« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-10 08:13:52
Temat: Paparykaż taki jak szczecińskiCzy zna ktoś z Was przepis na PAPRYKAŻ ale taki jak ten "Szczeciński"
Pzeszukałam właśnie cale google i archiwum grupy i nie znalazłam tego co
chcialam :-(
Mam bardzo wielką ochotę na taki paprykaż a ten w sklepie to wiadomo,
smaczny ale wiadomo z czego robiony.
Jestem w ciąży i nie moge sobie pozwolić na jedzenie byle czego :-) ale jak
bym sobie sama zrobiła taki paprykaż :-)
Wiem, że ma być tam ryż, cebulka, jakaś rybka, pomidorki ale co i jak
pojęcia nie mam.
Z niecierpliwością czekam na przepisy :-)
Pozdrawiam
Kasia.
PS. Jeżu ! jak mi ślinka cieknie :-) Ale mam chcice hihihi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-10 08:40:19
Temat: Re: Paparykaż taki jak szczecińskiKasia <k...@o...pl> napisał(a):
> Czy zna ktoś z Was przepis na PAPRYKAŻ ale taki jak ten "Szczeciński"
> Pzeszukałam właśnie cale google i archiwum grupy i nie znalazłam tego co
> chcialam :-(
> Mam bardzo wielką ochotę na taki paprykaż
>
> PS. Jeżu ! jak mi ślinka cieknie :-) Ale mam chcice hihihi
Dzień dobroci. Hihihi.
Wpisz: paprykarz.
--
pa, BBjk, co się sama sobie dziwi :)
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-10 09:15:40
Temat: Re: Paparykaż taki jak szczecińskiUżytkownik "BasiaBjknapisał w wiadomości
> Wpisz: paprykarz.
Basiu wpisałam "paprykarz", wpisałam też "paprykaż" bo nie wiedziałam
dokładnie jak sie pisze.
ale tak jak już wspomniałam, nie znalazłam tego co chciałam. I liczyłam, że
ktoś tutaj zna takowy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-10 10:39:57
Temat: Re: Paparykaż taki jak szczecińskiWitam.
Ja robie tak:
- woreczek ryżu gotuje,
- próbowałem z ryba w puszcze np. makrela w pomidorach
- do tego troszkę przecieru pomidorowego,
- można też keczupu
- doprawić do smaku,
- ja dodaje jeszcze tabasko albo salse własnej roboty zawsze słoiczek taki
mam w lodówce,
- i dla urozmaicenia dodaje też posiekane oliwki,
No i niech sie przaegryzie, mi taki ssmakuje
Można też ryz ugotować metodę przez wchłonięcie, wcześniej trzeba
przygotować sos pomidorowy składniki jak wyzej i gotowac tak ryż.
--
Maciek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-10 20:25:09
Temat: Re: Paparykaż taki jak szczeciński
Starych dobrych paprykarzy już brak a te co są nie przypominają paprykarza.
Ale jak kogo interesuje skład to proszę:
Generalnie nazywa się to mięso rybie techniczne - skrzela,pęcherze, trzewia
to wsystko jest mielone,ryż, ostra papryka i trochę konserwantów.Paprykarz
to jest coś podobnego w składzie do parówek(nosy,wymiona itp). Przepraszam
za obrzydzenie paprykarza ale taki jest mniej więcej skład.
Pozdrawiam
Kucharz Amator
Wojti
PS. Postaram się zdobyć oryginalną recepturę ale nie obiecuję że będzie to
szybko.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-10 22:26:19
Temat: Re: Paparykaż taki jak szczeciński
Le mercredi 10 novembre 2004 ŕ 21:25:09, vous écriviez :
> Starych dobrych paprykarzy już brak a te co s? nie przypominaj? paprykarza.
> Ale jak kogo interesuje skład to proszę:
> Generalnie nazywa się to mięso rybie techniczne - skrzela,pęcherze, trzewia
> to wsystko jest mielone,ryż, ostra papryka i trochę konserwantów.Paprykarz
> to jest co? podobnego w składzie do parówek(nosy,wymiona itp). Przepraszam
> za obrzydzenie paprykarza ale taki jest mniej więcej skład.
> PS. Postaram się zdobyć oryginaln? recepturę ale nie obiecuję że będzie to
> szybko.
Paprykarz szczecinski nie byl (i nie jest ?) ostry. Skad ta ostra
papryka ?
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-10 23:52:20
Temat: Re: Paparykaż taki jak szczecińskiOn Wed, 10 Nov 2004 21:25:09 +0100, "Wojti" <j...@w...pl>
wrote:
>
>Starych dobrych paprykarzy ju? brak a te co s? nie przypominaj? paprykarza.
>Ale jak kogo interesuje sk?ad to prosz?:
>Generalnie nazywa si? to mi?so rybie techniczne - skrzela,p?cherze, trzewia
>to wsystko jest mielone,ry?, ostra papryka i troch? konserwantów.Paprykarz
>to jest co? podobnego w sk?adzie do parówek(nosy,wymiona itp). Przepraszam
>za obrzydzenie paprykarza ale taki jest mniej wi?cej sk?ad.
>
>Pozdrawiam
>Kucharz Amator
>Wojti
>
>PS. Postaram si? zdoby? oryginaln? receptur? ale nie obiecuj? ?e b?dzie to
>szybko.
>
Moj jeden przyjaciel z mlodosci nazywal paprykarz szczecinski
"mozgowie" - jak otwieral puszke to mu ten paprykarz wlasnie
mozgowie przypominal...nie wiem, czy otwieral otwieraczem glowy,
ze mial takie porownanie czy jak, ale sie przyjela nazwa bardzo
szybko
Pierz, czasem odporny na obrzydlistwa
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 08:32:18
Temat: Re: Paparykaż taki jak szczeciński> Paprykarz szczecinski nie byl (i nie jest ?) ostry. Skad ta ostra
> papryka ?
Od dawna juz nie jem paprykarza szczecinskiego, ale kiedys sporo sie tego
jadlo (wakacje, wakacje :) ) i z tego co pamietam, to zawsze byl ostry.
Za to go lubilem, bo uwielbiam pikantne potrawy.
Ramzak
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 10:14:28
Temat: Re: Paparykaż taki jak szczeciński
maciek schrieb:
> Witam.
> Ja robie tak:
>
/.../
> --
> Maciek
>
No to zrobilem prawie tak samo. Z jakas tam puszka sprzed lat. Wyszedl
hit. Moja kawaleria nie mogla sie najesc. Malec sasiadki dzisiaj pytal
mnie dzisiaj czy znowu zrobilem rajs myt fis. Mama powiedziala, ze to
szczescie, ze meza nie bylo, bo chyba nic by jej nie zostalo i poprosila
o przepis. Oczywiscie slowem nie wspomnialem, ze ispiracje czerpalismy z
konserwy rybnej i teraz jest przekonana, ze to nasza potrawa narodowa.
I.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 11:03:42
Temat: Re: Paparykaż taki jak szczecińskiUżytkownik "Ramzak" <r...@w...pl>
> Od dawna juz nie jem paprykarza szczecinskiego, ale kiedys sporo sie
tego
> jadlo (wakacje, wakacje :) ) i z tego co pamietam, to zawsze byl
ostry.
> Za to go lubilem, bo uwielbiam pikantne potrawy.
To czy bywał ostry zależało od wielu nieuchwytnych czynników.
Generalnie był kwaśno-mdły.
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.794 / Virus Database: 538 - Release Date: 04-11-10
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |