| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-02 19:58:33
Temat: sumak i kwiatki 1.Ktoś kiedyś miał problem z odrostami u octowca. W książce "Ogród
źródłem radości " znalazłam : Nie kaleczyć korzeni , aby uniknąć odrostów .
2. Makłowicz w Turcji zachwycał się przyprawą z kwiatów ? nasion ?
octowca . Czy ktoś wie , jak się tę przyprawę robi ?
3. Dlaczego sumak octowiec jest uważany za trujący. Bo jak nazwa
wskazuje , powinien zawierać bakterie kwasu octowego a wówczas mozna
spróbować wprowadzić je na cienkosz owocowy i mieć mocny ocet owocowy
tzw. biologiczny
4. W w/w książce o cukinii :" nawet kwiaty napełnone farszem są
specjałem " . Jedliście coś takiego ? Podpowiedzcie przepis , proszę .
Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2004-09-02 21:22:56
Temat: Re: sumak i kwiatki"Barbara Miącz" <s...@i...te.ria.pl> wrote in message
news:ch7tqv$78i$1@inews.gazeta.pl...
>
> 1.Ktoś kiedyś miał problem z odrostami u octowca. W książce "Ogród źródłem radości
" znalazłam : Nie kaleczyć korzeni , aby
> uniknąć odrostów .
Znana rzecz, przy czym "uniknac" to gruba przesada. Raczej "zmniejszyc liczbe".
> 2. Makłowicz w Turcji zachwycał się przyprawą z kwiatów ? nasion ? octowca . Czy
ktoś wie , jak się tę przyprawę robi ?
Zapewne nie z sumaka octowca (Rhus typhina), ale z Rhus coriaria:
http://www-ang.kfunigraz.ac.at/~katzer/engl/generic_
frame.html?Rhus_cor.html
Nasiona sumaka octowca dodawane bywaly do octu, stad nazwa.
> 3. Dlaczego sumak octowiec jest uważany za trujący.
Poniewaz Toxicodendrony byly zaliczane kiedys do Rhusow i polska nazwa
"sumak" ciagle dla nich fumkcjonuje.
> Bo jak nazwa wskazuje , powinien zawierać bakterie kwasu octowego
Nie. Patrz punkt 2.
Pozdrowienia,
Michal
--
Michal Misiurewicz
m...@m...iupui.edu
http://www.math.iupui.edu/~mmisiure
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2004-09-02 21:45:51
Temat: Odp: sumak i kwiatki
Użytkownik Barbara Miącz <s...@i...te.ria.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:ch7tqv$78i$...@i...gazeta.pl...
, powinien zawierać bakterie kwasu octowego
Co to są bakterie kwasu octowego??
Pozdrawiam ;-)
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2004-09-03 00:03:13
Temat: Re: sumak i kwiatkiJanusz Czapski wrote:
> Użytkownik Barbara Miącz <s...@i...te.ria.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:ch7tqv$78i$...@i...gazeta.pl...
>
> , powinien zawierać bakterie kwasu octowego
>
> Co to są bakterie kwasu octowego??
to kuzynki bakterii kwasu azotowego!
moon
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2004-09-03 08:31:10
Temat: Re: sumak i kwiatkiBarbara Miącz napisał(a):
> 4. W w/w książce o cukinii :" nawet kwiaty napełnone farszem są
> specjałem " . Jedliście coś takiego ? Podpowiedzcie przepis , proszę .
Z farszem nie, ale zanurzone w cieście naleśnikowm i smażone na głębokim
oleju owszem. Bardzo smaczne, lekko słodkawe.Nawet nie przyprawiałam
specjalnie. Nie wiem czemu, ale mi najbardziej smakowały z zimnym piwem :)
> Barbara
--
Pozdrawiam
Anna I.
interesujesz się turystyką? zapraszam na strony www:
www.goscinni.betacom.pl - bezpłatne noclegi
www.tramping.slask.prv.pl - relacje, niusy, ogłoszenia, PKS Katowice
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2004-09-03 19:57:11
Temat: Re: Odp: sumak i kwiatki > Co to są bakterie kwasu octowego??
Mycoderma aceti. Są katalizatorem utleniania alkoholu na kwas.
Najczęściej i najchętniej rozwijają się na drewnie bukowym . Nie
widziałam buków w pobliżu - zostanie jabol.
Pozdrawiam
Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |