Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: "Stokrotka" <o...@g...pl>
Newsgroups: pl.sci.psychologia,pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Obyś miał wysoki cholesterol :-)
Date: Tue, 3 Nov 2015 18:34:35 +0100
Organization: INTERIA.PL S.A.
Lines: 85
Message-ID: <n1arf4$tjf$1@usenet.news.interia.pl>
References: <1th531zbqzhn6$.k8xdvtmt0hzq$.dlg@40tude.net>
<n12c25$8ni$1@dont-email.me> <d2xezbwoii6w$.1kph0xd5hyb32.dlg@40tude.net>
<n12hi7$t63$1@dont-email.me> <lqalj3ocrva5.8hqizftzlai0$.dlg@40tude.net>
<n12kqr$9dj$1@dont-email.me> <n130k7$39s$1@usenet.news.interia.pl>
<1pscvx57aedla$.11m16865lihtp.dlg@40tude.net>
<n157a8$hbm$1@usenet.news.interia.pl> <n157tv$nfc$1@dont-email.me>
<n159f0$lh8$1@usenet.news.interia.pl> <n15vks$nck$1@dont-email.me>
<n17ar4$p8h$1@usenet.news.interia.pl> <n17h9o$5ak$1@dont-email.me>
<n188qo$lao$1@usenet.news.interia.pl> <n18bqd$gh6$1@dont-email.me>
<n1a09g$69u$1@usenet.news.interia.pl> <n1a9et$qr$1@dont-email.me>
NNTP-Posting-Host: ip-5-172-247-253.free.aero2.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1446572325 30319 5.172.247.253 (3 Nov 2015 17:38:45
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 3 Nov 2015 17:38:45 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3138
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.psychologia:714255 pl.rec.kuchnia:367501
Ukryj nagłówki
>>>> Biorę swoje wyniki badań krwi z NFZtu, i czytam:
>>>> "Cholesterol...
>>>> Cholesterol HDL...
>>>> ..."
>>>> Jak laboratorium pisze że są inne , to są inne,
>>>> oba są holesterolami, i nie sa tym samym.
>>>
>>> Nie, nie chodzi mi ....o potoczne rozumienie
>>> cholesterolu z karteczki z wynikami badania krwi...
>>
>> Wydaje mi się, ale o to raczej pytaj Miodka, że użycie nazwy cholesterol
>> na dokumencie z laboratorium , czyli w wyniku badań z refundacji NFZ,
>> to nie język potoczny.
>
> Nie, nie mówiłem o języku potocznym na karteczce z badaniami krwi.
Na kartecztce, sory- format maszynopisu, jest
"Cholesterol...
Cholesterol HDL...
..."
Więc ten dokument jest pisany językiem potocznym?
>> że ścisłe pszestszeganie nazewnictwa nażuconego pszez
>> jakiegoś jednego reformatora chemi dowodzi ograniczenia
>> twojego umysłu, bo jest niewygodne takie ograniczenie,
>> i nie możesz się wtedy normalnie dogadać.
>
> Wyobraź sobie, że nie mam zwykle problemów z dogadaniem się :-)
> I nie jest prawdą że nazewnictwo o którym mówimy jest narzucone
> przez jakiegoś reformatora... Skąd Ty bierzesz takie paranoiczne pomysły?
Bo podałam 2 prace (encyklopedia i tablice) gdzie pszyjęto inne, jednak
okazuje się powszednie nazewnictwo.
>> Mogłeś napisać "pszyjmijmy w tej dyskusji klasyfikację za [ np średnią
>> encyklopedią] że lipidy to tłuszczowce, tłuszcze są podzbiorem lipiduw,
>> lipoproteiny są lipidami i proteinami, i w oczywisty sposub
>> tłuszczowcami..."
>> Ten model dyskusji pszyjęli wszyscy matematycy, jest dobry,
>> tylko może na wstępie nudny,
>> bo praktycznie każda książka, lub cykl wykładuw
>> zaczyna się od podania definicji, zwykle właśnie zaczynąjąc od liczb
>> naturalnyh.
>
> Więc przyjmij do wiadomości, że cholesterol jest sterolem, należy
> z innymi sterolami do większej grupy tłuszczowców, inaczej zwanych
> lipidami. Trójglicerydy są natomiast przykładem tłuszczy, które
> również należą do tej samej, większej grupy zwanej tłuszczowcami,
> inaczej lipidami. A więc i trójglicerydy i cholesterol są lipidami.
> Matematyku... :-)
NIe pszyjmę do wiadomości , bo rozmawiam nie tylko z tobą, a powszedniejsze
jest inne rozumienie teminologi, a poza tym sformułowanie "pszyjmij do
wiadomości" śmierdzi po prostu twoją butą.
Mogę pszyjąć tylko i wyłącznie na użytek tej dyskusji.
>>> Sposób zapakowania cholesterolu w lipoproteinach może się różnić i stąd
>>> pogrupwanie na HDL i LDL - nie znaczy to wcale że są dwa cholestorole.
>> NIE zgadzam się, strony www podają, że LDH - zły - to holesterol
>> upakowany, to lipoproteina składająca się z proteiny i cząsteczek do
>> niej doczepionyh.
>> Tymi cząsteczkami mogą być tłuszcze i inne związki np. witamina D.
>> Jeśli do tej proteiny doczepi się coś złego, albo nie doczepi się
>> odpowiedni tłuszcz, to wtedy właśnie LDL staje się złym. Tak jest gdy LDL
>> produkowany jest np. zbyt szybko np. pod wpływem stresu.
>> To coś dobrego co jest doczepione do tej proteiny będącej nośnikiem,
>> to HDL zwany dobrym holesterolem.
>> Czyli HDL od LDL nie rużni się sposobem upakowania,
>> bo HDL nie ma w sobie nośnika, on sam jest noszony.
>
> Podaj adresy tych "stron www". Chętnie poczytam sobie :-)
Zdaje się np. tutaj
http://nowadebata.pl/2011/11/08/statyny-medyczna-pom
ylka/
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
|