« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-10-24 11:24:32
Temat: Re: Nalewka z czeremchy
> Trzymanie fermentacji na owocach dłużej niż tydzień jest grubym
> błędem, bo wino bedzie po prostu gorzkie.
W ciągu tygodnia barwnik nie przejdzie do roztworu, nie mówiąc o smaku
i aromacie.Ale to rzecz gustu.Goryczka mi nie przeszkadza w napoju,a kwas
wyczuwalny w smaku, bardzo przeszkadza.Dlatego dereniówkę oceniam jak Doda
łyżwiaży, jeden punkt.
Pozdrawiam.mirzan
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-10-24 11:35:32
Temat: Re: Nalewka z czeremchy
> Hejka. A z grapefruitów? :-)
Też to przerabiałem, domowej roboty citrosept.
Pozdrawiam.Mirzan
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-10-24 14:06:43
Temat: Re: Nalewka z czeremchy
Użytkownik "mirzan" napisał:
> Nie wierz teoretykom. Spróbuj sam.
Każdy ma inny gust, ale według mnie lekka goryczka (bo nieprawdą jest, że
gorycz przeszkadza) nadaje nalewce z czeremchy niepowtarzalny smak i aromat
i odróżnia ją wyraźnie od nalewki z wiśni. Moje nalewki stoją właśnie 7 do
8 tygodni, w zależności od grubości miąższu owocu czeremchy. Mniej miąższu,
stoi nieco krócej.
Aby zatruć się kwasem pruskim z pestek, o którym piszą źródła, trzeba by
chyba jednorazowo wypić cały zapas. Ale wtedy nie będzie wiadomo, czym tak
naprawdę się zatruło.
Pozdrowienia
--
Jerzy Wierzchnicki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-10-24 16:04:42
Temat: Re: Nalewka z czeremchyAktualnie robi sie z aroni, pigwy , jerzyn i z glogu.
Z czarnej porzeczki, wisni, orzecha wloskiego, ziela dziurawca juz zrobione.
Jurek
"mirzan" <l...@o...pl> wrote in message
news:2382.0000012a.471e421a@newsgate.onet.pl...
>
>> Po tym okresie zlaÄ do butelek.
>
> Recepta spóźniona o miesiąc,ona już jest jadalna, a na drzewach już nie ma
> owoców.Tarnina też w słoju.Z czego by tu,z czego by tu...
> Pozdrawiam.Mirzan
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |