« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-06-12 09:40:31
Temat: OgorkiLubie ogorki malosolne, ale ostatnio cos mi sie nie udaja. Moze Ktos z
Szanownych Znawcow Tematu podpowie co robic, aby przy kiszeniu w
srodku ogorka nie tworzyly sie duze dziury. Wstawiac sloje do
lodowki?? Jak okreslic wlasciwy do tego moment??
Wielkie dzieki za rady.
Mila
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-06-12 10:01:00
Temat: Re: OgorkiUżytkownik JaNow <j...@w...onet.pl> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...pwr.wroc.pl...
> Lubie ogorki malosolne, ale ostatnio cos mi sie nie udaja. Moze Ktos z
> Szanownych Znawcow Tematu podpowie co robic, aby przy kiszeniu w
> srodku ogorka nie tworzyly sie duze dziury. Wstawiac sloje do
> lodowki?? Jak okreslic wlasciwy do tego moment??
A to nie jest czasem zalezne od ogorkow, ze tak powiem, samych w sobie?
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-12 11:08:02
Temat: Re: Ogorki
Jader wrote:
>
> A to nie jest czasem zalezne od ogorkow, ze tak powiem, samych w sobie?
>
Wydaje mi sie, że puste robia sie z za duzych i przerośnietych.
Gdyby kogoś to bardzo interesowało, to pomolestuję mamusię, która jest
"producentem" najlepszych w swiecie ogórkow kiszonych i małosolnych (i
bardzo "ekologicznych" bo z własnej działki bez chemii)
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-12 12:06:16
Temat: Odp: OgorkiWitam!
Ja moje ogorki robie tak:
wybieram ok 2 kg ogorkow (oczywiscie w zaleznosci od sloja) najmniejszych i
z jak najbardziej porowata skorka, do tego koper, chrzan w lisciu i
korzeniu, czosnek, liscie wisni
Ogorki myje, na dno sloja klade lisc chrzany, troche kopru, trzy zabki
czosnku, liscie wisni i na to bardzo ciasno ukladam ogorki. Warstwa ogorkow,
warstwa kopru, pokrojony w slupki chrzan, czosnek, liscie wisni. I tak do
konca. Na wierzch znowu lisc chrzanu.
Zasada jest taka: chrzan daje ogorkom twardosc, a czosnek smak, im wiecej
czosnku tym lepsze ogorki smakowo.
Zalewam to wszystko zalewa w proporcji: 1 litr zimnej wody z 1 lyzka soli.
Na koncu klade na to wszystko sloik z woda by ogorki luzno nie plywaly, po
dwoch trzech dniach juz sa dobre.
pozdrawiam
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-12 14:15:25
Temat: Re: OgorkiUzytkownik "JaNow" <j...@w...onet.pl> napisal w wiadomosci
news:3944af40.991018@news.pwr.wroc.pl...
> Lubie ogorki malosolne, ale ostatnio cos mi sie nie udaja. Moze Ktos z
> Szanownych Znawcow Tematu podpowie co robic, aby przy kiszeniu w
> srodku ogorka nie tworzyly sie duze dziury. Wstawiac sloje do
> lodowki?? Jak okreslic wlasciwy do tego moment??
Ja zawsze przed kiszeniem, czy robieniem "malosolnych" wrzucam ogoreczki do
zimnej wody i sie mocza, kilka godzin-moj znajomy, pomoczniu nakluwa
jerownomiernie acz nie za gesto. Zawsze wychodza wspaniale.
A cha i co najwazniejsze nigdy nie dawaj do kiszenia albo na malosolne zbyt
przerosnietych!!!! Najlepsze sa sredniej wielkosci.
SMACZNEGO
--
____________________
Elwood
ICQ# 60393191
>
> Wielkie dzieki za rady.
>
> Mila
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-13 06:14:42
Temat: Re: OgorkiOn Mon, 12 Jun 2000 13:08:02 +0200, sadyl <s...@p...onet.pl>
wrote:
>
>Gdyby kogoś to bardzo interesowało, to pomolestuję mamusię, która jest
>"producentem" najlepszych w swiecie ogórkow kiszonych i małosolnych (i
>bardzo "ekologicznych" bo z własnej działki bez chemii)
>
>sadyl
Molestuj prosze - jestem "zywotnie" zainteresowania :-))
Pozdrawiam
Mila
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-13 07:57:44
Temat: Re: Ogorki
Użytkownik Joanna <j...@p...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@s...net.pl...
> Witam!
> Ja moje ogorki robie tak:[ciach]
> Zasada jest taka: chrzan daje ogorkom twardosc,
> pozdrawiam
> Joanna
>
Ja rowniez probowalam dawac do malosolnych chrzan, ale IMHO opoznia on
kiszenie. Nawet po 3 dniach nie byly jeszcze takie jak byc powinny juz po
kilku godzinach. Jezeli chodzi o wielkosc to tez roznie bywa. Kilka dni temu
wlozylam do sloja ogorki dlugosci ok.15-16 cm (duze), ale niezbyt dojrzale -
wyszly swietne! (wyjedli razem z czosnkiem). Wladyslaw pewnie bedzie
wiedzial jak uzasadnic wielkosc ogorkow do kiszenia, ja wiem z
doswiadczenia (swojego, Mamy, Siostr, Tesciowych), ze nie moga byc zbyt
dojrzale.
Sprawdzony przepis mam na stronie www.kuchnia.com.pl/DiD/marynakisz.html
--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-13 08:15:45
Temat: Odp: OgorkiUżytkownik Dana <d...@n...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...vogel.pl...
> Ja rowniez probowalam dawac do malosolnych chrzan, ale IMHO opoznia on
> kiszenie. Nawet po 3 dniach nie byly jeszcze takie jak byc powinny juz po
> kilku godzinach.
A mi ogórki właśnie zgniły - chciałam sobie pójść na łatwiznę i kupiłam
mieszankę do kiszenia ogórków w torebce zamiast - ciemna masa - świeżych
dodatków. I teraz mam za swoje
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |