« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-03 18:22:23
Temat: Ogromna góra Kukurydzy z puszki.Czesc Moj ojciec przyniosl puszke kukurrydzy (2KG) jakies pomysly bo
juz robilem 3 rodzaje saladki i jeszcze ponad kilogram zostalo.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-03 18:43:48
Temat: Re: Ogromna góra Kukurydzy z puszki.Tomasz Matlacz wrote:
> Czesc Moj ojciec przyniosl puszke kukurrydzy (2KG) jakies pomysly bo
> juz robilem 3 rodzaje saladki i jeszcze ponad kilogram zostalo.
Hmm, możesz się proszę następnym razem postarać pisać lepszą polszczyzną?
Trochę oczy bolą.
A co do kukurydzy, to sałatki są dobre, na przykład wymieszać z dzikim
ryżem, dodać octu balsamico i koperku. Na ciepło nadaje się do gulaszu, na
przykład. Można też do dowolnych mięs w charakterze warzyw. Podgotować
jakieś 2-3 minuty z lubczykiem, dodać ciupcinę masła i wcinać.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-03 20:18:29
Temat: Re: Ogromna góra Kukurydzy z puszki.placki z kukurydzy
Proporcje podane dla 2 osób.
Skladniki:
60 g kaszki kukurydzianej
200 g kukurydzy z puszki
3 pomidory (ok. 250 g)
1 cebula dymka
1 peczek natki
125 ml (pol szkl.) kefiru
1 jajko
75 g (pol pojemnika) jogurtu naturalnego
sol i pieprz
curry
ocet winny olej
Przepis:
kaszke zalac 1 szkl. wrzatku, odstawic do napecznienia na 20 min. pomidory
pokroic w plasterki, cebule w paski, natke posiekac. pomidory, cebule i 3/4
natki polac sosem (1 lyzeczka octu, 1 lyzeczka oleju, 2 lyzeczki wody, sol,
pieprz). odcedzona kukurydze wymieszac z kaszka, przyprawic curry. formowac
placki, ulozyc na wysmarowanej olejem blasze i piec 25 min. w temp. 180
stopni. wymieszac kefir i jogurt oraz reszte natki. placki podac z salata i
sosem. kefirowym.
Nadeslal(a): Rena , dnia: 2002-04-04
Zródlo / autor: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii,
miesiecznika promujacego zdrowy styl zycia
=============
zupa-krem z kukurydzy
Skladniki:
4 lyzki drobno posiekanej cebuli
3 lyzki masla
2 lyzki maki
1 puszka kukurydzy
2 lyzki drobno posiekanej papryki
2-3 szklanki przegotowanego mleka
sól
pieprz
Przepis:
Maslo rozgrzac w rondlu, wsypac cebule, udusic na malym ogniu. Posypac
maka, polaczyc z cebula (uwaga na grudki!). Powoli mieszajac wlewac mleko.
Zagotowac ciagle mieszajac. Wrzucic kukurydze - lacznie z sokiem (ale bez
puszki ;) ), przyprawic sola i pieprzem i innymi róznosciami, chwile
pogotowac - cos kolo 10 min. Przestudzic, zmiksowac. Dodac papryke,
podgotowac. A potem jesc i sie oblizywac :) Wychodzi z tego gar
pysznosciowej zupy.
Nadeslal(a): Rena , dnia: 2002-01-05
Zródlo / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: "stsal"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-04 07:18:31
Temat: Re: Ogromna góra Kukurydzy z puszki.Tomasz Matlacz <s...@N...o2.pl> wrote:
> Czesc Moj ojciec przyniosl puszke kukurrydzy (2KG) jakies pomysly bo
> juz robilem 3 rodzaje saladki i jeszcze ponad kilogram zostalo.
Nic to. W poczatku lat 90 moj kuzyn z kolegami sprowadzil kontener
kuurydzy z USA, w celu zarobkowym. Kukurydza byla najlepsza z
mozliwych, miekka i slodka, a w puszkach prawie nie bylo plynu, same
ubite ziarna. Niestety interes nie wyszedl i cala rodzina i znajomi
jedli przez rok te kukurydze. Na szczescie byla tak dobra,ze mozna bylo
ja jesc sama wprost z puszki. Niestety nie jest to kawior astrachanski.
Mniej wiecej w tym samym czasie, na Stadionie dziesiecolecia widzialem
obywatela jednej ze wschodnich republik b. ZSRR jedzacego kawior nozem z
dwukilowej puszki.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-04 10:48:46
Temat: Re: Ogromna góra Kukurydzy z puszki.
Uzytkownik "Tomasz Matlacz" <s...@N...o2.pl> napisal w wiadomosci
news:64lb1voijkqe7ukb3cl5sv0ejcrvkqugi4@4ax.com...
> Czesc Moj ojciec przyniosl puszke kukurrydzy (2KG) jakies pomysly bo
> juz robilem 3 rodzaje saladki i jeszcze ponad kilogram zostalo.
u mnie w domu wszyscy przepadaja za kukurydza wymieszana z majonezem ( mozna
ale nie trzeba sol i pieprz)
do kanapek na kolacje lub sniadanie kazdy dla siebie do kubeczka/miseczki
zabelta i juz kazda ilosc kukurydzy znika w szybkim tempie. Dorabiac mozna w
trakcie jedzenia kanapek jak zabraknie....
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-04 21:25:52
Temat: Re: Ogromna góra Kukurydzy z puszki.On Fri, 03 Jan 2003 19:43:48 +0100, waldemar z domu
<w...@t...de> wrote:
>Tomasz Matlacz wrote:
>
>> Czesc Moj ojciec przyniosl puszke kukurrydzy (2KG) jakies pomysly bo
>> juz robilem 3 rodzaje saladki i jeszcze ponad kilogram zostalo.
>
>Hmm, mo?esz si? prosz? nast?pnym razem postara? pisa? lepsz? polszczyzn??
>Troch? oczy bol?.
>A co do kukurydzy, to sa?atki s? dobre, na przyk?ad wymiesza? z dzikim
>ry?em, doda? octu balsamico i koperku. Na ciep?o nadaje si? do gulaszu, na
>przyk?ad. Mo?na te? do dowolnych mi?s w charakterze warzyw. Podgotowa?
>jakie? 2-3 minuty z lubczykiem, doda? ciupcin? mas?a i wcina?.
>
>Waldek
a mysmy dzis na kolacje mieli takie jakies risotto 0 ryz
ugotowany. osobno usmazona cebula w kawalkach. na tluszczu z
boczku wedz. pokrojonym w cienkie male kawalki. wymieszac z
ryzem, dodac skrojonego pora oraz duza ilosc kukurydzy i troche
groszku ziel. osobno wykonac szybki lekki sos serowy na wzor
cienkiego fondue a la Opakowana - w garnuszku gruboskornym lekko
ogrzac z 3/4 - 1szklanki mleka, ze 2 lyzki creme fraiche/gestej
smietany kwasnej i rozbity zabek czosnku. osobno zetrzec, pociac
w kostke sporo zoltego sera (u nas cheddar i gruyere czyli
grojer), tak ze 4 lyzki czubate. wymieszac z duza lyzka maki
kartoflanej, wsypac do mieszaniny mlecznej, znow grzac caly czas
mieszajac, az zawrze. tym polac wyrownane mieszanine ryzowoa,
zapiec az sos zloto brazowy.
ja osobiscie bardzo lubie kukurydze i potrafie nia torturowac
rodzine do upadlego (akurat jest synus, drugi milosnik kukurydzy,
wiec jest nas wiecej do zachwalana warzywa ;)) ), a takie risotto
u mnie to chyba mniej ryzu a wiecej drobiazgow. tak na oko 1/4
kilo tej kukurydzy na 4 osoby na risotto by wyszlo ;))) .
mozna jeszcze zrobic mazidlo do chleba - puszke tunczyka w
zalewie wymieszac (bez zalewy( z majonezem i spora iloscia
kukurydzy. i juz.
albo zupke chinska - rosolek z kawalkami kurczaka i duza iloscia
kukurydzy. tylko, ze zupka wychodzi potwornie slodka jak na
rosolki z kurczakiem ;)
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |