temat: Re: Nale?niki barowe z jajem na twardoIn pl.rec.kuchnia you wrote:
>Dokładnie :-)
I do tego pasuje zwykły przepis na naleśniki, czyli mąka, woda, jajko
i trochę mleka?
berberek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |