« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2012-09-30 20:56:57
Temat: Nalewka z aronii.Dnia Sun, 30 Sep 2012 22:54:19 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dwa lata temu dostałam butelkę nalewki z aronii od sąsiadki i nie mogąc
> zapomnieć jej swietnego smaku (zaskakujaco świetnego) - w tym roku jestem
> wreszcie posiadaczką własych 6 litrów j.w t.
> Podaję przepis zmieniony jednak w stosunku do przepisu sąsiadki, bo tam był
> kwasek cytrynowy i to straszna ilość jakaś, sama chemia - no i bez wanilii.
> A różnica jest ogromna i to na korzysć, wiec to już jest po prostu boska
> ambrozja.
>
> Nalewka z aronii
>
> Czas przygotowania: 24 godzin
> Czas przegryzania się : od 2 tygodni wzwyż (chyba że ma się ekstrakt
> waniliowy własny (lub z Allegro), no to właściwie gotowe od razu, ale i tak
> warto dać nalewce parę dni czasu na przegryzienie się
>
> Składniki
>
> * 1kg aronii (przemrożonej w zamrażarce przynajmniej 1 dobę)
> * ok. 120-150 zielonych liści z drzewa wiśniowego
> * lub/oraz resztki po odcedzeniu wiśniówki (jeśli się ma, a ja miałam -
> najpierw wybrałam z nich wszystkie wisienki, które zachowały kształt -
> poszły do słoiczków z przeznaczeniem na dodatek do deserów)
> * 1/2-2/3 kg cukru (można do 1 kilograma i tyle dałam i tak jest w
> necie oraz u sąsiadki, ale wg mnie to za dużo, wręcz ulepek, więc dorobię
> nalewki wytrawnej i doleję, a następnym razem dam mniej tego cukru)
> * 1 laska wanilii (lub trochę ekstraktu waniliowego)
> * 1 cytryna spora, ze skórką
> * 1 l wody,
> * 0,5 l spirytusu
> * kwasek cytrynowy TYLKO do smaku jeśli za mało kwaśne (ja wolę i robię
> bez niego, cytryna i naturalny kwas aronii wystarczy) - ale nie takie
> kosmiczne ilości, jak w necie, bo tego się pić nie da!
>
> Przygotowanie
>
> Liście umyć, wrzucić do dużego garnka wraz z aronią, zalać wodą i
> zagotować, po 10 minutach od zagotowania wrzucić pokrojoną w plastry umytą
> cytrynę i cukier i gotować jeszcze około 10 minut, w tym czasie starać się
> tłuczkiem do ziemniaków porozgniatać jak najwięcej owoców. Po ugotowaniu
> odstawić przykryty garnek na 24 godziny, po czym odcedzić i odcisnąć przez
> czystą ściereczkę (radzę w rękawiczkach, bo brudzi ręce i paznokcie).
> Dodać do płynu 0,5 l spirytusu, rozlać do butelek, do każdej butelki włożyć
> 4 cm odcinek laski wanilii lub ok. 1/3 łyżeczki ekstraktu - ja daję własny
> ekstrakt waniliowy na spirytusie - warto zrobić, oj, warto, to proste jak
> drut). Im dłużej stoi, tym nalewka jest lepsza, bo się przegryzie - a jeśli
> użyto wanilii, to żeby spirytus podziałał na nią wyciągająco, dobrze byłoby
> macerować tę wanilię w nalewce chociaż 2 tygodnie.
> Wanilia w tej nalewce jest wg mnie boskim dodatkiem - niesamowicie poprawia
> jej smak i zapach.
>
> PS. Wspomniane resztki po odcedzeniu wiśniówki dodaje się wtedy, kiedy mamy
> już odcedzony wywar aroniowy - wlewamy wszystko (wywar i spirytus) do
> wielkiego słoja i dodajemy te resztki, zamykamy szczelnie!, a mniej więcej
> po miesiącu znowu cedzimy i filtrujemy, po czym rozlewamy do butelek. Tak
> zrobiłam - na razie słój stoi sobie na parapecie, rozlew za jakieś 3
> tygodnie.
Przesyłam tym razem do właściwej grupy.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2012-09-30 21:08:53
Temat: Re: Nalewka z aronii.Dnia Sun, 30 Sep 2012 22:56:57 +0200, Ikselka napisał(a):
>> na razie słój stoi sobie na parapecie, rozlew za jakieś 3
>> tygodnie.
>
> Przesyłam tym razem do właściwej grupy.
Aronia jeszcze jest, można kupić na targu lub w co ambitniejszych
warzywniakach - więc czas po temu, by zrobić nalewkę, stąd przepis.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2012-10-01 00:06:07
Temat: Re: Nalewka z aronii.
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:16bjw6tdwgncg$.1ej71bhi4kk8v$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 30 Sep 2012 22:54:19 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>> Składniki
>>
>> * 1kg aronii (przemrożonej w zamrażarce przynajmniej 1 dobę)
>> * ok. 120-150 zielonych liści z drzewa wiśniowego
Pewnie się nie znam - ale z tego co wiem to
- albo owoce aronii przemrażamy
- albo dodajemy liście wiśni
Oba sposoby powodują zniknięcie goryczki
.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2012-10-01 09:02:46
Temat: Re: Nalewka z aronii.Użytkownik "mill" <m...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:5068de71$0$1219$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:16bjw6tdwgncg$.1ej71bhi4kk8v$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sun, 30 Sep 2012 22:54:19 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>>>
>>> Składniki
>>>
>>> * 1kg aronii (przemrożonej w zamrażarce przynajmniej 1 dobę)
>>> * ok. 120-150 zielonych liści z drzewa wiśniowego
>
>
>
> Pewnie się nie znam - ale z tego co wiem to
> - albo owoce aronii przemrażamy
> - albo dodajemy liście wiśni
>
> Oba sposoby powodują zniknięcie goryczki
Liście wiśni? Tego nie znałem. Suszone? W jakich proporcjach?
--
--
demokracja to rządy osłów, prowadzonych przez hieny
Arystoteles
Chiron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2012-10-01 09:23:47
Temat: Re: Nalewka z aronii.Dnia Mon, 1 Oct 2012 11:02:46 +0200, Chiron napisał(a):
> Użytkownik "mill" <m...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
> news:5068de71$0$1219$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:16bjw6tdwgncg$.1ej71bhi4kk8v$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Sun, 30 Sep 2012 22:54:19 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>>>
>>>> Składniki
>>>>
>>>> * 1kg aronii (przemrożonej w zamrażarce przynajmniej 1 dobę)
>>>> * ok. 120-150 zielonych liści z drzewa wiśniowego
>>
>>
>>
>> Pewnie się nie znam - ale z tego co wiem to
>> - albo owoce aronii przemrażamy
>> - albo dodajemy liście wiśni
>>
>> Oba sposoby powodują zniknięcie goryczki
>
> Liście wiśni? Tego nie znałem. Suszone? W jakich proporcjach?
Świeże, jakieś 100-120 szt na 1 kg aronii.
Kupiłam aronię (moją ptactwo zeżarło) także na zimę na zapas i zamroziłam -
liście wiśni też zamrożę, ale najpierw potraktuję je parą w parowarze przez
minutkę.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2012-10-01 09:25:24
Temat: Re: Nalewka z aronii.Dnia Mon, 1 Oct 2012 02:06:07 +0200, mill napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:16bjw6tdwgncg$.1ej71bhi4kk8v$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sun, 30 Sep 2012 22:54:19 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>>>
>>> Składniki
>>>
>>> * 1kg aronii (przemrożonej w zamrażarce przynajmniej 1 dobę)
>>> * ok. 120-150 zielonych liści z drzewa wiśniowego
>
> Pewnie się nie znam - ale z tego co wiem to
> - albo owoce aronii przemrażamy
> - albo dodajemy liście wiśni
>
> Oba sposoby powodują zniknięcie goryczki
>
> .
Z liśćmi nie chodzi o goryczkę - liście wiśni w tej ilości mają dać posmak
wiśniowy, ponieważ ta aroniówka ma smakować jak wiśniówka. I tak jest.
Do swojej dodałam też wiśnie z nalewki, bo miałam.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2012-10-01 11:58:40
Temat: Re: Nalewka z aronii.Dnia Sun, 30 Sep 2012 23:08:53 +0200, Ikselka napisał(a):
> więc czas po temu, by zrobić nalewkę
Oczywiście te moje 6 litrów nie powstało tylko z 1 kg aronii, ale chyba z
coś około trzech :-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2012-10-01 14:59:05
Temat: Re: Nalewka z aronii.Dnia Mon, 1 Oct 2012 11:23:47 +0200, Ikselka napisał(a):
> Świeże, jakieś 100-120 szt na 1 kg aronii.
Mają być z ogonkami i nawet mogą być częścowo z miejscem, skąd wyrastały.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2012-10-01 20:09:04
Temat: Re: Nalewka z aronii.
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:mezykc6y0olr$.1c5ngosjyy601$.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 1 Oct 2012 02:06:07 +0200, mill napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:16bjw6tdwgncg$.1ej71bhi4kk8v$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Sun, 30 Sep 2012 22:54:19 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>>>
>>>> Składniki
>>>>
>>>> * 1kg aronii (przemrożonej w zamrażarce przynajmniej 1 dobę)
>>>> * ok. 120-150 zielonych liści z drzewa wiśniowego
>>
>> Pewnie się nie znam - ale z tego co wiem to
>> - albo owoce aronii przemrażamy
>> - albo dodajemy liście wiśni
>>
>> Oba sposoby powodują zniknięcie goryczki
>>
>> .
>
> Z liśćmi nie chodzi o goryczkę - liście wiśni w tej ilości mają dać posmak
> wiśniowy, ponieważ ta aroniówka ma smakować jak wiśniówka. I tak jest.
> Do swojej dodałam też wiśnie z nalewki, bo miałam.
a ja się martwiłam, że nikt z tą aronią nie czekał na mnie ;)
kiwiko
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2012-10-01 20:56:31
Temat: Re: Nalewka z aronii.Dnia Mon, 1 Oct 2012 22:09:04 +0200, kiwiko napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:mezykc6y0olr$.1c5ngosjyy601$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Mon, 1 Oct 2012 02:06:07 +0200, mill napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:16bjw6tdwgncg$.1ej71bhi4kk8v$.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Sun, 30 Sep 2012 22:54:19 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>
>>>>>
>>>>> Składniki
>>>>>
>>>>> * 1kg aronii (przemrożonej w zamrażarce przynajmniej 1 dobę)
>>>>> * ok. 120-150 zielonych liści z drzewa wiśniowego
>>>
>>> Pewnie się nie znam - ale z tego co wiem to
>>> - albo owoce aronii przemrażamy
>>> - albo dodajemy liście wiśni
>>>
>>> Oba sposoby powodują zniknięcie goryczki
>>>
>>> .
>>
>> Z liśćmi nie chodzi o goryczkę - liście wiśni w tej ilości mają dać posmak
>> wiśniowy, ponieważ ta aroniówka ma smakować jak wiśniówka. I tak jest.
>> Do swojej dodałam też wiśnie z nalewki, bo miałam.
> a ja się martwiłam, że nikt z tą aronią nie czekał na mnie ;)
>
To znaczy?
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |