Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: "Stokrotka" <o...@g...pl>
Newsgroups: pl.sci.psychologia,pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Obyś miał wysoki cholesterol :-)
Date: Sat, 31 Oct 2015 19:17:28 +0100
Organization: INTERIA.PL S.A.
Lines: 59
Message-ID: <n130k7$39s$1@usenet.news.interia.pl>
References: <1th531zbqzhn6$.k8xdvtmt0hzq$.dlg@40tude.net>
<n12c25$8ni$1@dont-email.me> <d2xezbwoii6w$.1kph0xd5hyb32.dlg@40tude.net>
<n12hi7$t63$1@dont-email.me> <lqalj3ocrva5.8hqizftzlai0$.dlg@40tude.net>
<n12kqr$9dj$1@dont-email.me>
NNTP-Posting-Host: ip-5-172-247-244.free.aero2.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1446315464 3388 5.172.247.244 (31 Oct 2015 18:17:44
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 31 Oct 2015 18:17:44 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3138
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.psychologia:713822 pl.rec.kuchnia:367373
Ukryj nagłówki
> Napisałaś brednie: "spożywany przeze mnie "czyjś" (qrzy, wołowy,
> świński itp) cholesterol, jako trawiony i rozbijany na czynniki
> żtp pierwsze, nie ma prawa odkładać się" - tymczasem nie jest
> on rozkładany na "czynniki pierwsze" tylko krąży on w Twojej
> krwi, tak, ten sam który zjadłaś w jajecznicy miesza się z tym
> który wytworzył Twój organizm BO NIE MA MIĘDZY NIMI RÓŻNICY!
Piszesz totalne bzdury.
Najpierw tłuszcz jest w jelicie trawiony.
Na dobniejsze cząstki mehanicznie, rozbija go żułć, wykożystując właściwości
pewnyh długih cząstek , kture na końcu jednym i drugim mają inny potencjał
elektryczny. Potem małe cząstki tłuszczu trawione są dokładniej, i pszez
ściankę jelita dostają się do krwi. I ___nie mieszają__ się z całą krwią z
obiegu, tylko żyłą wrotną (bo jakby wraca do gury, do wątroby) tłuszcz jest
tam transportowany, wyhwytywany i pszetważany.
Wątroba jest swego rodzaju filtrem odfiltrowującym tłuszcz i za wątrobą już
tego zjedzonego tłuszczu nie ma.
Tłuszcze w krwiobiegu ktury odżywia komurki dostarczając tlen i glukozę, to
pszede wszystkim tłuszcze produkowane pszez wątrobę.
Trawinie tłuszczu wymaga mniej energi (tlenu) niż węglowodanuw, dlatego
ludzie ze słabymi niewydolnymi płucami lubią, lub powinni lubić jeść tłusto,
bo to odciąża płuca, kture mogą dostarczyć mniej tlenu by zadowolić cały
organizm.
> Cholesterol zjedzony z diety krąży we krwi I NIE JEST PRZED UŻYCIEM
> rozkładany i ponownie budowany na "swój" cholesterol - używany
> jest w takiej postaci w jakiej był zjedzony, to TA SAMA MOLEKUŁA.
To nie prawda, tłuszcz jest rozkładany na duże elementy, często
wykożystywane w organizmie do transportu ważnyh dla funkcjonowania organizmu
substancji, np witamin.
> Jakiekolwiek porównania między cholesterolem a białkami są błędne
> i wynikają z Twojej fundamentalnej niewiedzy z dziedziny nauk ścisłych.
Nie masz racji. Zamiennie używasz pojęć tłuszcz i holesterol,
a tłuszcz może być białkiem.
Tłuszcze to bardzo dużo grupa związkuw, to wszystko do czego pszyczepi się
czegoś długiego o strukturce tłuszczu.
> Cholesterol to molekuła chemiczna, tak samo jak dwutlenek węgla.
NIe, holesterol to grupa związkuw, ale mniejszcza grupa niż tłuszcze.
> Jaki własny? Bzdury piszesz wynikające z Twojego FUNDAMENTALNEGO
> braku zrozumienia że cholesterol jest taki sam w jajkach jak i w słoninie
> jak i w Twoim brzuchu. Po co wątroba miałaby rozkładać cholesterol aby
> go ponownie stworzyć, skoro ten rozkładany NICZYM SIĘ NIE RÓŻNI od
> tego syntetyzowanego?
holesterol to pojęcie podobne do cukru.
Jemy rużne rodzaje cukru, ale nasze komurki pszyjmują tylko glukozę.
Po co wątroba ma produkować glukozę skoro jemy cukier? Tak właśnie pytasz o
tłuszcze.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
|