Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: beazuku <b...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ogórki małosolne?
Date: Sat, 28 Jun 2003 15:32:45 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 46
Sender: b...@p...onet.pl@dial-1877.zgora.dialog.net.pl
Message-ID: <bdk5da$ra2$1@news.onet.pl>
References: <bdjvgv$oe1$1@inews.gazeta.pl> <bdk2cd$nog$1@SunSITE.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-1877.zgora.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1056807146 27970 62.87.224.85 (28 Jun 2003 13:32:26 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 28 Jun 2003 13:32:26 GMT
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.4) Gecko/20030529
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <bdk2cd$nog$1@SunSITE.icm.edu.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:161386
Ukryj nagłówki
Użytkownik rahab napisał:
> Użytkownik "Piotr Jan Piguła" <a...@n...net.pl> napisał w
> wiadomości news:bdjvgv$oe1$1@inews.gazeta.pl...
>
>>Zostałem obdarowany siatka ogórków i chciałbym zrobić małosolne i że to
>>pierwszy raz to szukam dobrego przepisu.
>
>
> "taka jest moja koncepcja, tak ja to widzę..."
>
> Wczoraj robiłem następną następną partię (2kg) ogórków małosolnych
> Robię to od lat nieprzerwanie w taki oto sposób:
> - ogórki dobrze wymyć (najlepsze są takie średnie, nie za duże ogórki)
> - zagotować wodę i wystudzić.
> - dosypać do wody soli - proporcja 1 łyżka stołowa soli na 1 litr wody
> - w najlepiej glinianym naczyniu ułożyć na spodzie:
> np: liść chrzanu, listek czarnej porzeczki, listek wiśni, kawałek świeżego
> chrzanu(korzeń), koper i ząbek czosnku
> - teraz ułożyć np: dwie warstwy ogórków
> - na tą warstwę ogórków ulożyć: koper, czosnek, kawałek chrzanu i np: listek
> wiśni
> - i tak dalej do wypełnienia gara :), (ale tak aby na "górze" była wartwa
> koper, krzan, liść)
> - teraz zalać wszystko osoloną wodą, przykryć i odtawić :)
> za 3 dni można spróbować czy już.... można jeść... :))))
>
> inne:
> 1. Żeby ogórki szybciej sie "zrobiły" można obciąć im końce.
> 2. Ponieważ czasem trudno dostać lisćie wiśnie, czy korzeń chrzanu, można
> zastąpić te składniki
> przyprawą do KISZENIA ogórków (dostępna w supermarketach)
> 3. Można też robić ogórki w szklanym słoju, ale proponuję wtedy odstawić
> słój po "załadowaniu" w jakieś ciemne miejsce.
> 4. Kopru - tak bez przesady bo strasznie aromatyczne wyjdą :)
>
> pozdr
>
> rahab
>
>
>
>
>
I duzo czosnku
Beazuku
|