Strona główna Grupy pl.rec.ogrody Nalewka kalinowa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Nalewka kalinowa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 20


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-01-15 14:05:54

Temat: Re: Nalewka kalinowa
Od: Kyllyan <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dirko napisał(a):

> Mnie jest szkoda tego alkoholu, który zostaje w owocach i robię na
> odwrót. Najpierw na kilka dni zalewam ponakłuwane owoce 70% spirytusem a
> potem dopiero syropem z cukru. :-)
>
No i IMHO jest to właściwy sposób wykonywania wszelkich nalewek choćby z
tego względu, że mogę później sam zdecydować jaki słodki ma być produkt
końcowy.



--

Sławomir J Marusiński
Gdańsk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-01-16 08:47:20

Temat: Re: Nalewka kalinowa
Od: t...@i...pl (Tomasz Lukowski) szukaj wiadomości tego autora

----- Original Message -----
From: "Dirko" <d...@n...pl>
> Mnie jest szkoda tego alkoholu, który zostaje w owocach i robię na
> odwrót. Najpierw na kilka dni zalewam ponakłuwane owoce 70% spirytusem a
> potem dopiero syropem z cukru. :-)

Ja zasypuje nakpierw cukrem a potem zalewam spirytusem. Mam wrazenie ze
wstepne potraktowanie cukrem powoduje ze spirytus wyciaga z owocow wiecej.
Owoce po kapieli spirytusowej maja pewna wartosc konsumpcyjna wiec alkohol
ktorym nasiakna sie nie marnuje.
W przypadku nalewki na mlodych orzechach wloskich rzeczywiscie stosuje
kolejnosc odwrotna czyli najpierw zalewam orzechy alkoholem jednak zwykle
rozcienczam spirytus dosc znacznie albo zalewam wodka. Tak jakos wydaje mi
sie ze spirytus zasklepia, zcina orzechy i utrudnia ekstrakcje :)

> Pozdrawiam oszczędnie Ja...cki
Tomek


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.ogrody

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-01-16 09:49:22

Temat: Re: Nalewka kalinowa
Od: "Dirko" <d...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

W wiadomości news:015501c61a79$4c6043a0$4001a8c0@GK.INCOVERITAS.P
L
Tomasz Lukowski <t...@i...pl> napisał(a):
>
> Tak jakos wydaje mi sie ze spirytus zasklepia, zcina orzechy i
> utrudnia ekstrakcje :)
>
Hejka. Dlatego zalecają wstępnie ponakłuwać lub zamrażać owoce. :-)
Etanol zabija mikroorganizmy i uniemożliwia w ten sposób ewentualną
fermentację owoców zasypanych cukrem.
Pozdrawiam tinkturowo Ja...cki

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-01-16 10:42:46

Temat: Re: Nalewka kalinowa
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Tomasz Lukowski wrote:

> Ja zasypuje nakpierw cukrem a potem zalewam spirytusem. Mam wrazenie ze
> wstepne potraktowanie cukrem powoduje ze spirytus wyciaga z owocow
> wiecej. Owoce po kapieli spirytusowej maja pewna wartosc konsumpcyjna
> wiec alkohol ktorym nasiakna sie nie marnuje.

Ale tym sposobem masz tylko słodkie nalewki.

> W przypadku nalewki na mlodych orzechach wloskich rzeczywiscie stosuje
> kolejnosc odwrotna czyli najpierw zalewam orzechy alkoholem jednak
> zwykle rozcienczam spirytus dosc znacznie albo zalewam wodka. Tak jakos
> wydaje mi sie ze spirytus zasklepia, zcina orzechy i utrudnia ekstrakcje :)

Chyba wszystkie owoce. Tak więc owoce sokowe zalewam pół na pół
wódką ze spirytusem, przy czym wlewam najpierw wódkę, żeby nie
"zamknąć" owoców. Owoce niesoczyste, np. orzechy, zalewam
45% wódką.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2006-01-16 13:28:19

Temat: Re: Nalewka kalinowa
Od: Kyllyan <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

. Tak
>> jakos wydaje mi sie ze spirytus zasklepia, zcina orzechy i utrudnia
>> ekstrakcje :)
dobrze Ci się wydaje ;)

ale spirytus pół na pół w wódką ma pomiędzy 65 a 70%. a taki juz nie
zasklepia, natomiast ułatwia ekstrakcję pożądanych składników z owoców.

--

Sławomir J Marusiński
Gdańsk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2006-01-16 19:57:29

Temat: Re: Nalewka kalinowa
Od: Piotr Siciarski <p...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mon, 16 Jan 2006 10:49:22 +0100, na pl.rec.ogrody, Dirko napisał(a):

> Hejka. Dlatego zalecają wstępnie ponakłuwać lub zamrażać owoce. :-)
> Etanol zabija mikroorganizmy i uniemożliwia w ten sposób ewentualną
> fermentację owoców zasypanych cukrem.
> Pozdrawiam tinkturowo Ja...cki

:)Jeśli pozdrawiasz tinkturowo:
Trzeba dobrać takie stężenie, aby prócz mikroorganizmów nie "zabić"
substancji czynnych.
:)
(nie dotyczy nalewek smakowych o przewadze działania etanolu)

Pozdrawiam
p...@r...pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2006-01-18 17:42:20

Temat: Re: Nalewka kalinowa
Od: "Barto" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Hejka. "Owoce kaliny oderwać z gałązek, umyć, osączyć i przesypać do
> słoja. Następnie przesypać je cukrem, zakryć słój gazą i odstawić w
> ciepłe,
> ale nienasłonecznione miejsce na dwa tygodnie. Po upływie tego czasu zlać
> wytworzony sok, a owoce lekko zgnieść i zalać wódką i spirytusem."
> Mnie jest szkoda tego alkoholu, który zostaje w owocach i robię na
> odwrót. Najpierw na kilka dni zalewam ponakłuwane owoce 70% spirytusem a
> potem dopiero syropem z cukru. :-)
> Pozdrawiam oszczędnie Ja...cki


Chcąc pomóc, podałem tylko przepis jaki znalazłem w internecie, ale dziękuję
za uwagę. Może kiedyś sam skorzystam z Twojego doświadczenia? :-)
Pozdrawiam. B.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2006-01-18 17:51:23

Temat: Re: Nalewka kalinowa
Od: "Jerzy Wierzchnicki" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dirko" napisał
w wiadomości news:dqd2ej$5pd$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Mnie jest szkoda tego alkoholu, który zostaje w owocach i robię na
> odwrót. Najpierw na kilka dni zalewam ponakłuwane owoce 70% spirytusem a
> potem dopiero syropem z cukru. :-)

Mnie też jest szkoda i dlatego zjadam te wszystkie owoce, takie
kandyzowano-alkoholowe :-))

Pozdrowienia Jurek
--
http://tabaza.sapijaszko.net/index.php

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2006-01-18 19:40:08

Temat: Re: Nalewka kalinowa
Od: "mirzan" <l...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Użytkownik "Dirko"  napisał
> w wiadomości news:dqd2ej$5pd$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >    Mnie jest szkoda tego alkoholu, który zostaje w owocach i robię na
> > odwrót. Najpierw na kilka dni zalewam ponakłuwane owoce 70% spirytusem a
> > potem dopiero syropem z cukru. :-)
>
> Mnie też jest szkoda i dlatego zjadam te wszystkie owoce, takie
> kandyzowano-alkoholowe :-))
>
> Pozdrowienia Jurek

Do czego nadaje się nalewka kalinowa? Próbowałem owoce świeże
i omrożone, jak na mój gust, paskudne w smaku.
Pozdrawiam.Mirzan

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2006-01-18 20:03:40

Temat: Re: Nalewka kalinowa
Od: "Jerzy Wierzchnicki" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "mirzan" napisał w wiadomości
news:42b1.0000011f.43ce9997@newsgate.onet.pl...
>> Mnie też jest szkoda i dlatego zjadam te wszystkie owoce, takie
>> kandyzowano-alkoholowe :-))

>
> Do czego nadaje się nalewka kalinowa? Próbowałem owoce świeże
> i omrożone, jak na mój gust, paskudne w smaku.

Z kaliny jeszcze nie robiłem nalewki.
Jadłem ( i jeszcze mam w lodówce) owoce z nalewek z pigwy i aronii.
Moim i rodziny zdaniem - super :-

Pozdrowienia
--
http://tabaza.sapijaszko.net/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mam pytanie do grupy?
fikus benjamin
Mieczyki
Właśnie dostałam nagrodę :-)
ukorzenianie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Cięcie wysokich tui
Krzew-drzewo
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »