Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!dustpuppy.sloth.hell.pl!not-
for-mail
From: Jo'Asia <j...@r...art.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ogórki małosolne?
Date: Mon, 30 Jun 2003 02:47:23 +0200
Organization: KF Rassun - SF Framling
Lines: 48
Message-ID: <9fq8pta390nz$.dlg@dustpuppy.sloth.hell.pl>
References: <bdjvgv$oe1$1@inews.gazeta.pl> <bdk2cd$nog$1@SunSITE.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: chello062179072161.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: galaxy.uci.agh.edu.pl 1056934112 24506 62.179.72.161 (30 Jun 2003 00:48:32
GMT)
X-Complaints-To: u...@u...agh.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 30 Jun 2003 00:48:32 +0000 (UTC)
X-Face: e<j{nB#syJ9{:i>28Jn%^Mv>1D`^*<V2;Gb0G;CQH>0ah'%4l!JjUC[oja$%Y.%~E5RM.*-
`d6V|l>mR]@On_";'6R&eHG]1(JP:'^;~Is|>|h7FQks}f=2-/)/+XGFO#2;4hi[m:PcuC-=r@M08(
V~[p|-8:~p7wRE`hB.i(%!M;eX,ccgf_r_z%%)V'Ws
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.5.1 (3e1e0b80.85.106) Hamster/2.0.1.3
X-Count: 6/129
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:161569
Ukryj nagłówki
rahab wystukał:
> Użytkownik "Piotr Jan Piguła" <a...@n...net.pl> napisał w
> wiadomości news:bdjvgv$oe1$1@inews.gazeta.pl...
> Wczoraj robiłem następną następną partię (2kg) ogórków małosolnych
> Robię to od lat nieprzerwanie w taki oto sposób:
A ja podam modyfikacje:
> - ogórki dobrze wymyć (najlepsze są takie średnie, nie za duże ogórki)
> - zagotować wodę i wystudzić.
Ja nie studzę i działa ;)
> - dosypać do wody soli - proporcja 1 łyżka stołowa soli na 1 litr wody
> - w najlepiej glinianym naczyniu ułożyć na spodzie:
> np: liść chrzanu, listek czarnej porzeczki, listek wiśni, kawałek świeżego
> chrzanu(korzeń), koper i ząbek czosnku
Strasznie oszczędnie, Na półtora kilo ogórków (tyle mniej-więcej wchodzi
do mojego kamionkowego słoja) daję główkę młodego czosnku i spory kawał
korzenia chrzanu (w kawałkach).
Jeśli ma się dostęp to z lisci można jeszcze dać: chrzan, winogrona i
orzech włoski. Ja ostatnio z powodu odciecia od rodzinnego ogródka w
przyprawach ograniczam się do kopru, chrzanu w dwóch postaciach, czosnku i
orzecha. Też są dobre.
> - teraz ułożyć np: dwie warstwy ogórków
> - na tą warstwę ogórków ulożyć: koper, czosnek, kawałek chrzanu i np: listek
> wiśni
> - i tak dalej do wypełnienia gara :), (ale tak aby na "górze" była wartwa
> koper, krzan, liść)
Przekładamy pośrodku też (dwie warstwy pionowo ustawionych ogórków
wchodzą). BTW, ktoś pamięta jak teorwrycznie powinno się ogórki ustawiać?
Do góry jasnym czy ciemnym końcem?
Jo'Asia
--
__.-=-. Joanna Słupek j...@h...pl .-=-.__
--<()> http://bujold.fantastyka.net/ http://esensja.pl/ <()>--
.__.'| ....................................................
.. |'.__.
Zgadza się, sir - przyznał Marchewa [...] Carrot spojrzał w dół (Straż! -"-)
|