« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-05-08 21:07:14
Temat: Re: Pajda chleba..:P"Akulka" <s...@g...pl> wrote in message
news:e3n9i7$9mt$1@inews.gazeta.pl...
> Witam,
> Wczoraj wróciłam z Karpacza (piękne góry i cudowna pogoda) i spotkałam się
> tam z taką oto atrakcją kulinarną, całkiem ciekawą na szybkie przekąski.
> Duża kromka chleba (chleb okrągły), na to masło czosnkowe lub smalec,
> podsmażona kiełbasa rozdrobniona (bez osłonek), cebulka podrumieniona i
> plasterki ogórka kiszonego na wierzch. Dla bardziej "żyrtych" dodatkowo
> podsmażony boczek. Nie pytajcie tylko ile to kosztowało:P
podobne jedzonko w "Chlopskim Jadle". amerykanski przyjaciele
o malo co nie pomdleli, kiedy dostali chleb ze smalcem ;))
widzialam jak boja sie jesc :))
http://www.chlopskiejadlo.com.pl/site/index.html
iwon(K)a
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-05-08 21:09:32
Temat: Re: Pajda chleba..:PDnia 2006-05-08 22:31:40 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *maf* skreślił te oto słowa:
> ps. a kiedys pisalas "nie wydaje mi sie" (ze jestesmy z tego samego miasta)
Wpadnij w piatek na spotkanie regionalki poznanskiej w najlepszym wydaniu
;)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
Nie obrażaj krokodyla, zanim nie znajdziesz się na drugim
brzegu rzeki /przysłowie afrykańskie/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-05-08 22:15:47
Temat: Re: Pajda chleba..:PNo proszę... Pajdy chleba wszędzie znają, a ja myślałam, że Amerykę
odkryłam:P
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-05-08 23:59:25
Temat: Re: Pajda chleba..:Pmaf wrote:
> Mlyn jest na trasie Poznan - Pila, w Rudzie. Za mostkiem na Welnie w lewo.
Niesamowite, jak nagle ujrzalam ten mlyn. Spedzilam polowe dziecinstwa w
pobliskiej okolicy, zbierajac grzyby, kapiac sie w rzece Welnie, gdzie
nauczylam sie plywac, jezdzac rowerem po lesie, i gdzie spedzilam chwile
prawdziwego szczescia, jakie tylko w dziecinstwie mozna doswiadczyc.
Mlyn w Rudej Kozlance pamietam, obrosniety chmielem, jak i droge do
lasu za mlynem, ktoredy szlo sie na laki, na ktorych rosly grzyby w
kolach. Dziadek nazywal je "niemki". Babcia zaprawiala je w occie.
Jest to piekna okolica. W czasie goracego lata zapach pol i lasow jest
nieporownywalny.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-05-09 06:14:38
Temat: Re: Pajda chleba..:PUżytkownik Tatiana napisał:
>Dnia Mon, 8 May 2006 13:19:33 +0200, Waćpanna lub waćpan Akulka, w
>wiadomości <news:e3n9i7$9mt$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co następuje:
>
>
>
>>Witam,
>>Wczoraj wróciłam z Karpacza (piękne góry i cudowna pogoda) i spotkałam się
>>tam z taką oto atrakcją kulinarną, całkiem ciekawą na szybkie przekąski.
>>Duża kromka chleba (chleb okrągły), na to masło czosnkowe lub smalec,
>>podsmażona kiełbasa rozdrobniona (bez osłonek), cebulka podrumieniona i
>>plasterki ogórka kiszonego na wierzch. Dla bardziej "żyrtych" dodatkowo
>>podsmażony boczek. Nie pytajcie tylko ile to kosztowało:P
>>
>>
>
>Coś takiego jest też w Poznaniu przy jednej z głównych ulic :)
>
>
I w Szczecinie na każdej imprezie miejskiej... Sama pajda kosztuje
zlotówkę lub dwie, dodatek dodatkową złotówkę.
Panterka:-)
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-05-09 06:45:24
Temat: Re: Pajda chleba..:P
"Panterka" <j...@b...bibl.univ.szczecin.pl> wrote in message
news:44603339.3070308@bg.univ.szczecin.pl...
> Użytkownik Tatiana napisał:
>
>>Dnia Mon, 8 May 2006 13:19:33 +0200, Waćpanna lub waćpan Akulka, w
>>wiadomości <news:e3n9i7$9mt$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co następuje:
>>
>>
>>>Witam,
>>>Wczoraj wróciłam z Karpacza (piękne góry i cudowna pogoda) i spotkałam
>>>się
>>>tam z taką oto atrakcją kulinarną, całkiem ciekawą na szybkie przekąski.
>>>Duża kromka chleba (chleb okrągły), na to masło czosnkowe lub smalec,
>>>podsmażona kiełbasa rozdrobniona (bez osłonek), cebulka podrumieniona i
>>>plasterki ogórka kiszonego na wierzch. Dla bardziej "żyrtych" dodatkowo
>>>podsmażony boczek. Nie pytajcie tylko ile to kosztowało:P
>>>
>>
>>Coś takiego jest też w Poznaniu przy jednej z głównych ulic :)
>>
> I w Szczecinie na każdej imprezie miejskiej... Sama pajda kosztuje
> zlotówkę lub dwie, dodatek dodatkową złotówkę.
> Panterka:-)
A w domu nie łaska zrobić? Ech, kobiety, nic nie umiecie zaradzić...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-05-09 06:51:31
Temat: Re: Pajda chleba..:P
Użytkownik "Magdalena Bassett" <n...@b...com> napisał w
wiadomości news:445FDB5D.7090606@bluemoonlavender.com...
> maf wrote:
>> Mlyn jest na trasie Poznan - Pila, w Rudzie. Za mostkiem na Welnie w
>> lewo.
>
>
> Dziadek nazywal je "niemki". Babcia zaprawiala je w occie.
Panslaviści!
> Jest to piekna okolica. W czasie goracego lata zapach pol i lasow jest
> nieporownywalny.
W stosunku do czego?
fero
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-05-09 06:55:59
Temat: Re: Pajda chleba..:PUżytkownik "Panterka" <j...@b...bibl.univ.szczecin.pl> napisał w
wiadomości news:44603339.3070308@bg.univ.szczecin.pl...
> I w Szczecinie na każdej imprezie miejskiej... Sama pajda kosztuje
> zlotówkę lub dwie,
Ekhem, w Karpaczu sama pajda/kromka kosztuje - 4 zł;-)
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-05-09 07:13:04
Temat: Re: Pajda chleba..:P
"Akulka" <s...@g...pl> wrote in message
news:e3n9i7$9mt$1@inews.gazeta.pl...
> Akulka, co planuje wkrótce domową produkcję pajd;P
He..he, Na Dworcu Głównym w Krakowie w takim małym kiosku wewnątrz
budynku z okienkiem od strony peronów sprzedawano bułki z pieczarkami i do
dzisiaj nie wiem, czym jeszcze, czy to był móżdżek, czy też szpik smażony -
oczywiście inne dodatki też, ale dla takiego hołodomora jak ja miało to
fantastyczny smak, z pajdą byłyby dużo lepsze, jako, że bułki są dla ludzi
bez smakowej czułości i gastronomicznej wyobraźni.
Fantastyka smaków, umiłowanie jedzenia, smakoszostwo jest całym działem
nie tylko kulinariów ale i erotyki i proponuję zbieraczom przepisów z tej
grupy stworzyć książkę kucharską dla erotomanów i erotomanek, zapewniony
fantastyczny zbyt...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2006-05-09 07:40:21
Temat: Re: Pajda chleba..:PAkulka napisał(a):
> Witam,
> Wczoraj wróciłam z Karpacza (piękne góry i cudowna pogoda) i
spotkałam się
> tam z taką oto atrakcją kulinarną, całkiem ciekawą na szybkie przekąski.
> Duża kromka chleba (chleb okrągły), na to masło czosnkowe lub smalec,
> podsmażona kiełbasa rozdrobniona (bez osłonek), cebulka podrumieniona i
> plasterki ogórka kiszonego na wierzch. Dla bardziej "żyrtych" dodatkowo
> podsmażony boczek. Nie pytajcie tylko ile to kosztowało:P
Jeśli to było na stadionie przy okazji maratonu, to... ten cheleb piekli
z prostego powodu: był suchy :|
> Oscypki przeciętne;-(
A skąd tam mają być niby dobre oscypki?
mt_jr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |