« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2009-09-10 00:37:23
Temat: Re: Nalewki/likery na wodce (nie na spirytusie etc.)?Użytkownik WRonX miał niepewny dość wzrok. Prosił o żar, wpatrzony
gdzieś w mrok. Wciągnął dym, i nim skryła go noc, tak powiedział:
> Po weselu zostalo mi pare(nascie) buteleczek "czystej". Pomyslelismy z
> zona, ze mozna zrobic rozniste nalewki. Niestety, wiekszosc przepisow, n
> a jakie trafiam, przewiduja spirytus, albo spirytus *i* wodke. Czy na
> samej wodce mozna zrobic jakas porzadna nalewke?
W sumie to owoce.
Kokosowa
- wódka 0,7
- 10 dag wiórek kokosowych
- szklanka skondensowanego słodzonego mleka
- łyżeczka startej skorki cytrynowej
Do słoja. Na 2 tygodnie.
Czekoladowo-kawowa
- 5 dag kawy mielonej
- 10 dag czekolady w proszku
- laska cynamonu
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- wódka 0,7
- szklanka wody
Pierwsze trzy do słoja, zalej wódką, zamieszaj. Po 2-3 tygodniach
rozmieszaj cukier z wodą (na gorąco i ustudź) i dodaj do reszty.
Odczekaj 2-3 tygodnie. Przefiltruj
Z tym, ze ile te przepisy warte dowiem się za dwa tygodnie bez kilku dni :)
Tu masz jeszcze nalewkę z chili.
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/domowe-nalew
ki/
Wszystkie te trzy przepisy pochodzą z dodatku do GW "Nalewki - nowe
pomysły" z 2007. Wiele tam wódczanych.
Na pewno kminkówkę można zrobić z wódki:
http://kuchnia24h.pl/kminkowka,1979.html
Czosnkowa:
http://nalewki.rolnicy.com/nalewka-czosnkowa/
Gruszkowa:
http://www.smaczne-blogowanie.pl/napoje/alkohol/nale
wka-gruszkowa-gruszkowka/
I przy okazji wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia. :)
--
FortArt
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2009-09-10 04:19:44
Temat: Re: Nalewki/likery na wodce (nie na spirytusie etc.)?
Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@h...pl> napisał w wiadomości
news:4aa7efa1@news.home.net.pl...
> Użytkownik JerzyN napisał:
> >
> > Ktoś kto zrobił tak wspaniałą dereniówkę (niemal jak Irka) i kilka
> > innych dobrych nalewek obniża loty?
> > ;-)
> Nie rozumiem - masz coś przeciw ziołowym wódkom? A dereniówkę właśnie
> postawiłam, malinówkę też. Tyle,że tego z samej wódki bez spirytusu
> nie da się zrobić.
Mam nalewkę z kogutków - fantastyczna.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2009-09-10 04:21:31
Temat: Re: Nalewki/likery na wodce (nie na spirytusie etc.)?
Użytkownik "WRonX" <w...@-...net> napisał w wiadomości
news:h7ob10$k87$1@news.wp.pl...
Można - wystarczy kupić gotowe zaprawki - postoi dwa trzy dni i gotowa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2009-09-10 07:41:12
Temat: Re: Nalewki/likery na wodce (nie na spirytusie etc.)?Artur Fortuna pisze:
> I przy okazji wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia. :)
Dzieki za przepisy i zyczenia. BTW, fajna wrotka, ale po slubie sie boje
tego spiewac :)
Pozdrawiam.
--
[= WRonX =] [= W...@-...NET =] [= http://WRonX.NET =]
[= GCS/CC d->++ s+:- a- C++++$ U P>++ L+ !E W+++$ N++(+++) =]
[= !o-- K-? w++$ !O !M- !V-- PS+ PE !Y !PGP !t !5 X++ R++ =]
[= tv+ b+++ DI++ D+ G+ e+++ h--->---- r+++ y? =]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2009-09-11 20:47:11
Temat: Re: Nalewki/likery na wodce (nie na spirytusie etc.)?>>
> Oczywiście że można, z tym że trzeba pamiętać - w przepisach podawany jest
> spirytus z jednego powodu , duża zawartośc alkoholu - bo to właśnie
> alkohol wydobywa smak z 'przypraw', nalewka na wódce nie będzie tak
> wyrazista w smaku jak ta na spirytusie, i powinna dojrzewać znacznie
> dłużej niż te spirytusowe (myśle że około 2miesiące, spirytusowe 2-3tyg)
>
Nie zgadzam się, w większości przsepisów spirytus miesza się z wodą, owoców
nie maceruje się w czystym alkoholu - bo skórka denaturuje i utrudnia
przedostawanie się dobroci z głębi owocu.
Czas maceracji owoców to jakieś 2-3 tygodnie, czas dojrzewania nalewki - od
3 miesięcy (aroniowa) do roku (winogronowa - przed rokiem nie wolno tknąć).
Najlepszą metodą jest maceracja w alkoholu, następnie zasypanie cukrem i
wystawienie na słońce, i połacze nie obu składników.
MS
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2009-10-06 08:24:46
Temat: Re: Nalewki/likery na wodce (nie na spirytusie etc.)?Użytkownik Maciej S. napisał:
>>>
>> Oczywiście że można, z tym że trzeba pamiętać - w przepisach podawany
>> jest spirytus z jednego powodu , duża zawartośc alkoholu - bo to
>> właśnie alkohol wydobywa smak z 'przypraw', nalewka na wódce nie
>> będzie tak wyrazista w smaku jak ta na spirytusie, i powinna dojrzewać
>> znacznie dłużej niż te spirytusowe (myśle że około 2miesiące,
>> spirytusowe 2-3tyg)
>>
>
> Nie zgadzam się, w większości przsepisów spirytus miesza się z wodą,
> owoców nie maceruje się w czystym alkoholu - bo skórka denaturuje i
> utrudnia przedostawanie się dobroci z głębi owocu.
Dokładniej - nalewów owocowych nie robi się na spirytusie rektyfikowanym
(stężenie rzędu 95%) a na spirytusie maceracyjnym - stężenie 70%. To
samo zresztą stężenie jest stosowane w medycynie do odkażania - bo
spirytus 70% głębiej wnika, rektyfikat ścina wszystko po wierzchu i
dalej nie wnika a tam dalej właśnie jakieś mikroby uchować się mogą.
W praktyce spirytus o stężeniu 70% z dokładnością wystarczającą przy
sporządzaniu nalewów owocowych uzyskuje się mieszając równe objętości
wódki i spirytusu rektyfikowanego.
A sporządzanie nalewów na wódce może w przypadku owoców zawierających
dużo wody spowodować niemożność uzyskania właściwej mocy nalewu -
wszystko będzie rozwodnione, mało alkoholu, mało ekstraktu, smak
wodnisty - pozostanie ratować to dodatkiem cukru ale to jednak nie to co
porządny nalew.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |