« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-11-16 13:15:24
Temat: Naleśnikowe "placki"
Czasem widzę w jakichs serialach w TV, raz też mi zapodali coś takiego
Kanadyjczycy (ponoć jedzą to na śniadanie) z syropem klonowym... chodzi mi
o takie naleśniki, co wyglądają trochę jak placki, są grubsze niż zwykły
naleśnik i brązowe (przypieczone jakby).
To ma jakąś nazwę i przepis? Czy po prostu mam na patelnię wylać więcej
ciasta naleśnikowego? :>
--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-11-16 13:24:17
Temat: Re: Naleśnikowe "placki"
Użytkownik "Kapsel" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:rfijanvwswbm.dlg@kapselek.net...
>
> Czasem widzę w jakichs serialach w TV, raz też mi zapodali coś takiego
> Kanadyjczycy (ponoć jedzą to na śniadanie) z syropem klonowym... chodzi mi
> o takie naleśniki, co wyglądają trochę jak placki, są grubsze niż zwykły
> naleśnik i brązowe (przypieczone jakby).
>
> To ma jakąś nazwę i przepis? Czy po prostu mam na patelnię wylać więcej
> ciasta naleśnikowego? :>
http://www.google.pl/search?hl=pl&source=hp&q=pancak
es+przepis&lr=&cts=1258377832281&aq=0&oq=pancakes
misiczka
__________ Informacja programu ESET Smart Security, wersja bazy sygnatur wirusow 4611
(20091116) __________
Wiadomosc zostala sprawdzona przez program ESET Smart Security.
http://www.eset.pl lub http://www.eset.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-11-16 13:54:24
Temat: Re: Naleśnikowe "placki"Mon, 16 Nov 2009 14:15:24 +0100, Kapsel napisał(a):
> Czasem widzę w jakichs serialach w TV, raz też mi zapodali coś takiego
> Kanadyjczycy (ponoć jedzą to na śniadanie) z syropem klonowym... chodzi mi
> o takie naleśniki, co wyglądają trochę jak placki, są grubsze niż zwykły
> naleśnik i brązowe (przypieczone jakby).
Dziękuję Wam za podpowiedź, poznanie nazwy mocno ułatwiło poszukiwania ;)
Dla potomności - znalazłem taki przepis (wersja oryginalna i niżej "po
polsku"):
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/pancake
s/pancakes.html
--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-11-16 20:47:29
Temat: Re: Naleśnikowe "placki"On 16 Lis, 14:54, Kapsel <k...@p...onet.pl> wrote:
> Mon, 16 Nov 2009 14:15:24 +0100, Kapsel napisał(a):
>
> > Czasem widzę w jakichs serialach w TV, raz też mi zapodali coś takiego
> > Kanadyjczycy (ponoć jedzą to na śniadanie) z syropem klonowym... chodzi mi
> > o takie naleśniki, co wyglądają trochę jak placki, są grubsze niż zwykły
> > naleśnik i brązowe (przypieczone jakby).
>
> Dziękuję Wam za podpowiedź, poznanie nazwy mocno ułatwiło poszukiwania ;)
>
> Dla potomności - znalazłem taki przepis (wersja oryginalna i niżej "po
> polsku"):
>
> http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/pancake
s/pancakes.html
zrobiłeś któreś?
która wersja jest lepsza?
K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-11-17 09:45:09
Temat: Re: Naleśnikowe "placki"Mon, 16 Nov 2009 12:47:29 -0800 (PST), Kocur150 napisał(a):
>>> Czasem widzę w jakichs serialach w TV, raz też mi zapodali coś takiego
>>> Kanadyjczycy (ponoć jedzą to na śniadanie) z syropem klonowym... chodzi mi
>>> o takie naleśniki, co wyglądają trochę jak placki, są grubsze niż zwykły
>>> naleśnik i brązowe (przypieczone jakby).
>>
>> Dziękuję Wam za podpowiedź, poznanie nazwy mocno ułatwiło poszukiwania ;)
>>
>> Dla potomności - znalazłem taki przepis (wersja oryginalna i niżej "po
>> polsku"):
>>
>> http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/pancake
s/pancakes.html
>
> zrobiłeś któreś?
> która wersja jest lepsza?
Wczoraj wpadli znajomi więc zamiast placków było wino (jeść nie chcieli ;)
dziś też chyba nie będę miał jak, ale spróbuję się z nimi jutro.
Teraz to już widzę obie wersje trzeba będzie wypróbować :) Jak zaczekasz to
opiszę wrażenia wkrótce.
--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-11-17 17:06:56
Temat: Re: Naleśnikowe "placki"On 17 Lis, 10:45, Kapsel <k...@p...onet.pl> wrote:
> Teraz to już widzę obie wersje trzeba będzie wypróbować :) Jak zaczekasz to
> opiszę wrażenia wkrótce.
poczekam,
daj znać.
K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-11-18 09:36:20
Temat: Re: Naleśnikowe "placki"Tue, 17 Nov 2009 09:06:56 -0800 (PST), Kocur150 napisał(a):
>> Teraz to już widzę obie wersje trzeba będzie wypróbować :) Jak zaczekasz to
>> opiszę wrażenia wkrótce.
>
> poczekam,
>
> daj znać.
Wczoraj zrobiłem te w "wersji podstwowej".
Są wręcz megadelikatne, jak pianka prawie :) ale przy tym naprawdę dobre.
Nie zdobyłe syropu klonowego, miałem jakiś malinowy mus to nim je raczyłem
i było OK. Miód pewnie też się sprawdzi (zależy jak bardzo się lubi
słodycz).
Problem mam taki, że się szybko przypalają, to w ciągu paru sekund można
przesadzić i trzeba bardzo pilnować (albo może mniejszy ogień?). Maślany
jeszcze mi zostało, to dziś może znów spróbuję, ale ogółem zasmakowałem w
tych "naleśnikach", fajne danie na podwieczorek czy kolację :)
--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-11-23 08:12:09
Temat: Re: Naleśnikowe "placki"On 18 Lis, 10:36, Kapsel <k...@p...onet.pl> wrote:
> Tue, 17 Nov 2009 09:06:56 -0800 (PST), Kocur150 napisał(a):
>
> >> Teraz to już widzę obie wersje trzeba będzie wypróbować :) Jak zaczekasz to
> >> opiszę wrażenia wkrótce.
>
> > poczekam,
>
> > daj znać.
>
> Wczoraj zrobiłem te w "wersji podstwowej".
>
> Są wręcz megadelikatne, jak pianka prawie :) ale przy tym naprawdę dobre.
> Nie zdobyłe syropu klonowego, miałem jakiś malinowy mus to nim je raczyłem
> i było OK. Miód pewnie też się sprawdzi (zależy jak bardzo się lubi
> słodycz).
>
> Problem mam taki, że się szybko przypalają, to w ciągu paru sekund można
> przesadzić i trzeba bardzo pilnować (albo może mniejszy ogień?). Maślany
> jeszcze mi zostało, to dziś może znów spróbuję, ale ogółem zasmakowałem w
> tych "naleśnikach", fajne danie na podwieczorek czy kolację :)
robią się takie brązowe????
też je lubię, ale nie miałam odwagi ich zrobić do tej pory, jadłam je
kiedyś i smakowały mi,
syrop klonowy widziałam w Almie.
K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-11-23 10:42:59
Temat: Re: Naleśnikowe "placki"Mon, 23 Nov 2009 00:12:09 -0800 (PST), Kocur150 napisał(a):
>> Są wręcz megadelikatne, jak pianka prawie :) ale przy tym naprawdę dobre.
>> Nie zdobyłe syropu klonowego, miałem jakiś malinowy mus to nim je raczyłem
>> i było OK. Miód pewnie też się sprawdzi (zależy jak bardzo się lubi
>> słodycz).
>>
>> Problem mam taki, że się szybko przypalają, to w ciągu paru sekund można
>> przesadzić i trzeba bardzo pilnować (albo może mniejszy ogień?). Maślany
>> jeszcze mi zostało, to dziś może znów spróbuję, ale ogółem zasmakowałem w
>> tych "naleśnikach", fajne danie na podwieczorek czy kolację :)
>
> robią się takie brązowe????
Pierwszy zrobił się... czarny :P Bo ja wciąż uczę się gotować i czasem
podstawy mnie przerastają jeszcze, a te panacakes się naprawdę szybko
piecze.
Kolejne już były brązowe, żeby nie było, żem taka łamaga ;)
> też je lubię, ale nie miałam odwagi ich zrobić do tej pory, jadłam je
> kiedyś i smakowały mi,
Bo są naprawdę dobre :) Bardzo delikatny smak, nietypowy, raz tego
posmakowałem od Kanadyjczyków i ogółem jak dopracuję własną recepturę to
własne będą lepsiejsze nawet :))
> syrop klonowy widziałam w Almie.
Almy w okolicy nie stwierdziłem (Zagłębie), ale pewnie w jakimś "realu"
jeszcze znajdę.
--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-11-23 10:47:24
Temat: Re: Naleśnikowe "placki"Kapsel pisze:
> Almy w okolicy nie stwierdziłem (Zagłębie), ale pewnie w jakimś "realu"
> jeszcze znajdę.
Pewne produkty, np. kawa Illy, czy syrop najlepiej (najtaniej) na Allegro.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |