Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ogorki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ogorki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-06-12 09:40:31

Temat: Ogorki
Od: j...@w...onet.pl (JaNow) szukaj wiadomości tego autora

Lubie ogorki malosolne, ale ostatnio cos mi sie nie udaja. Moze Ktos z
Szanownych Znawcow Tematu podpowie co robic, aby przy kiszeniu w
srodku ogorka nie tworzyly sie duze dziury. Wstawiac sloje do
lodowki?? Jak okreslic wlasciwy do tego moment??

Wielkie dzieki za rady.

Mila

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-06-12 10:01:00

Temat: Re: Ogorki
Od: "Jader" <j...@p...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik JaNow <j...@w...onet.pl> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...pwr.wroc.pl...
> Lubie ogorki malosolne, ale ostatnio cos mi sie nie udaja. Moze Ktos z
> Szanownych Znawcow Tematu podpowie co robic, aby przy kiszeniu w
> srodku ogorka nie tworzyly sie duze dziury. Wstawiac sloje do
> lodowki?? Jak okreslic wlasciwy do tego moment??

A to nie jest czasem zalezne od ogorkow, ze tak powiem, samych w sobie?

Jader


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-12 11:08:02

Temat: Re: Ogorki
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Jader wrote:
>
> A to nie jest czasem zalezne od ogorkow, ze tak powiem, samych w sobie?
>

Wydaje mi sie, że puste robia sie z za duzych i przerośnietych.
Gdyby kogoś to bardzo interesowało, to pomolestuję mamusię, która jest
"producentem" najlepszych w swiecie ogórkow kiszonych i małosolnych (i
bardzo "ekologicznych" bo z własnej działki bez chemii)

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-12 12:06:16

Temat: Odp: Ogorki
Od: "Joanna" <j...@p...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
Ja moje ogorki robie tak:
wybieram ok 2 kg ogorkow (oczywiscie w zaleznosci od sloja) najmniejszych i
z jak najbardziej porowata skorka, do tego koper, chrzan w lisciu i
korzeniu, czosnek, liscie wisni

Ogorki myje, na dno sloja klade lisc chrzany, troche kopru, trzy zabki
czosnku, liscie wisni i na to bardzo ciasno ukladam ogorki. Warstwa ogorkow,
warstwa kopru, pokrojony w slupki chrzan, czosnek, liscie wisni. I tak do
konca. Na wierzch znowu lisc chrzanu.
Zasada jest taka: chrzan daje ogorkom twardosc, a czosnek smak, im wiecej
czosnku tym lepsze ogorki smakowo.
Zalewam to wszystko zalewa w proporcji: 1 litr zimnej wody z 1 lyzka soli.
Na koncu klade na to wszystko sloik z woda by ogorki luzno nie plywaly, po
dwoch trzech dniach juz sa dobre.

pozdrawiam
Joanna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-12 14:15:25

Temat: Re: Ogorki
Od: "Elwood" <r...@b...wroc.pl> szukaj wiadomości tego autora

Uzytkownik "JaNow" <j...@w...onet.pl> napisal w wiadomosci
news:3944af40.991018@news.pwr.wroc.pl...
> Lubie ogorki malosolne, ale ostatnio cos mi sie nie udaja. Moze Ktos z
> Szanownych Znawcow Tematu podpowie co robic, aby przy kiszeniu w
> srodku ogorka nie tworzyly sie duze dziury. Wstawiac sloje do
> lodowki?? Jak okreslic wlasciwy do tego moment??

Ja zawsze przed kiszeniem, czy robieniem "malosolnych" wrzucam ogoreczki do
zimnej wody i sie mocza, kilka godzin-moj znajomy, pomoczniu nakluwa
jerownomiernie acz nie za gesto. Zawsze wychodza wspaniale.
A cha i co najwazniejsze nigdy nie dawaj do kiszenia albo na malosolne zbyt
przerosnietych!!!! Najlepsze sa sredniej wielkosci.
SMACZNEGO
--
____________________
Elwood
ICQ# 60393191
>
> Wielkie dzieki za rady.
>
> Mila


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-13 06:14:42

Temat: Re: Ogorki
Od: j...@w...onet.pl (JaNow) szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 12 Jun 2000 13:08:02 +0200, sadyl <s...@p...onet.pl>
wrote:

>
>Gdyby kogoś to bardzo interesowało, to pomolestuję mamusię, która jest
>"producentem" najlepszych w swiecie ogórkow kiszonych i małosolnych (i
>bardzo "ekologicznych" bo z własnej działki bez chemii)
>
>sadyl

Molestuj prosze - jestem "zywotnie" zainteresowania :-))

Pozdrawiam

Mila

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-13 07:57:44

Temat: Re: Ogorki
Od: "Dana" <d...@n...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Joanna <j...@p...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@s...net.pl...
> Witam!
> Ja moje ogorki robie tak:[ciach]
> Zasada jest taka: chrzan daje ogorkom twardosc,
> pozdrawiam
> Joanna
>
Ja rowniez probowalam dawac do malosolnych chrzan, ale IMHO opoznia on
kiszenie. Nawet po 3 dniach nie byly jeszcze takie jak byc powinny juz po
kilku godzinach. Jezeli chodzi o wielkosc to tez roznie bywa. Kilka dni temu
wlozylam do sloja ogorki dlugosci ok.15-16 cm (duze), ale niezbyt dojrzale -
wyszly swietne! (wyjedli razem z czosnkiem). Wladyslaw pewnie bedzie
wiedzial jak uzasadnic wielkosc ogorkow do kiszenia, ja wiem z
doswiadczenia (swojego, Mamy, Siostr, Tesciowych), ze nie moga byc zbyt
dojrzale.
Sprawdzony przepis mam na stronie www.kuchnia.com.pl/DiD/marynakisz.html

--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-13 08:15:45

Temat: Odp: Ogorki
Od: "Marta" <m...@e...elblag.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Dana <d...@n...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...vogel.pl...

> Ja rowniez probowalam dawac do malosolnych chrzan, ale IMHO opoznia on
> kiszenie. Nawet po 3 dniach nie byly jeszcze takie jak byc powinny juz po
> kilku godzinach.

A mi ogórki właśnie zgniły - chciałam sobie pójść na łatwiznę i kupiłam
mieszankę do kiszenia ogórków w torebce zamiast - ciemna masa - świeżych
dodatków. I teraz mam za swoje



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

polubic soczewice
grzybki shii take
Re: kebab, czy kebap?
Jaki filtr do wody?
Serwis Makaron i kolejny przepis tygodnia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »