| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-11-08 10:47:54
Temat: Re: POMOCYKonrad Kosmowski wrote:
> http://www.videojug.com/film/how-to-make-asparagus-w
ith-smoked-salmon
Rewelacyjne "topienie" masła. Dlaczego mi to nie wychodzi?
waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-11-08 12:14:36
Temat: Re: POMOCYMarek wrote:
(...)
> a surowka z selera i jabłka, pory,
Do żadnej surówki majonez mi nie pasuje. Winegrety różne a najczęsciej
wystarcza sok własny jarzyn z przyprawami.
> kartofel salad, salatka jarzynowa...?
O tak, tu rzeczywiście majonez pasuje. Jeszcze jajka z majonezem
(chociaż i tak wolę faszerowane).
> to
> tylko kilka przykladow - co chcecie tam dodac _zamiast_?
Mój protest jest przeciwko chlapaniu majonezem/śmietaną na wszystko, a
nie przeciw istnieniu onego. Przykładowo - pierogi myłam kiedyś pod
kranem w knajpie, bo olali śmietaną. A mogli podać w jakimś
naczyniu i kto chętny sam by sobie olał.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-11-08 12:35:53
Temat: Re: POMOCY
"Krystyna Chiger" <k...@h...people.pl> wrote in message
news:4732fe51$1@news.home.net.pl...
Marek wrote:
(...)
> a surowka z selera i jabłka, pory,
Do żadnej surówki majonez mi nie pasuje.
Błąd - zachwyciła mnie kiedyś surówka z białej kapusty z majonezem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-11-08 12:37:03
Temat: Re: POMOCYMarek schrieb:
> Cześć Krystyna Chiger
> Thu, 08 Nov 2007 10:12:59 +0100 napisałeś:
>
>> Waldemar Krzok wrote:
>>
>> (...)
>>> no nie.... Łosoś z majonezem. Błeeee. Jestem za odmajonezowaniem Polski!
>> Oo, popieram! Możnaby jeszcze ośmietanić :)
>
> nie nie nie. majonez i smietana to cos pysznego. czasami zajadam same,
> łyżeczką prosto z pojemnika.
> a surowka z selera i jabłka, pory, kartofel salad, salatka jarzynowa...? to
> tylko kilka przykladow - co chcecie tam dodac _zamiast_?
> i nie ot tak, kefir czy jogurt albo cokolwiek - tylko tak, zeby te dania
> byly rownie dobre!
nie mam nic przeciwko majonezowi jako takiemu. Od czasu do czasu czemu
nie. Ale np. surówki są świetne z vinaigrette. Różne octy (balsamico,
malinowy, ...), oliwy, oleje, cytryna, lemonka. Sałatka ziemniaczana
(jak już, to Kartoffelsalat) jest też bardzo dobra na lekko ciepło ze
skwarkami i octem. Oprócz tego tylko ziemniaki w plasterkach i cebula
drobno pokrojona. Surówka z selera jest też dobra wyłącznie z octem lub
cytryną, choć z dodatkiem jogurtu lub śmietany też lubię (wtedy dodaję
jeszcze drobno pokrojone pomarańcze lub mandarynki).
A majonez używam praktycznie tylko do sandwichów i frytek. Dzieciaki
biorą go też do smażonych ryb, przynajmniej młodszy. Starszy woli lemonki.
Do łososia mi po prostu majonez nie pasuje, zabija smak ryby. Chrzan ze
śmietaną owszem, mi pasuje (choć coponiektórym też nie).
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-11-08 12:40:57
Temat: Re: POMOCY
"Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> wrote in message
news:5pge4mFnb152U1@mid.uni-berlin.de...
> Do łososia mi po prostu majonez nie pasuje, zabija smak ryby. Chrzan ze
> śmietaną owszem, mi pasuje (choć coponiektórym też nie).
>
> Waldek
Quod libet
Degustibus...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2007-11-08 12:41:33
Temat: Re: POMOCYUżytkownik "Krystyna Chiger" <k...@h...people.pl> napisał w
wiadomości news:4732fe51$1@news.home.net.pl
>
> Mój protest jest przeciwko chlapaniu majonezem/śmietaną na wszystko, a
> nie przeciw istnieniu onego. Przykładowo - pierogi myłam kiedyś pod
> kranem w knajpie, bo olali śmietaną. A mogli podać w jakimś
> naczyniu i kto chętny sam by sobie olał.
ale masz problemy :)
Jędrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2007-11-08 13:29:54
Temat: Re: POMOCYCześć Waldemar Krzok
Thu, 08 Nov 2007 13:37:03 +0100 napisałeś:
> nie mam nic przeciwko majonezowi jako takiemu. Od czasu do czasu czemu
> nie.
Krystyna:
> Mój protest jest przeciwko chlapaniu majonezem/śmietaną na wszystko, a
> nie przeciw istnieniu onego.
ok, milo, ze nie jestescie ortodoksyjni :)
>Ale np. surówki są świetne z vinaigrette. Różne octy (balsamico,
> malinowy, ...), oliwy, oleje, cytryna, lemonka.
a ja kilka przepisow - jak seler z jablkiem (z kuchni Kuronia) czy por -
bardzo lubie z dodatkiem jednego albo drugiego, albo obu :)
> Sałatka ziemniaczana
> (jak już, to Kartoffelsalat) jest też bardzo dobra na lekko ciepło ze
> skwarkami i octem. Oprócz tego tylko ziemniaki w plasterkach i cebula
> drobno pokrojona.
a nam, w gronie rodzinnym, najbardziej smakuje wlasnie z majonezem i
smietana (+koper, szczypior, drobno krojony kiszony ogorek) i malymi
ziemniakami w polowkach. aczkolwiek przepisow na Kartoffelsalat widzialem w
sieci multum i kazdy inny.
>Surówka z selera jest też dobra wyłącznie z octem lub
> cytryną, choć z dodatkiem jogurtu lub śmietany też lubię (wtedy dodaję
> jeszcze drobno pokrojone pomarańcze lub mandarynki).
> A majonez używam praktycznie tylko do sandwichów i frytek.
do frytek bym nie zdzierzyl :)
lubie bardzo chrupiace i dobrze osolone.
>Dzieciaki
> biorą go też do smażonych ryb, przynajmniej młodszy. Starszy woli lemonki.
> Do łososia mi po prostu majonez nie pasuje, zabija smak ryby. Chrzan ze
> śmietaną owszem, mi pasuje (choć coponiektórym też nie).
do wedzonego lososia tez bym nie uzyl. do lososia pieczonego uzywam
plasterkow masla, cytryny i koperku na koniec.
--
Pozdrawiam,
Marek
W Amazonii odkryto kameleona. Ma 65 tys kolorów i polifoniczne dzwonki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2007-11-08 13:52:08
Temat: Re: POMOCYKrystyna Chiger pisze:
> Waldemar Krzok wrote:
>
> (...)
>> no nie.... Łosoś z majonezem. Błeeee. Jestem za odmajonezowaniem Polski!
>
> Oo, popieram! Możnaby jeszcze ośmietanić :)
>
Kto nie spróbuje, ten nie wie. Jego strata.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2007-11-08 13:53:36
Temat: Re: POMOCYKrystyna Chiger pisze:
> Marek wrote:
> (...)
>> a surowka z selera i jabłka, pory,
>
> Do żadnej surówki majonez mi nie pasuje.
Pasuje. I do sałatek.
A to "z łososiem" - przecież majonez nie jest tam głownym składnikiem.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2007-11-08 14:12:18
Temat: Re: POMOCYIkselka napisał(a):
> A to "z łososiem" - przecież majonez nie jest tam głownym składnikiem.
Zapewniam, że łoś i limonka wystarczy, a tę resztę można ewentualnie
obok. Choć przyznam, że to zielone i majonez jakoś mi jest zbyt...
śliskie ;-)
Dobra! Idę po awokado.
--
richo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |