Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Kyllyan" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ogórki małosolne?
Date: Mon, 30 Jun 2003 10:19:17 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 32
Sender: m...@o...pl@62.233.233.58
Message-ID: <bdorr4$d5n$1@news.onet.pl>
References: <bdjvgv$oe1$1@inews.gazeta.pl> <bdornf$cu2$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.233.58
X-Trace: news.onet.pl 1056961188 13495 62.233.233.58 (30 Jun 2003 08:19:48 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Jun 2003 08:19:48 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:161609
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Kyllyan" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bdornf$cu2$1@news.onet.pl...
>
> >
> >
> Tak czytam i siem dziwiem :-))
> Ogórki małosolne to nie są ogórki kiszone, tylko raczej solone i
> powinny zostać spożyte najdalej w tydzień od wykonania. Takie
dodatki
> jak: chrzan, liście wiśni, porzeczki, dębu, czy orzecha nie powodują
> zmiany smaku, zawierają natomiast dużo garbników, ułatwiających
> długotrwałe przechowywanie ogórków kiszonych!! Do takich ogórków nie
> dajemy czosnku, który działa bakteriobójczo i hamuje fermentację.
> Natomiast jak najbardziej nadaje się do małosolnych.
> Ja ogórki nakłuwam, dodaje sporo kwiatostanów kopru, sporo czosnku,
i
> zalewam gorącą solanką, ale nie wrząca solanką do której dodaje
nieco
> więcej soli, niż do kiszonych. tak gdzieś 2 łyżki stołowe soli na 3
> litry wody.
>
>
heh, nie podpisałem się
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński
Gdańsk; GG 5420750
www.marusinski.prv.pl/
|