Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia No i jeszcze kulki z czekolady i kokosa

Grupy

Szukaj w grupach

 

No i jeszcze kulki z czekolady i kokosa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-05-13 07:37:30

Temat: No i jeszcze kulki z czekolady i kokosa
Od: "Mapet\(ka\)" <l...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Tez wyprobowalam i tez nie moge znalezc tego postu. Ale go nie kopiowalam,
tylko pamietam, bo byl krotki. Byla dyskusja, czy mozna zamiast naturalnego
orzecha wziac wiorki. Ja wzielam. Nie mam pojecia, jak smakuje z "zywym"
kokosem, ale z wiorkami jest swietne, mam jednak kilka uwag do przepisu.
W oryginale byla szklanka cukru - to stanowczo za duzo, ja dalam pol i w
zupelnosci wystarczy.
Dalam tez troszeczke mleka, bo bez mleka rozlatywalo sie to wszystko - bylo
po prostu za suche.
Jesli to zrobie drugi raz, to zamiast gotowej czekolady, scieranej na tarce
(musialam wziac 2 i pol tabliczki, bo w przepisie bylo 250 g czekolady), to
zrobie "czekolade" domowym sposobem z kakao, cukru, mleka i masla. Dlczego?
Bo kulki z gotowej czekolady po wyjeciu z lodowki sa strasznie twarde (sa to
tak naprawde czekoladki a nie ciasteczka), a poza tym prosciej jest zetrzec
pol tabliczki (do obtoczenia kulek)a nie 2 i pol. To dla cierpliwych, a ja
cierpliwa nie jestem.
Wyszly bardzo smaczne (nieznajace sie nawzajem osoby chwalily), ale
strasznie duzo jest z tym ciapciania i mnostwo mycia po calej imprezie. Jak
mowie - dla cierpliwych. ale polecam.
Mapetka
PS. Pozdrawiam autorke (to zdaje sie byl przepis tlumaczony bodajze z
francuskiego, ale glowy nie dam. Pozdrawiam oczywiscie autorke tlumaczenia
:)) )


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-05-13 14:11:14

Temat: Re: No i jeszcze kulki z czekolady i kokosa (OT)
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 13 May 2002 14:29:45 GMT, AgataW <a...@g...com.pl>
wrote:

>...acha, jeszcze szambo wylalo.........(jeden deszcz a
>przyroda zwariowala)
>
>
>AgataW


czyli szambo wystepuje w charakterze przyrody
juz chyba sam jamnik by wystarczyl

Krysia - u nas pada, pada, pada
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsgroups.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsgroups.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Ulimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-13 14:27:18

Temat: Re: No i jeszcze kulki z czekolady i kokosa
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Mapet\(ka\)" <l...@w...pl> wrote:

(ciach)
>PS. Pozdrawiam autorke (to zdaje sie byl przepis tlumaczony bodajze z
>francuskiego, ale glowy nie dam. Pozdrawiam oczywiscie autorke tlumaczenia
>:)) )

Tu tlumacz...nadaje z krainy deszczowcow...(burza nam tu
przeszla i sa efekty....w ogrodzie na sosnie siedzi jakis mokry kot i
miauczy a zlezc nie chce choc go z moim kolega kotem
namawialismy....przyszla jakas pani z kolorowym jamnikiem i pyta czy go
nie znam bo jak burze zobaczyl to jej do domu pod tapczan
wparowal......i nie chce juz isc)

..a Francuzi podawali te czekoladowe jako wlasnie czekoladki
do potrzymania w warunkach domowych na dluzej...stad moze takie
twarde....:)))

Pozdrawiam........AgataW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-13 14:29:45

Temat: Re: No i jeszcze kulki z czekolady i kokosa (OT)
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

...acha, jeszcze szambo wylalo.........(jeden deszcz a
przyroda zwariowala)


AgataW

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-14 07:34:02

Temat: Re: No i jeszcze kulki z czekolady i kokosa
Od: "Mapet\(ka\)" <l...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> ..a Francuzi podawali te czekoladowe jako wlasnie czekoladki
> do potrzymania w warunkach domowych na dluzej...stad moze takie
> twarde....:)))

Z tego, co pamietam, to w podawanym przepisie bylo, zeby przechowywac w
lodowce (takie mi cos na oczy padlo), wiec bylam posluszna. Ale to jeszcze
nic, znajomi bez pojej wiedzy wlozyli do zamrazarki. Fakt, ze slabo mrozi,
ale mimo wszystko....
Pozdrawiam
Mapet


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-14 07:51:41

Temat: Re: No i jeszcze kulki z czekolady i kokosa
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Mapet\(ka\)" <l...@w...pl> wrote:
>
>Z tego, co pamietam, to w podawanym przepisie bylo, zeby przechowywac w
>lodowce (takie mi cos na oczy padlo), wiec bylam posluszna. Ale to jeszcze
>nic, znajomi bez pojej wiedzy wlozyli do zamrazarki. Fakt, ze slabo mrozi,
>ale mimo wszystko....

...to prawda "warunki domowe" w moim niejasnym poscie
znaczyly.....dom a lodowka nadal w tym obowiazywala......"czekoladki
trzymane w lodowce w domu"...pogmatwane ale wszystko dobrze

AgataW

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pierwszy raz robilam pizze - dluuugie
moje wczorajsze urodziny :)
Re: Kolejny problem...
Kalafiorek (P)
Soda w cieście

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »