« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-10-09 07:31:15
Temat: Owoce morzaWitam wszystkich.
Zwracam się z prośbą o pomoc w przyrządzeniu owoców morza.
Posiadam mieszankę w zalewie neutralnej.
Chciałbym to jakoś usmażyć i najlepiej przyrządzić na ostro w sosie np
czosnkowym.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-10-18 12:11:56
Temat: Re: Owoce morzaCzesc !
Ostatnio to robiłem jest cool ale troche długi przepis, polecam na kolacje
we dwoje + wino białe wytrawne (bomba !!!!!). Zamiast tych skladnikow
dotyczacych owocow morza w przepisie uzyj Twojej składanki a reszte zrób
tak jak pisze (tez jest spoko - gwarantuje).(tylko rozmrozic ja musisz w
slonej wodzie, odcedzic i na ostatnie 15 minut polozyc na wierzchu tej
potrawy ale pod przykryciem, dopiero podczas podawania zamieszaj wszystko
razem i posyp koperkiem).
no to nawijam
skladniki:
1 puszka malzy w sosie wlasnym ok 20dkg
1,5 szklanki długoziarnistego ryzu
1 puszka krewetek w sosie wlasnym ok20 dkg
15 dkg filetów z soli (moze tez byc certa lub sieja)
1 lyzka soku z cytryny
0,5 puszki zielonego groszku
0,5 puszki drobnej zielonej fasolki (tzw.flażoletki)
lub 20 dkg fasolki szparagowej
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
3 pomidory
1 cebula
3 zabki czosnku
3 lyzki oleju
4 szklanki rosolu z kostki
1 swiezy koperek
po lyzeczce suszonego tymianku i cząbru
1 lyzeczka suszonej ostrej papryki
sól, pieprz
Rybe i kalmary muszisz umyc. Kalmary oczysc z blony i gotuj ok 20 min w
posolonym wrzatku, osącz i pokrój w cienkie paski. Rybe pokroic trzeba w 1
cm paski i skrobic sokiem z cytryny, potem odstawic ja trzeba na 20 min.
Groszek i flazoletke osaczyc z zalewy (szparage tez osaczyc i pokroic w 2 cm
kawalki). Papryke bez gniazd nasiennych pokroic w kostke. Pomidory umyc,
sparzyc, obrac , pokroic na czastki i oczyscic z pestek. Ryz oplukac i
osaczyc. Cebule i czosnek obrac. Cebule pokroic w kostke, czosnek drobno
posiekac i razem zeszklic na oleju (ale czosnek dolozyc ok 3 min po cebuli).
Dodac ryz, papryke i mieszajac smazyc ok 2 min. Goracy rosol wymieszac z
papryka w proszku dodac tymianek oraz czaber i zalac potrawe. Posypac
pieprzem (potrawa ma byc ostra), posolic, wlozyc pomidory, kalmary oraz rybe
i wymieszac. Dusic na malym ogniu (na plytce ochronnej) pod przykryciem
okolo 10 min. Dodac groszek i fasolke, wymieszac i dusic jeszcze okolo 10
min. Krewetki i malze osaczyc z zalewy, a nastepnie ulozyc na potrawie,
przykryc i pozostawic na ogniu jeszcze 10min.
Przed podaniem posypac potrawe koperkiem.
smacznego
pozdr
Popi
Użytkownik "Romek" <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:8rrsbd$aqm$1@h1.uw.edu.pl...
> Witam wszystkich.
> Zwracam się z prośbą o pomoc w przyrządzeniu owoców morza.
> Posiadam mieszankę w zalewie neutralnej.
> Chciałbym to jakoś usmażyć i najlepiej przyrządzić na ostro w sosie np
> czosnkowym.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-26 11:03:28
Temat: Re: Owoce morza> Ostatnio to robiłem jest cool ale troche długi przepis, polecam na kolacje
> we dwoje + wino białe wytrawne (bomba !!!!!).
Taa, pewnie wyjdę na upierdliwca, ale jakie wino białe ????
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-27 08:22:50
Temat: Re: Owoce morzajak we dwoje to polecam
Bordeaux Blanc - Marquis de Valclair
Bordeaux Blanc - Château du Pin
(cena okolo 25 złociszy)
a jak dla siebie to najlepsze sa takie ktore konserwowane sa kwaśnym
siarczanem amonowym i gdzie na etykiecie pisze "najlepiej spożyc przed
zmierzchem.." :-))
pozdrawiam
Popi
Użytkownik "ostry" <o...@e...com.pl> napisał w wiadomości
news:8t930i$j02$1@flis.man.torun.pl...
> > Ostatnio to robiłem jest cool ale troche długi przepis, polecam na
kolacje
> > we dwoje + wino białe wytrawne (bomba !!!!!).
>
> Taa, pewnie wyjdę na upierdliwca, ale jakie wino białe ????
>
> ostry
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-27 13:28:14
Temat: Re: Owoce morza> Bordeaux Blanc - Marquis de Valclair
> Bordeaux Blanc - Château du Pin
Jakie roczniki ??? :D
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |