Strona główna Grupy pl.rec.ogrody POLECAM

Grupy

Szukaj w grupach

 

POLECAM

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 38


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2006-04-06 16:05:18

Temat: Re: POLECAM
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Marta Góra" <m...@m...pl> wrote in message
news:1fd71327doybh$.10v6obr1xiug8$.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 6 Apr 2006 15:26:39 +0200, skryba napisał(a):
>
>
>> Masz na myśli potrawę o nazwie _ pieczonka_
>> Nazywana bywa też inaczej w zależności od regionu.
>
> Pieczonka to raczej kojarzy mi się z pieczeniem (mięs np).
> Ziemniaki w takim żeliwnym garnku się praży. U mnie mówi się
> po prostu "prażone" i wszyscy wiedzą o co chodzi.
>
> Pozdrawiam,
> Marta

Praży się kasze, oznacza to, że ugotowaną jeszcze się podpieka z
tłuszczem...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2006-04-06 16:06:39

Temat: Re: POLECAM
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Marta Góra" <m...@m...pl> wrote in message
news:1fd71327doybh$.10v6obr1xiug8$.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 6 Apr 2006 15:26:39 +0200, skryba napisał(a):
>
>
>> Masz na myśli potrawę o nazwie _ pieczonka_
>> Nazywana bywa też inaczej w zależności od regionu.
>
> Pieczonka to raczej kojarzy mi się z pieczeniem (mięs np).
> Ziemniaki w takim żeliwnym garnku się praży. U mnie mówi się
> po prostu "prażone" i wszyscy wiedzą o co chodzi.
>
> Pozdrawiam,
> Marta

Prażucha z ziemniaków
1 kg ziemniaków,
4 łyżki mąki,
4 cebule,
150 g masła lub słoniny,
sól

Obrane i wypłukane ziemniaki gotować w osolonej wodzie. Kiedy będą już na
wpół miękkie, wsypać mąkę, przykryć garnek, gdy ziemniaki się ugotują, zdjąć
pokrywkę, potrzymać jeszcze chwilę garnek na małym ogniu celem odparowania
resztek wody. Następnie ugnieć ziemniaki na gęstą jednolitą masę. Łyżka
umaczana w tłuszczu nakładać porcje prażuchy na talerze, polać tłuszczem z
podsmażoną cebulą lub/i topiona słoniną.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2006-04-06 16:07:30

Temat: Re: POLECAM
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Marta Góra" <m...@m...pl> wrote in message
news:1fd71327doybh$.10v6obr1xiug8$.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 6 Apr 2006 15:26:39 +0200, skryba napisał(a):
>
>
>> Masz na myśli potrawę o nazwie _ pieczonka_
>> Nazywana bywa też inaczej w zależności od regionu.
>
> Pieczonka to raczej kojarzy mi się z pieczeniem (mięs np).
> Ziemniaki w takim żeliwnym garnku się praży. U mnie mówi się
> po prostu "prażone" i wszyscy wiedzą o co chodzi.
>
> Pozdrawiam,
> Marta
Prażucha
Składniki:
mąka pszenna - 20 dag
mąka gryczana - 20 dag
woda - ok. 2 szklanki
słonina do polania - 5 dag
lub wędzony boczek
sól






Przygotowanie:


Przesianą mąkę zrumienić na patelni lub w piekarniku na jasnozłoty
kolor, często mieszać. Zagotować wodę. Mąkę wysypać do garnka, zalać wrzącą,
lekko osoloną wodą, wymieszać i rozcierać dokładnie, tak aby nie zrobiły się
grudki (wody wlać tyle, aby ciasto było gęste). Pozostawić w garnku pod
przykryciem na bardzo małym ogniu na 1/2 godziny lub wstawić do piekarnika,
aby masa dogotowała się. Słoninę lub boczek pokroić w kosteczkę, stopić
(lekko zrumienić). Łyżkę maczać w tłuszczu i kłaść na talerz nieduże kluski.
Kluski posypać skwarkami ze słoniny lub boczku.
Prażuchę można przygotować tylko z samej mąki pszennej lub gryczanej.
Podaje się również posypaną serem twarogowym.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2006-04-06 16:08:42

Temat: Re: POLECAM
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Marta Góra" <m...@m...pl> wrote in message
news:1fd71327doybh$.10v6obr1xiug8$.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 6 Apr 2006 15:26:39 +0200, skryba napisał(a):
>
>
>> Masz na myśli potrawę o nazwie _ pieczonka_
>> Nazywana bywa też inaczej w zależności od regionu.
>
> Pieczonka to raczej kojarzy mi się z pieczeniem (mięs np).
> Ziemniaki w takim żeliwnym garnku się praży. U mnie mówi się
> po prostu "prażone" i wszyscy wiedzą o co chodzi.
>
> Pozdrawiam,
> Marta

Mazowiecka prażucha


----------------------------------------------------
----------------------

Składniki: 40 dag mąki pszennej, ok 2 szklanek wody, sól

Wykonanie: Mąkę na patelni lub w piekarniku zrumienić na złoty kolor,
ostudzić, wsypać do garnka, wlać wrzącą wodę, dodać 1/2 łyżeczkę soli,
wymieszać dokładnie tak, żeby nie było grudek, wstawić z pokrywką do
piekarnika nagrzanego do ok 150 stopni na pół godziny. Nakładać łyżką w
formie klusek, polewać tłuszczem ze słoniny lub boczku ze skwarkami albo
stopionym masłem. Jest to znakomity dodatek do mięsnych i warzywnych
gorących potraw o bardzo oryginalnym smaku mimo prostego składu. Smacznego!
_________________


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2006-04-06 16:09:40

Temat: Re: POLECAM
Od: Marta Góra <m...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 6 Apr 2006 18:05:18 +0200, Panslavista napisał(a):

>> Ziemniaki w takim żeliwnym garnku się praży. U mnie mówi się
>> po prostu "prażone" i wszyscy wiedzą o co chodzi.
>>


>
> Praży się kasze, oznacza to, że ugotowaną jeszcze się podpieka z
> tłuszczem...

Orzechy przed prażeniem też się gotuje i potem podpieka??

Pozdrawiam,
Marta
--

http://tabaza.sapijaszko.net/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2006-04-06 16:14:10

Temat: Re: POLECAM
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Marta Góra" <m...@m...pl> wrote in message
news:jkv9hi5tlwp8.2wd8kh28w1ht.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 6 Apr 2006 18:05:18 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>>> Ziemniaki w takim żeliwnym garnku się praży. U mnie mówi się
>>> po prostu "prażone" i wszyscy wiedzą o co chodzi.
>>>
>
>
>>
>> Praży się kasze, oznacza to, że ugotowaną jeszcze się podpieka z
>> tłuszczem...
>
> Orzechy przed prażeniem też się gotuje i potem podpieka??
>
> Pozdrawiam,
> Marta

Prażyć to można nawet kamienie z zawartością siarki...
Jak widać, nazwa na różne regionalne potrawy ta sama, od kaszy, poprzez
zasmażkę z mąki do potraw z ziemniaków...
Prażenie to wygrzewanie w niezbyt wysokiej temperaturze, inaczej byłoby
smażenie lub pieczenie...
Pozdrawiam Pani Mario i życzę wspaniałego smaku...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2006-04-06 16:28:20

Temat: Re: POLECAM
Od: Marta Góra <m...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 6 Apr 2006 18:14:10 +0200, Panslavista napisał(a):


> Prażenie to wygrzewanie w niezbyt wysokiej temperaturze, inaczej byłoby
> smażenie lub pieczenie...

Wiem co oznacza termin prażenie, w liceum miałam chemię:)
Ogrzewanie w wysokiej temperaturze jak już coś.

> Pozdrawiam Pani Mario i życzę wspaniałego smaku...

Marto jak już coś. To druk a nie jakiś nieczytelny podpis.

Pozdrawiam,
Marta

PS. I postaraj się lepiej formatowac posty, sporo o tym było ostatnio.
--

http://tabaza.sapijaszko.net/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2006-04-06 16:51:22

Temat: Re: POLECAM
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Marta Góra" <m...@m...pl> wrote in message
news:192hdp2e67stc$.mxn1zlhfnsim$.dlg@40tude.net...

> PS. I postaraj się lepiej formatowac posty, sporo o tym było ostatnio.

Robię błędy, niedowidzę, za wszystko przepraszam... Starym juz dziadyga.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2006-04-06 20:42:03

Temat: Re: POLECAM
Od: "Miłka" <m...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Mam letnią kuchnię - to bardzo duża wygoda i nie rozumiem, czemu
> "nowocześnie" już sie ich nie stawia.

Bo nowocześnie to znaczy jadać na mieście lub w restauracyjkach. Kto by
się w dzisiejszych czasach bawił w pichcenie kiedy trzeba łapać życie w
locie ;-)

Serdecznie Miłka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2006-04-07 10:55:15

Temat: Re: POLECAM
Od: "ewa" <m...@l...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "skryba" <

> Żeliwny garnek taki jak ten: http://42.pl/u/hi7
> z tym, że litraż naczynia może być większy,
> ale wieko musi być przykręcane do korpusu
> by wytwarzało się ciśnienie.

U mnie robi się to bez przykręcania. :-)
wypełniony, "z czubem" garnek nakrywa się liśćmi kapusty (albo chrzanu jak
kapusty nie ma pod ręką),na to kilka kartek papieru, zwykła pokrywka, na nia
darń, odwrócona korzeniami w górę a na to kamor ;-)


> Tradycyjnie wykłada się naczynie liśćmi kapusty białej

jeszcze lepsza jest skóra z wędzonki ;-)

a do srodka warstwami: ziemniaki, marchewka w plastry, trochę plastrów
kiełbasy i boczku, cebula i zielona pietrucha w dużej ilości. I śól i
pieprz.

I tak w zasadzie to juz dobra pora, by garnuszek na ognisko wrzucić ;-)))

--
ewa






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Poludniowa sciana domu
sproszkowana glina
Paulownia
czy roundup...
szpaler - do skryby

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Cięcie wysokich tui
Krzew-drzewo
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »