Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia PIWO

Grupy

Szukaj w grupach

 

PIWO

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-19 16:44:04

Temat: PIWO
Od: "Z. Socha" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Cześć wszystkim!
Od razu przepraszam, jeżeli wdarłem się na nieprawidłowe forum ale jestem
zdesperowany i szukam wszędzie. A sprawa jest taka : będąc w Krynicy Górsk
iej piłem, w jednym z barów, PIWO PO ŁEMKOWSKU. To był Raj w gębie nie do
opisania. Piwo podaje się na ciepło a na dnie kufla(szklanki) wstawia się
kieliszek z alkoholem. Będę do zgonnie wdzięczny jeżeli ktoś zna ten specy
fik i wie jaki to alkohol jego proporcje i w ogóle cały przepis. Nazwa nie
jest istotna może ktoś zna ten przepis pod inną nazwą. Może jest jakaś str
onka z takimi rzeczami. Ja osobiście nie mogę na nic trafić. Bardzo proszę
!!!
Pozdrawiam wszystkich dyskutujących tu fachowców kulinarnych i nie tylko.Z
ibi.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-19 17:41:14

Temat: Re: PIWO
Od: Konrad Baginski <b...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Z. Socha" wrote:

> Od razu przepraszam, jeżeli wdarłem się na nieprawidłowe forum ale jestem
> zdesperowany i szukam wszędzie. A sprawa jest taka : będąc w Krynicy Górsk
> iej piłem, w jednym z barów, PIWO PO ŁEMKOWSKU. To był Raj w gębie nie do
> opisania. Piwo podaje się na ciepło a na dnie kufla(szklanki) wstawia się
> kieliszek z alkoholem.

[...]

A jaki był kolor tego alkoholu i jego konsystencja? Oprócz tego, że raj w
gębie to jak smakowało? Syropowo, likierowo, nalewkowo?

--
Konrad Baginski
http://autorally.w-wa.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-19 18:09:19

Temat: Re: PIWO
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Z. Socha" <s...@p...onet.pl> wrote:

>Cześć wszystkim!
>Od razu przepraszam, jeżeli wdarłem się na nieprawidłowe forum ale jestem
>zdesperowany i szukam wszędzie. A sprawa jest taka : będąc w Krynicy Górsk
>iej piłem, w jednym z barów, PIWO PO ŁEMKOWSKU. To był Raj w gębie nie do
>opisania. Piwo podaje się na ciepło a na dnie kufla(szklanki) wstawia się
>kieliszek z alkoholem.

U-BOOT
Składniki:
* 500 ml piwa
* 50 g wódki
Przepis:
Wódkę nalać do małego kieliszka. Nakryć kuflem tak by dno kufla
stykało się z brzegiem kieliszka. Mocno przycisnąć i
przywrócić kufel do normalnej pozycji cały czas mocno trzymając.
Przyciskająć kieliszek np. łyżką, szybko wlać do kufla zimne piwo.




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-19 18:19:59

Temat: Re: PIWO
Od: Konrad Baginski <b...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora



AgataW wrote:

> U-BOOT

Ale przedpisca pisał, że to na ciepło było. Może grzaniec z wiśniówką na ten
przykład, albo grenadiną?

--
Konrad Baginski
http://autorally.w-wa.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-19 18:28:37

Temat: Re: PIWO
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Z. Socha" <s...@p...onet.pl> wrote:

>Cześć wszystkim!
>Od razu przepraszam, jeżeli wdarłem się na nieprawidłowe forum ale jestem
>zdesperowany i szukam wszędzie. A sprawa jest taka : będąc w Krynicy Górsk
>iej piłem, w jednym z barów, PIWO PO ŁEMKOWSKU. To był Raj w gębie nie do
>opisania. Piwo podaje się na ciepło a na dnie kufla(szklanki) wstawia się
>kieliszek z alkoholem.

PIWO Z MIODEM
Składniki:
* 1 szklanka jasnego piwa
* 2 łyżki miodu
* 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
* kieliszek (40 ml) whisky lub wódki
* szczypta mielonego cynamonu
Przepis:
Piwo zagrzać z miodem i cynamonem. Doprawić mąką ziemniaczaną
rozmieszaną z niewielką ilością piwa i podgrzać. Gdy płyn się
zgęści, zdjąć go z ognia, ostudzić i dodać alkohol. Napój podawać
schłodzony.





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-20 00:02:27

Temat: Re: PIWO
Od: "pablo" <p...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

piwo po lemkowsku:
pizzeria "Wegierska Korona" w Krynicy Gorskiej.

Grzane piwo ze specjalna mieszanka korzenna (przepisu nie udalo mi sie
zdobyc, wyprosic itd.) sok malinowy i kieliszek rumu wrzucony na dno.

Rok temu bawiac kilka dni w krynicy wieksza grupka byl to nasz ulubiony
napoj. jakos tak dzialal, ze nie mozna bylo sie nim upic. A czas milo
lecial.

Co do tej mieszanki korzennej to wydaje mi sie, ze oni dolewaja kieliszek
spirytusowego wyciagu z podstawowych przypraw uzywanych w grzancach. W
zasadzie udalo mi sie uzyskac bardzo podobny smak.

--
pablo
________________________________________
podlacz myszke do taboreta, bedziesz mial peceta.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-20 09:49:11

Temat: Re: PIWO
Od: "Edede" <e...@d...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

"AgataW" <a...@g...com.pl> wrote in message
news:9vqksk$dtv$1@news.tpi.pl...
> "Z. Socha" <s...@p...onet.pl> wrote:
>
> U-BOOT
> Składniki:
> * 500 ml piwa
> * 50 g wódki
> Przepis:
> Wódkę nalać do małego kieliszka. Nakryć kuflem tak by dno kufla
> stykało się z brzegiem kieliszka. Mocno przycisnąć i
> przywrócić kufel do normalnej pozycji cały czas mocno trzymając.
> Przyciskająć kieliszek np. łyżką, szybko wlać do kufla zimne piwo.


Hej!
Może i jestem po piwie, ale nic nie kapuję: po co ta łyżka, skoro kieliszek
i tak wywrócony w kuflu???
NIe wystarczy wywrócić kielonek do piwa?
Br-r-r-r...

Namaste!
EuGeniusz Dębski



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-20 10:30:04

Temat: Re: PIWO
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"pablo" <p...@p...fm> wrote:

>piwo po lemkowsku:
>pizzeria "Wegierska Korona" w Krynicy Gorskiej.
>
>Grzane piwo ze specjalna mieszanka korzenna (przepisu nie udalo mi sie
>zdobyc, wyprosic itd.) sok malinowy i kieliszek rumu wrzucony na dno.

"Ale ja zaproponuję coś na zimowy wieczór na rozgrzanie -
korzystałem z >> tego ostatnimi dniami - bierzemy piwo (
jakiekolwiek , odporni mogą wziąć >> jakieś z gatunku "strong" ) , i
grzejemy je z goździkami i szczyptą >> cynamonu ( broń boże nie
przegrzać coby procenty nie uciekły ) >> Gdy już piwo jest zagrzane
dodajemy soku (najlepiej malinowego) wedle >> własnego smaku.
>> To wszystko przelewamy do klasycznej szklanicy i wpuszczamy
do niej >> kieliszek 50g z: >> wersja 1 - rum >> wersja 2 -
wiśniówka >> ( inne napitki też dozwolone , ale najlepszy smak
daje rum ) " Eponina z pl.soc. sex

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-20 10:35:08

Temat: Re: PIWO
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>
>Hej!
>Może i jestem po piwie, ale nic nie kapuję: po co ta łyżka, skoro kieliszek
>i tak wywrócony w kuflu???
>NIe wystarczy wywrócić kielonek do piwa?
>Br-r-r-r...
>
>Namaste!
>EuGeniusz Dębski
>
>
albo w ogole wlac w siebie raz kolo razu?

z jednej szklanki. mniej mycia szklanek
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-20 10:35:08

Temat: Re: PIWO
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Edede" <e...@d...art.pl> wrote:
>> Przepis:
>> Wódkę nalać do małego kieliszka. Nakryć kuflem tak by dno kufla
>> stykało się z brzegiem kieliszka. Mocno przycisnąć i
>> przywrócić kufel do normalnej pozycji cały czas mocno trzymając.
>> Przyciskająć kieliszek np. łyżką, szybko wlać do kufla zimne piwo.
>
>
>Hej!
>Może i jestem po piwie, ale nic nie kapuję: po co ta łyżka, skoro kieliszek
>i tak wywrócony w kuflu???
>NIe wystarczy wywrócić kielonek do piwa?

...ten przepis jakby sugeruje, że dopiero po zalaniu piwem
uwolniony zostanie alkohol z kieliszka a póki co jest przytrzymany
łyzką...a piwo się leje.(Kieliszek do góry dnem) Klasycznie
jest tak, że kielonek stoi normalnie a piwo się leje. Ten przepis
pochodzi ze strony dla piwoszy i widocznie tak też można...

AgataW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

domowe przepisy na wino
No i udalo sie :-))
Twarde pieniczki
Moja opowiesc wigilijna
Przypalone naczynia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »